Szerelmi stílusok a párkapcsolatban

szerelmi stílus

Miért is jó tisztában lenni azzal, hogy melyik stílusba tartozunk?

Sokfélék vagyunk. Irreális elvárás a partnerünk felé, hogy úgy lásson dolgokra és úgy reagáljon rájuk, ahogy azt mi szeretnénk. Azért jó tisztában lennünk kicsit tudatosabban, mennyi félék lehetünk, mert talán  könnyebben tudjuk elfogadni az eltérő tulajdonságainkat.

Készítettem a Facebook csoportban egy sorozatot a különböző személyiség, kommunikációs és kapcsolati tipusokról, hogy ezeket kicsit megismerve felismerésekre jussunk. 

Sokszor egy kapcsolat elején éppen az tetszik meg nekünk a másikban, hogy más. Például:

  • Én olyan nyuszi vagyok, de ő annyira magabiztos!
  • Nem találom fel magam egy nagyobb társaságban, de a párom rögtön feloldódik és engem is mindenkivel megismertet.
  • Nekem nincs türelmem a haszálati utasítokhoz. Olyan jó, hogy ő minden betűt elolvas és nekem elmondja a lényeget.

Igen ám, de évek múlva lehet, hogy pont az zavar, hogy olyan harsány a társaságban, hogy annyit “szöszöl” azzal a vacak leírással, hogy olyan “nagyképű”. (Már nem magabiztos).

Bizony, ha tisztában vagyunk az alap beállítottságunkkal, akkor jobban el tudjuk fogadni a társunk eltérő viselkedését is. Nézzünk meg most egyféle stílust, a szerelmi stílusokat!

romantikus

Romantikus

Rá szokták mondani, hogy szerelmes tipus. Viszonylag könnyen kialakul benne a szerelem érzése és a fizikai vonzalom, a vágy is. Ha vége egy kapcsolatának, hamar keresi a következőt, hogy újra átélhesse a szerelmet. Nem sokáig bírja a kihűlt kapcsolatot. Szüksége van, hogy kapjon, de nagyon sokat tud adni is. Könnyen eshez plátói szerelembe is, csupán a szerelem érzése kedvéért. 

logikus

Logikus

Ő aszerint ítéli meg a kapcsolatát, hogy mennyire praktikus. Mennyire működnek a dolgok logikusan, kézenfekvően. Milyen gördülékeny a problémamegoldásuk, mennyire tudnak együttműködni a párjával. Folyamatosan analizál, mindennek az előnyét-hátrányát gondosan mérlegeli. Szélsőséges esetben úgy gondolja, hogy a szerelmet nem megélni, hanem megoldani kell. Ha Te nem vagy rendszerető, analitikus tipus, akkor megkönnyebbülhetsz, ezt mind rá bízhatod a párodra.

játékos

Játékos

Játéknak fogja fel a kapcsolatát (is). Nem helyez nagy hangsúlyt a problémákra. Fontosabbak számára a fizikai megjelenés jellemzői, mint a belső tartalom. Lehet ő a családbana + 1 gyerek. A felelősségvállalás nem az erőssége. Az viszont biztos, hogy könnyedséget visz a kapcsolatba, hiszen nem egy ideges tipus.

önzetlen

Önzetlen

Fontosabbak a párja szükségletei, mint a sajátja. Szívesen hoz áldozatokat is a kapcsolatáért. Stabil pillére a kapcsolatnak, nagyon családközpontú. Hosszútávon lehet számítani rá. Fontos, hogy a környezete legyen figyelmes és tekintettel rá, mert ő kevéssé van magára és könnyebb alárendelődik.   

baráti

Baráti

Sokszor szoros barátságból kialakult szerelmi kapcsolat. A baráti kötelék szoros marad, megbízható társai egymás számára. Ezt nem rontja el a szexuális kapcsolat sem, sőt csak megerősíti. Egyikük se vesz zsákbamacskát, hiszen már jól ismerik egymást, mire elköteleződnek. Nagyon stabil alapot jelenthez családalapításkor. 

birtokló

Birtokló

A kapcsolat állandó megerősítésére vágynak. Szinte rossz néven veszik, ha a párjuk egy flört alkalmával nem válik fétékennyé. Sokszor hierarchikus kapcsolatban fordul elő. Ha fölérendelő tipus a birtokló, hajlamos folyamatosan ellenőrizni, kontollálni a párját. Ha alárendelt szerepet tölt be, akkor hajlamos alárendelni magát a párjának a kapcsolat megtartása érdekében. Nem összetévesztendő a valódi mély szenvedéllyel. Az ő ragaszkodásuk inkább kapcsolatfüggőségből adódik, mint szerelemből. 

Remélem ráismertél, hogy Ti milyen szerelmi stílusba tartoztok és ez adott némi felismerést, amiről eddig nem tudtad miért történik. 

Ha még nem vagy a Facebook csoportban, várlak szeretettel!

Hol találsz még meg?

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.