Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Az eltávolodás leggyakoribb okai

eltávolodás

Egy hosszú párkapcsolat sohasem egy lineáris folyamat. Állandóan váltakoznak a periódusok; hol közelebb érezzük magunkat egymáshoz, hol eltávolodunk. Ez teljesen természetes. Ellenben mire gondolatban eljut valaki addig, hogy már a válást fontolgassa, a legtöbb esetben már egy hosszú eltávolodási folyamat végén jár. Legtöbb esetben már évek óta tart a házasság romlása, az elhidegülésük. Ennek a folyamatnak a négy tipikus okáról szeretnék írni.

Eltávolodás első számú oka: SZERETETHIÁNY

A szeretethiány nagyon sokféle lehet. Ráadásul nagyon alattomos dolog, hiszen sokszor észre se vesszük a lassan gyérülő bókokat, kedves pillantásokat, érintéseket. Mire észbe kapunk, sokszor már szinte alig vannak jelen ezek a hétköznapjainkban. Pedig ha kiürül a szeretet tartályunk, nekünk se lesz miből adni. Sajnos ez a folyamat egy negatív spirálban folytatódhat és ha időben nem vesszük ezt észre és nem fordítjuk meg a folyamatot, akkor csak nőni fog a távolság. Ilyenkor érdemes leülni, deklarálni a helyzetet és elkezdeni szépen apránként tölteni egymás szeretet tartályát. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de minden nap kell egy pici dolgot adni a párunknak. Lehet ez egy kedves szó, vagy kérdés, lehet egy puszi, lehet egy bármilyen kedves gesztus.

Eltávolodás második számú oka: VISSZAHÚZÓDÁS

 Amikor egy pár egyik tagja rendszeresen visszahúzódik, kerüli a másik társaságát, annak mindig oka van. Ez általában lelkiismeretfurdalásra vezethető vissza. Az illető kerüli a másikkal való közvetlen érintkezést, minél kisebb teret adva, hogy kiderüljön a titka.

Milyen titkokról lehet szó, amitől lelkiismeretfurdalást érezhet az egyik fél?

 • Megbántotta a párját. Nem kért bocsánatot, nem dolgozták fel. Megbántani a másikat tudjuk tettekkel, szavakkal, vagy mulasztással (erről a későbbiekben még lesz szó).
 • Valamit titkol. A titok egy kapcsolatban óriási teher a titkolózó fél számára. Állandóan benne van a frusztráció amiatt, hogy vajon mikor derül ki. Lehet ez
   • egy új munka elfogadása, amiről tudja, hogy a párja nem támogatná,
   • egy olyan családi információ, amit valamiért nem akarunk a párunkkal megosztani, vagy nem merünk
   • lehet akár betegség is, amit megint csak nem merünk megbeszélni a párunkkal
 • természetesen lehet akár egy harmadik fél felbukkanása is már az életünkben, de ez egy egész más kategória.

Mindegyik esetben az őszinteség lehet csak a megoldás.

Az első esetben az, ha beismeri, hogy megbántotta a társát, megérti, átérzi, hogy az mit érezhet és őszintén bocsánatot kér. A többi esetben pedig fel kell vállalni az egyedül cipelt teher megosztásának kockázatát. Ha nem nagy még a távolság közöttük, akkor a jó esetben ilyenkor támogatólag fordul a társa felé a másik fél, ami óriási megkönnyebbülést tud okozni. Ez pedig csökkenti a távolságot.

Eltávolodás harmadik számú oka: Felhalmozódott SÉRELMEK

Ahogy az előzőekben is említettem három féle módon tudjuk a társunkat megbántani:

Talán nem lesz meglepő, ha elárulom, hogy a leggyakoribb eset a mulasztással történő bántás. Hiszen ezeket nagyon sokszor észre se vesszük. Hiszen, ha észrevennénk, nem mulasztanánk el. Lehet ez akár egy elfelejtett születésnap, vagy rendszeresen elfelejtjük, amit a párunk kér tőlünk, de lehet akár az is, amikor a párunk valamiért nagyon el van keseredve, hogy nem vesszük ezt észre és nem támogatjuk őt együttérzésünkkel.

Ha nem orvosoljuk ezeket az akár apró, de sok-sok bántást, akkor ezek sebeket ejtenek rajtunk, és elkezdenek hegesedni. Ez megint csak eltávolodáshoz vezet.

Ha ezt érzik a pár tagjai, akkor érdemes összeírni külön-külön, milyen sebek vannak bennünk, mivel bántott meg a párunk és szépen sorban végigmenni a listán, először az egyiken, majd a másikukon és mindenért őszintén bocsánatot kérni. 

Az eltávolodás negyedik számú oka: ELFEJLŐDÉS

Az elfejlődés során a pár egyik tagja egy új irányban kezd el fejlődni. Lehet ez akár sport, akár spirituális fejlődés, de egy új hobbi, vagy szakma. Akár a munkahelyen történő karrier gyors felívelése. Ez nagyon sok új elfoglaltsággal, máshová irányított figyelemmel jár, amit a párjától von el. Amikor a pár valamelyik tagja elkezd gyors ütemben fejlődni egy új irányba, akkor akarja, nem akarja, ez a társára is hatással lesz, neki is változásokat kell az életében hozniaHárom lehetőség van ennek a helyzetnek a megoldására.

 • Ha van kedve és lehetősége, akkor tarthat a párjával ezen az úton.
 • Ha ehhez nem érez affinitást, akkor találhat magának egy saját új hobbit.
 • Ha egyikhez sincs kedve, akkor viszont a háttérben maradva, a párját támogatva és érdeklődésével kísérve követheti figyelemmel.

A második két megoldás esetén nagyon fontos, hogy érdeklődéssel és támogatással forduljanak egymás felé, vagy a passzív fél az aktív felé. Az elfejlődött félnek pedig teljesen átlátszó életet kell élnie, megelőzve a féltékenység kialakulását. 

Az, hogy egy ilyen változást a pár mennyire sikeresen, a kapcsolatuk bővítéseként tudják megélni, nagyban múlik azon, hogy milyen és mennyi közös elfoglaltságuk, hobbijuk, minőségi idejükAmennyiben nem sok és a fenti megoldásokra nem figyelnek, akkor sajnos a fokozatos elfejlődés eltávolodással fog együtt járni és ez előbb-utóbb szakításhoz fog vezet.

Ha most mindjárt szeretnél támogatást kapni, 

foglalj időpontot INGYENES telefonos konzultációra !

Ebben az esetben elmondhatod a saját helyzeteteket, segítek kicsit megérteni mi is történik veletek és elmondom mit tartanék célszerűnek.

Emellett azt is el tudom mondani, hogy zajlik a tanácsadás, hogy ne legyen nagyon ismeretlen a helyzet, ha végül emellett döntötök.

Ha még nem csatlakoztál, várlak szeretettel a Tartósan boldog párkapcsolatban szeretnék élni Facebook csoportban is!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük