Barátnőm, vagy kliensem? Akkor most hogy is van ez?

coaching folyamat

Nagy dilemmát okoz, hogy valakit, akit régről ismerek és a nehézségeivel keres meg, barátnőként, vagy kliensként kezeljek. Ez egy sokak által be nem vallott, de nagyon komoly dilemma, amiről írnom kell. Azért kell, mert bennem is sokáig élt ez a fura kettősség. Nem nagyon tudtam hogy kezelni ezt a kérdést. És potosan éreztem sokszor az ismerőseimben is a kényelmetlenséget ezzel kapcsolatban.

Akik régről ismernek, pontosan tudják rólam, hogy bármikor, bárkit hajlamos voltam meghallgatni, néhány kérdéssel, vagy tanáccsal segíteni, ha tudtam. Ez nekem sose volt kényszer, hiszen mindig is szerettem az embereket, engem mindenki érdekelt és igyekeztem elérni, hogy az illető jobban érezze magát azután, hogy velem találkozott, mint előtte. Ez most is így van.

Amikor coachként és házassági tanácsadóként végeztem, gondoltam, milyen jó, igazából eddig is hasonlót csináltam a baráti körömben, ezt most csak továbbfejlesztettem, sok minden tudatosan hozzá tanultam, technikákat, törvényszerűséget, háttér elméletet. Egyszóval élveztem, hogy azt csinálhatom még profibb és hatékonyabb módon, amit mindig is szerettem.

Dilemmát akkor okozott, amikor továbbra is kerestek meg barátnők, barátok, ismerősök problémáikkal, én meg a szokásos módon igyekeztem segíteni nekik. Csak hogy elkezdtem azt tapasztalni, hogy ez sokkal kevésbé eredményes, mint amikor egy keretek közötti coaching  vagy tanácsadói folyamat keretein belül zajlik mindez. Ugyanakkor nagyon nehéz volt azért pénzt kérni, amit addig barátnői találkozások keretén belül ingyen csináltam. Hiszen ha eddig ingyen segítettem, akkor most miért nem? Különben is azt mondják, foglalkozz azzal szívből, amit ingyen is csinálnál. Na tessék!

Az utóbbi időben történtek rávilágítottak arra, hogy miért kevésbé hatékony a barátnői beszélgetés egy coaching vagy tanácsadói folyamatnál:

 

1/ IDŐ

Egy komolyabb nehézséget az életünkben nem lehet egy beszélgetéssel megoldani. Ebben bizonyára egyetértünk. Ahhoz, hogy egy folyamatot végigvigyünk, rendszeresen kell találkozni, ez pedig időkorlátba ütközik. Az idő pedig, amit barátnőkkel való találkozásra tudok fordítani véges.

ELLENBEN, ha egy folyamatot kezdek el egy kliensemmel, akkor előre meghatározzuk a találkozás időpontjait és az elérendő célt, hiszen mindketten elkötelezettek vagyunk, hogy azt az időt egymásra szánjuk, amíg a célt el nem érjük. És ez nem fog menni, ha havonta, két havonta összefutunk.

 

2/ ELKÖTELEZETTSÉG

Azt vettem észre, hogy bármilyen tanácsot adok, vagy hozok ki kérdésekkel valakiből egy választ a saját problémájára, azt nem veszi komolyan. Annyit ér, mint általában a baráti tanácsok. Amit az ember meghallgat, aztán azt csinálja, amit jónak tart.

ELLENBEN egy coaching vagy tanácsadási folyamat elején kötünk egy szerződést, ami tartalmazza, hogy vállalja, hogy az ülések végén megbeszélt feladatokat a következő ülésig megcsinálja, és elkötelezi magát a kliens is, hogy mindent megtesz a saját sikeres probléma megoldása érdekében. Ez azért fontos, hiszen az, hogy sikeres lesz-e a folyamat, 90%-ban rajta múlik. Én minden tudásommal támogatom őt ebben a folyamatban, hogy megtalálja a kivezető utat és utána rajta maradjon ezen az úton.

3/ ÉRZÉKENY PONTOK

Egy ülés folyamat alatt elérkezhetünk olyan pontokra, amikor fel kell tennem olyan kérdéseket, ami a kliensemet kényelmetlen helyzetbe hozhatja. Olyan tükröt tartok neki ilyenkor, amivel eddig nem mert, nem akart szembenézni. Ilyenkor be kell saját magának is vallania olyan dolgokat, tulajdonságot, személyiségjegyet, ami számára nagyon kellemetlennek tűnhet. Ez komoly belső vívódásokhoz vezet. Ha barátnőként teszek fel ilyen kérdést, akkor sértődés lehet belőle. Automatikusan védekezésbe kényszerítem őt ezzel és nagy valószínűséggel, távol fogja magát tartani tőlem. Hisz pont nem jobban, hanem még rosszabbul fogja magát érezni a találkozásunk után.

ELLENBEN ha egy folyamat során teszem fel neki a kérdést, ugyan akkor is rosszul érezheti magát emiatt, de arra szerződtünk és köteleződtünk el mindketten, hogy közös munkával megtaláljuk a kivezető utat az adott elakadásból. Saját érdeke, hogy ne adja fel még akkor se, ha át kell mennie fájdalmas dolgokon, és újra kell értékelni néhány dolgot. Biztos lehet benne, hogy a végére megerősödik és sokkal tisztábban fog látni.

A fentiek még hangsúlyosabban igazak párok esetében.

Ha úgy gondolod, hogy bevállalod a fent leírtakat és szeretnéd, hogy segítsek egy elakadásodon túljutni, nézd meg ezt a videót, amin elmondom, mit várhatsz tőlem egy coaching folyamat során.

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.