Alattomosan, észrevétlenül oson be a kapcsolatunkba…

eltávolodás

Szinte észrevételnül kúszik be a párkapcsolatunkba és zúzza szép azt az idillt, ami valaha volt. Olyan észrevétlenül, hogy alig lehet fülöncsípni.

Mert emlékszem, amikor rengeteg közös programot csináltunk és jókat nevettünk. Hiszen látszanak a képeken. Amikor együtt főztünk és vagy megnyaltuk mind a 10 ujjunk helyett egymáséit (és ezt most nem részletezem tovább), vagy egymásra fanyalogtunk és egyszerűen a kukába hajítottunk. Legalább kezdhettük előlről és akkor még ezt is élveztük is. Hol van mindez?

Az a fránya távolság közöttünk, ami már akkorára nőtt, hogy szinte már nem is látjuk egymást.

 

Pedig csak jó dolgok történtek. Megvettük a lakás ott, ahol mindig is szerettük volna, megszülettek a gyerekeink, akikről csak jót tudok mondani. Nem voltak komoly konfliktusok, nem voltak veszekedések, ellenben voltak közös családi nyaralások, amelyeket mindannyian élveztünk.

De hát akkor most mi történt?

Miért van az, hogy nézzük egymást és mintha idegenek lennék. Ha jól belegondolok,

 • tudom, mi Marci kedvenc étele, de nem tudom, mi a tied.
 • ismerem Anna legjobb barátnőjét, de nem ismerem a Te barátnőidet, akikkel minden hónapban találkoztok.
 • ismerem már az összes floorball szabályt, hisz hány edzést végigültem Tomival. De elképzelésem sincs, mi az a TRX, amit Te szoktál emlegetni.

 

És vajon Te?

 • Te tudod, hogy mi a legnagyobb kihívásom manapság a cégnél?
 • Tudod miért nézem mindig a bicikliversenyeket? Mit élvezek benne, de nagyon?
 • Tudod-e, mi hiányzik nekem?

 

Biztosan nem, hiszen valahogy eddig én se vettem észre. Pedig ha elmondhatnám…! De nem tudom, hisz olyan távol vagy.

Bizonyára kitaláltad már, hogy mi az, ami olyan észrevétlenül kúszik be az életünkbe. Az ELTÁVOLODÁS egymástól. Mert annyi minden történik a családban, ami figyelmet igényel és eközben persze nagyon jól érezzük magunkat, csak a “mi”-ből időközben “te” és “én” lettünk. Eltelt közben 15 év, amire egy rossz szót nem szólhatok. De most mi lesz velünk?

Nem tudom Te ráismertél-e magatokra. Eltelt 10-20 év és sehol nem voltatok kettesben. 2-3-4 gyerek mellett otthon meg pláne nem voltatok soha kettesben kivéve azt a néhány órát naponta a hálószobában. De úgy igazán, egymásra figyelve, egymás iránt érdeklődve, egymás társaságát élvezve....

Az a jó, ha legalább valamelyiktek felismeri időben, amíg még nem késő.

 

Eltávolodás 1. oka: szeretethiány

Ami még csak nem is abból adódik, hogy nem szeretjük a párunkat. “Csupán” abból, hogy nem JÓL szeretjük. Ennek az az eredménye, hogy a párunk nem érzékeli a szeretetünket.

 • “De hát én szeretlek!”
 • “Én egyáltalán nem így érzem.” – hányszor hallani ezt.

 

Háromféleképpen tudjuk a szeretetünket kimutatni:

 1. Úgy, ahogy jónak gondoljuk.
 2. Úgy, ahogy mi is szeretjük, ha szeretnek.
 3. Úgy, ahogy a párunk szereti, ha szeretik.

 

Ha az első és második módon mutatjuk ki a szeretetünket, akkor nagy valószínűséggel a párunk ezt nem érzi, vagy kevésbé érzi. Ezért nagyon fontos tudnunk, hogy a párunk miből érzi a mi szeretetünket. Ezt megtudhatjátok, ha kitöltitek a Szeretetnyelv tesztet.

 

Eltávolodás 2. oka: felhalmozódó sérelmek

Az eltávolodás második oka, hogy az évek során észrevétlenül is sok sebet ejtünk a másikon és kapunk is. Ha ezeket a sérelmeket nem dolgozzuk fel, akkor ezek, mint az igazi sebek elfekélyesednek. Ha

 • nem beszélünk róla,
 • szőnyeg alá söpörjük,
 • csak veszekedni tudunk miattuk,

akkor sajnos ezek összegyűlnek és egyre nagyobb falat építünk magunk között.

Meg kell tanulnunk ezeket megbeszélni egymással, megfelelően bocsánatot kérni és megbocsátani.

 

Eltávolodás 3. oka: visszahúzódás

Az eltávolodás harmadik okát az okozza, ha valami olyat tettünk a párunkkal szemben, amiről tudjuk, hogy az fájdalmat okoz neki . Vagy egyszerűen tudjuk, hogy ő azt nem nézi jó szemmel, nem szereti. Ha olyan dolgot teszünk, amiről tudjuk, hogy a párunkat zavarja, bosszantja, akkor szeretnénk elkerülni az ezzel való szembesülést. Nem tudunk nyugodtan a szemébe nézni, nem szívesen vagyunk egy légtérben vele, hiszen lelkiismeretfurdalásunk van. Ha ez sokszor előfordul és tartós időszakok múlnak el így, akkor ez megint csak egy újabb tégla a közöttünk épülő falba.

 

Eltávolodás 4. oka: elfejlődés

 

Ez a az eltávolodás negyedik leggyakoribb oka. Amikor megismertük egymást, nyilván sok közös programot csináltunk, volt sok közös érdeklődési körünk. De idővel mindannyian változunk. Ráadásul nem csak mi változunk, de az élethelyzetünk is sokszor változik.

 • gyerekek megszületése,
 • munkahelyváltás, vagy éppen elvesztés,
 • betegség.

Sok új élethelyzettel találkozunk, amik bennünket is formálnak, új impulzusok érnek bennünket, új emberekkel ismerkedünk meg, no és fejlődünk. Jó esetben ez inspirációt is adhat egy párkapcsolatnak, de ha észrevétlenül történnek ezek a változások, akkor egyszercsak észrevesszük, hogy messze elsodródtunk egymástól.

Ha Te is úgy érzed, hogy nagyon eltávolodtatok és nem tudod lehet-e még visszafordítani a folyamatot, keress bátran. Ha volt legalább néhány igazán jó évetek, akkor vissza tudtok találni egymáshoz.

Ha szeretnétek újra közelebb kerülni egymáshoz a pároddal, ennek a legjobb módja a sok-sok beszélgetés. Ehhez ad bőven témát ez az e-book. Töltsd le ingyen és indulhat a közeledés!

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.