Válás leggyakoribb okai az 50-es években

eltávolodás

Sokszor merül fel kérdésként, hogy miért döntenek a válás mellett emberek több évtizedes házasság után? Pont mikor már jól összeszoktak, ismerik egymás jó és kevésbé jó oldalát. Márpedig a második legveszélyeztetettebb időszak a házasságok felbomlása tekintetében éppen ez az időszak, amikor a gyerekek már kezdenek önállósodni. Most tudnának végre gond nélkül programokat csinálni, élvezni az életet. És ez valóban így van. Ez a másik alternatíva a válás mellett, ha addig nem estek bele az alábbi hibákba.

  • Eltávolodás

A gyerekek körüli gondok, feladatok együttműködésre “kényszerítik” a feleket. Hajlamosak vagyunk  csak a gyerekek körüli teendőkkel kapcsolatban beszélni egymással. Lefoglal bennünket sokszor a munka, a munkahelyi kihívások, a háztartással kapcsolatos feladatok és a gyerek körüli sok-sok teendők. Nehéz megoldani a közösen töltött minőségi időt és ha nem vesszük a fáradtságot, hogy megteremtsük rá az időt, az alkalmat, akkor ennek a hiánya bizony eltávolít bennünket egymástól.

Ha ezt észrevesszük a kapcsolatunkban, nem kell azonnal külső segítséget kérni, de mindenképpen oda kell figyelni rá. Az lenne a javaslatom (és én ezt a saját házasságomban is leteszteltem már), hogy Te kezdjél minden nap valami apróságot tenni, amiből érzi a párod a figyelmességet. Nem kell nagy dolgokat, hiszen először nem fogja tudni ezt hova tenni. Mikre gondolok? Például:

  • Amikor hazaér a munkából, jegyezd meg, mennyire örülsz neki, hogy hazaért!
  • Készítsd hétvégén a kedvenc ételét, vagy vigyél haza ebéd utánra kedvenc édességét!
  • Javasolj hétvégére valami közös programot!

Azt is megteheted, mielőtt elkezdesz erre így odafigyelni, hogy előre felkészíted őt.

“Kedvesem. Úgy érzem, az utóbbi időben eltávolodtunk egymástól. Gondolkodtam rajta, hogy tudnánk újra közelebb kerülni egymáshoz. Arra gondoltam, hogy oda fogok figyelni rá, hogy rendszeresen kifejezzem a szeretetemet, figyelmemet feléd. Ha nem megy, nem szükséges viszonoznod, de remélem, előbb-utóbb neked is jól fog esni.”

Ez azért lehet jó, mert ha régen eltávolodtatok egymástól és Te elkezdesz nagyon figyelmes lenni, még elkezdene kombinálni. Hiszen a kommunikációtok valószínű ilyen szituációban nem megfelelő.

Az eltávolodást kiváltó leggyakoribb okokról a következő cikkben fogok írni. Ez a válás előszobája. Érdemes jelentőséget tulajdonítani neki.

  • Kommunikáció hiánya

Megszoktuk a hétköznapi feladatokkal kapcsolatos témákat. Amikor ezek kezdenek gyérülni, azt gondoljuk, hogy a másiknak már a gondolatát is ismerjük és nemhogy nem dob fel, mikor együtt vagyunk, kifejezetten kerüljük, hogy egy légtérben legyünk, annyira kínos a csend közöttünk. Sokkal inkább kifelé keressük a kapcsolódásokat, élményeket, ami csak növeli az eltávolodást.

Meg kell tanulnunk újra kommunikálni egymással. Ez nem vicc. Új témákat kell találni, új elfoglaltságokat kialakítani, amit szintén új témákat hoznak és újra megismerni egymást. Ebben segítséget nyújthat az Ismerd meg a párod újra c. fejezetet a Párkapcsolati Minitréningemből. Ha a teljes Minitréninghez szeretnél hozzájutni, azt itt teheted meg.

  • Megszakad az érzelmi kötelék

Fentiek mind növelik annak érzetét, hogy a párunk nem tudja már kielégíteni a szükségleteinket. Márpedig akkor valószínűleg mi se az övét. Miután egyre kínosabb már beszélgetni, pláne érzelmi dolgokról, ezért fogalmunk sincs már, a másiknak mire van szüksége, miközben nem értjük, hogy miért nem tudja, hogy nekünk mire volna szükségünk. Ugye micsoda paradoxon?

Ha úgy érzed, hogy még nem mindegy mi történik a másikkal, hogy jól érzi-e magát, vagy sem, akkor még időben vagytok, hogy sokkal inkább helyezzétek a saját kapcsolatotokat új alapokra, minthogy teljesen előlről kezdjetek mindent egy most még teljesen idegen emberrel.

Egymás újra megismeréséhez segítséget nyújthat a 30+1 beszélgetéstéma, amit itt tudsz ingyenesen letölteni.

Csodás napot kívánok Neked és jóízű beszélgetéseket!

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg másokkal is!

Ha úgy gondolod több segítségre lenne szükségetek a kapcsolatotok helyreállításához, akkor bátran keress meg!

Csatlakozz az oldalam kedvelőihez, hogy sok hasznos cikkhez hozzájuss! 

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.