Van egy kérdés, ami még mindig sokszor tabunak számít. Legalábbis én úgy érzékelem, hogy miközben egy tanácsadóval történő megbeszélésen elhangzik, hogy mibe fog kerülni egy konzultáció, akkor sokan egy nagyot nyelnek és vagy rábólintanak, vagy elállnak annak igénybevételétől. Soha nem hangzik el a kérdés, hogy “Miért ennyi?”

Pedig nagyon sokak fejében ez jár, hogy egy óra, ami ráadásul még  nem is elég, tehát ötször, tízszer el kell jönnöm/jönnünk, hogy eredményes legyen. Miért kerül ez ennyibe? Hiszen nem kell hozzá extra drága hozzávaló, ami a költség lenne, csak a tudás. És itt van a lényeg. Merthogy a tudást se adják ám ingyen. De mégcsak olcsón se. Ebbe viszont ritkán gondol bele a kliens. Tudom, mert így voltam vele én is korábban, míg nem ezzel foglalkoztam.

 

2. Nézzük meg, mibe kerül egy tanácsadónak (most a coachot is ebbe a tágabb kategóriába sorolom) a tudása:

 

 • egy – két – három nagyobb volumenű tanfolyam, egyenként 200 – 500 ezerért
 • évente több alkalom továbbképzés, egyenként 10 – 50 ezer között
 • szakirodalom 4-5 ezer/könyv. Ebből évente kb. 10-15-öt elolvasunk, mondjuk a fele könyvtárból van.
 • szakmai előadások 3-5 ezer/előadás
 • helyiség bérleti díja.

Nem vettem még bele a tanulással eltöltött időt, ami megint csak befektetés, hiszen azalatt nem keres pénz.

Mire egy tanácsadó elkezd dolgozni, biztos, hogy 1-2 millióba belekerült a tudását megszerezni. Természetesen ha nem is ilyen ütemben, de ez folyamatos, hiszen a továbbképzésekről nem lehet és nem is szabad leszokni . Nem látszik kifele ez a költség úgy, mint amikor valaki beruház előre gépekbe, egyéb eszközökbe. De nem tud Neked hatékonyan segíteni, ha a tudásába nem fektet bele folyamatosan.

Ez mind kell ahhoz, hogy a Te életedben egy probléma megoldódjon, ha azt addig saját erőből, tudásból nem tudtad megoldani. Ez az egész életedre pozitív hatással lesz. És ebbe a tudásban sok olyan ki nem  mondott szó, mondat és gondolat is beletartozik, amit azért nem mondunk ki, mert az árthat. Ez meg végképp láthatatlan.

 

Mit nyerhetsz Te ezzel, milyen hatással lehet az életedre egy tanácsadás?

Természetesen ezt a legtöbb esetben nem tudjuk forintosítani, de az életedben játszott szerepét fel tudod mérni. Akár egy olyan elakadással keresed fel a tanácsadót, ami pillanatnyilag megakadályoz abban, hogy a céljaidat meg tudd valósítani, akár párkapcsolati kérdéssel kapcsolatos kihívásoddal, a folyamat vége az, hogy

 •  fejlődik a személyiséged,
 • haladsz tovább az úton,
 • elhárul az akadály, ami Benned volt,
 • újra közelebb kerültök egymással a társadhoz,
 • elkerülitek a válást, (elárulom, nagyon sokba kerül ma már az is)
 • boldogabb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatban tudtok tovább élni
 • megtalálod a társad
 • visszakapod az önbizalmadat

és a sort még tudnám folytatni. Azt, hogy ez Neked mennyit ér, ez teljesen szubjektív, ezt én teljes mértékben Rád bízom, hogy felmérd.

Nem ijesztettelek el, ugye? Sőt most értetted meg igazán micsoda segítség lehet számodra valaki, aki minden szaktudásával, személyiségével együtt dolgozik Veled azon, hogy az életed pozitív irányba változzon? Ne halogasd, keress bátran!

Ha párkapcsolati nehézségeid vannak, de még nem álltok készen ezt személyesen egy szakember előtt felvállalni, akkor pedig ajánlom Neked a Párkapcsolati Minitréninget.