Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Üres fészek szindróma áldásos hatása

üres fészek szindróma

Mi a jellemző az üres fészek szindróma időszakára?

Az üres fészek szindróma összetett és bonyolult élethelyzetet tud teremteni. Ez az az időszak, amikor a gyerekeink már önállósodnak. Lehet, hogy még otthon laknak, lehet, hogy el is költöztek. Mindenesetre az életüknek már nem vagyunk annyira szerves részei, mint ahogy ezt korábban megszoktuk. Ilyenkor fáj a hiányuk, hogy nem tudunk róluk, az életükről már mindent. Nehéz elengednünk őket, hiszen azért féltjük őket az élet nehézségitől.

Ami még ebben az időszakban jellemző, hogy ha az elmúlt 20-25 évben a gyermekeink felnevelése volt a fő projekt az életünkben és párként – mint nő és férfi – már egyre kevésbé gondoltunk egymásra, akkor valószínűleg el is távolodunk egymástól ekkorra. Nem véletlen, hogy a középiskolában végzős gyerekek szülei körében nagyon magas a válások száma. 

Most leginkább a nőkhöz szólok ebben a cikkben, mert ez az időszak és annak változásai az ő életükben igényel nagyobb alkalmazkodóképességet.

Mi történik velünk, amikor a gyerekeink már önállósodnak?

Addig, amíg a gyerkeink otthon vannak, részben ránk vannak utalva, hiszen mi egyengetjük az útjukat, segítünk minden problémájuk megodásában, tanítjuk az értékeket, addig minden más másodlagossá válik. Ennek esik áldozatásul többek között sokszor a házasságunk is. Ám a munkánkkal is sokszor úgy vagyunk, hogy az a fontos, hogy 4-kor végezzünk és tudjuk menedzselni a család életét a hétköznapokban. 

Ám mikor a délutáni teendők egyre ritkulnak, nem tölti ki az időnket a gyerekek logisztikája, kit hányra hova kell vinni, mikor honnan kell hazahozni, és a fejünket se töltik ki a továbbtanulással, iskolai feladataikkal, neveléssel kapcsolatos gondolatok, akkor bizony keletkezik egy űr az életünkben.

A férfiakra ez azért kevésbé jellemző, mert ők fejlődéstörténeti szempontból még mindig betöltik a családfő szerepét. Nekik nem esnek ki évek – akár 4-6-8 év – a gyerekvállalás miatt, hanem ideális esetben folyamatos a karrierjük építése. Persze sok más buktató előfordulhat, de erre az élethelyzetre jellemzően ez a gyakori.

Ellenben nagyon sok olyan nővel, édesanyával találkozom, akik úgy érzik, hogy kiüresedett az életük. Hogy boldogtalanok, a párjuktól is eltávolodtak, már nőnek sem érzik magukat. Ráadásul nem is szeretik a munkájukat. 

Ezt az időszakot sokan nagyon boldogtalannak, szomorúnak élik meg.

Mi okozza ezt a szomorú üresség érzését?

Ha belegondolunk, eddig mindig volt egy olyan cél előttünk, ami feltöltött, ami motivált, amitől mindig vártunk valami újat, valami szépet, izgalmasat. Például:

és sorolhatnánk estig. 

Mos ellenben mit várunk? Várjuk a nyugdíjat? 50-55 évesen? Várjuk az unokákat?

Ha mindig valami olyanra várunk, amire nincs ráhatásunk, az nagyon kiszolgáltatottá tesz bennünket és ez megint nem fog örömet okozni.

Mi a megoldás? Hogy állíthatjuk újra pályára magunkat?

Talán az előzőekből már kiderült, hogy új célt kell találnunk. Ha az eddigiek mind elfogytak, akkor nincs más, nekünk kell új célokat találnunk, 

Itt jön be a képbe a karrierváltás. Ha eddig az volt a fő szempont, hogy megkapjuk a fizetésünket és délután négykor végezzünk, akkor most előtérbe kerülhetünk MI. Mi az, ami nekünk örömet okoz, amiben ki tudunk teljesedni? 
Az az időszak következik, amikor a sok-sok eddigi tapasztalatunkat, tudásunkat tovább tudjuk adni. Vagy egyszerűen végre azzal a tevékenységgel tudunk foglalkozni, amire eddig nem volt időnk. Főleg így van ez, ha ez egy olyan hobbi, időtöltés, amivel még pénzt is tudunk keresni.

Mi lesz ennek a következménye?

Összességében idővel egy új világ tárul ki előttünk, ami új célok kitűzésére sarkall bennünket és újra motiváltak leszünk, tettrekészekké válunk. Ez természetesen a házasságunkra is jó hatással lesz, hiszen nem mindegy a párunknak se, hogy egy boldog, sugárzó, kiegyensúlyozott nő várja őket haza, vagy aki tőlük várja, hogy kitöltse az életünkben keletkezett űrt és boldoggá tegye. A másik nem elhanyagolható következménye annak, hogy saját magunk újra talpraállunk, az pedig nem más, mint az, amilyen példát ezzel a gyerekeinknek adunk. Mert ne higgyük, hogy azért, mert nem velünk laknak, nem látják, észlelik, hogy bennünk mi zajlik és hogy érezzük magunkat. 

Márpedig ha valamikor, manapság nagy szükség van a reziliencia képességére.

Ha szükséged van egy kis segítségre, hogy találhatod meg az új utad, azt a tevékenységet, ami valóban Neked való és még kereshetsz is belőle, akkor olvasd el a Karrierváltás 40 felett 1.rész, 2. rész, 3. rész korábbi cikkeimet.

Karrierváltás 40 felett
2. rész

karrierváltás 40 felett3.

Karrierváltás 40 felett
3. rész

Ha most mindjárt szeretnél támogatást kapni, 

foglalj időpontot INGYENES telefonos konzultációra !

Ebben az esetben elmondhatod a saját helyzeteteket, segítek kicsit megérteni mi is történik veletek és elmondom mit tartanék célszerűnek.

Emellett azt is el tudom mondani, hogy zajlik a tanácsadás, hogy ne legyen nagyon ismeretlen a helyzet, ha végül emellett döntötök.

Hol találsz még meg?

A boldog párkapcsolathoz szükséges készségek tanulhatóak és tovább örökíthetőek! 
Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük