Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Állj meg itt két percre, ha a váláson töröd a fejed!!

44.poszt

Amikor a gyerekek önállósodása után ismét kettesben maradunk a párunkkal, sokszor felmerül a válás kérdése. Ez azért van, mert a gyereknevelés évei, évtizedei alatt nem figyeltünk oda eléggé egymásra. Betöltöttük az anyai és apai funkcióinkat és ezalatt elfelejtettünk udvarolni, kedveskedni, minőségi időt kettesben letölteni és egyszerűen elveszett köztünk a kapcsolat. Milyen kérdések, kételyek is merülnek fel ilyenkor?

Amik alaposabb átgondolásra hivatott kérdések, mert sokat tehetünk a megoldásukért:

1/ Ha most többet bele tudunk tenni a kapcsolatunk visszépítésébe, vissza találunk-e újra egymáshoz?

Eddigi pályafutásom alatt azt vettem észre, hogy az ebben az élethelyzetben lévő párok legnagyobb része átmegy ilyenkor egy hasonló krízisen. Vannak akik megállapítják, hogy sajnos kihűlt a kapcsolat és elválnak, vannak akik viszont legalább megpróbálnak újra közeledni egymáshoz és nem a válás lesz az első gondolatuk. Bizony vannak módszerek, ahogy újra megtalálhatjuk az egymáshoz vezető utat:

  • Több minődési időtöltés és új élmények közös átélése.
  • Egymás szeretetnyelvének felfrissítése és ennek tükrében naponta kifejezni szeretetünket.
  • Felidézni, mi is tetszett a párunkban, amikor megismertük.
  • Bőven ki tudjuk használni a gyermek önállósodása miatt felszabadult időnket a kapcsolatunk újra építésére. 

2/ Minden rossz tulajdonsága ellenére szeretem a páromat

Hajlamosak vagyunk a szebb időszakokban inkább a jó dolgokat észrevenni a társunkban, míg a nehezebb, terheltebb időkben rendre a rosszabb tulajdonságukat fedezzük fel. Erről a társunk persze nem tehet, ő ekkor is, akkor is ugyanolyan természtű. Ezt próbáljuk meg észrevenni, amikor épp magunkban kritizáljuk őt. Azt gondoljuk át, hogy a negatív tulajdonságaival együtt szeretjük-e még mindig a sok jó tulajdonságaiért. Ekkor már az eddig leélt évek, megoldott problémák, átélt krízis helyzetek is értékesebbé teszik a kapcsolatunkat.

3/ Sokat veszekszünk

Az egyáltalán nem baj, ha egy pár tagjai veszekednek. Ez csupán annyit jelent, hogy két különálló személyiségű ember más-más nézőpontot képvisel egy kérdésben. A konfliktusok kezelésére nagyon jó opció van, legyen ez egy feladata az előttünk álló időszaknak, hogy megfigyeljük saját magunkat a veszekedések közben és találjuk meg a számunkra megfelelő konfliktuskezelési módot. Ebben  és ebben a cikkben olvashatsz konfliktuskezelési tippeket.

Szempontok, amikre csak hivatkozol időhúzás miatt, de tulajdonképpen a válás mellett döntenél. Következnek a fájdalomcsillapítóul szolgáló kifogások:

1/ A társamnak szüksége van rám

Na most. Ha feltételezzük – és miért ne így lenne -, hogy önálló, felnőtt embernek tartod a párodat, akkor miért gondolod, hogy így 40 felett ne tudna nélküled élni? Ha ez felmerül benned, akkor ennek 2 fő oka lehet:

a/ Te voltál a dudás a csárdában és a fő döntéshozó. A párodnak talán esélye se volt önálló életet élni és döntéseket hozni.

b/ A másikhoz egy kicsit el kell gondolkodnod azon, hogy nem Te vagy-e az, aki fél az önálló élettől?

Mindkét esetben feltételezd mindkettőtökről, hogy felnőtt emberek vagytok, akik kell, hogy vállalják a felelősséget a saját életükért. Ki fog derülni, hogy megy ez.

2/ Inkább vele élek, mint egyedül

Ez kicsit kapcsolódik az előző “kifogáshoz”, viszont egy kicsit önző nézőpont. Ugyan azzal vigasztalod magad, hogy nem hagyod el a párod, ami jobb neki, de valójában az motivál, hogy neked még így is jobb. De milyen lehet együtt élni valakivel, aki csak az egyedülléttől való félelmében marad mellettünk. Így viszont mindkettőtöktől elveszed az esélyt is, hogy egy szeretetteljes, odafigyelő, tartalmas párkapcsolatban éljétek le az életeteket. Hidd el, nincs késő változtatni, ha már helyrehozhatatlan a Ti kapcsolatotok.

3/ Nem akarom pont most….., nagyon megbántanám vele (és ezt lehet, hogy évek óta mondod magadnak)

Ezzel megint csak a saját időtöket húzzátok egy szeretettelen kapcsolatban, ami akár évekig is elhúzódhat. Ha felvállalod a döntést, hogy folytassátok külön, akkor lehet, hogy az adott időszakban ez akár mindkettőtöknek fájdalmasabb, de ha elengedtétek egymást, belevághattod egy új életbe. Különben marad a nem túl fájdalmas, de nap mint nap negatív légkörben folyó közös életetek.

+1 jó tanács

Abban az esetben, ha teljesen közömbösek vagytok már egymás iránt, akkor valószínűleg nem ússzátok meg a válást. Akkor ellenben, ha akár sok-sok bosszankodás is kíséri a mindennapjaitokat, de tudtok egymásból érzelmeket előhozni, akkor bizony van esély.

Ha úgy érzed szükséged lenne támogatásra, hogy meg tudd hozni a saját döntésedet, keress bátran a 0620/9394524 telefonszámon, vagy itt küldhetsz üzenetet. Feltérképezzük együtt a lehetőségeiteket.

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük