Hogyan előzzük meg az eltávolodást a kapcsolatunkban?

eltávolodás

A hétköznapok monotonitása során sokszor észrevesszük saját magunkon és a párunkon is, hogy úgy közlekedünk a lakásban, mintha a másik ott se lenne, csak kerülgetjük egymást.

Mindketten a saját dolgainkra koncentrálunk, tele van a fejünk a saját hétköznapi problémáinkkal, feladataikkal. Ha egy ilyen időszak sokáig tart, csak növeljük az eltávolodást egymástól. Ebből az állapotból már nagyon nehéz az intimitást, bensőségességet visszahozni. Ha annyiban hagyjuk és a szőnyeg alá söpörjük ezt az érzést, akkor elkezdjük építeni a falat kettünk között.

Ellenben ha szeretnénk, hogy ne váljanak a hétköznapok ilyen rutinszerűvé, magányossá, akkor ezt egyszerűen tudjuk orvosolni.

Keressünk két szabad órát egyik hétvégén, amikor mindketten ráérünk.

Üljünk le és írjuk össze külön-külön, hogy mi az, amit ha a másik megtesz, akkor érzem belőle a szeretetét, odafigyelését. Legalább 10-15 dolgot írjunk össze:

  • amikor hazaérek leteszed, ami a kezedben van és kijössz az ajtóhoz üdvözölni
  • amikor fáradtan hazaérek, nem kérdezgetsz, csak készítesz nekem egy finom vacsorát és mellettem vagy
  • ha hétvégére te javasolsz valamit hétvégi közös programot

Ezután írjuk le azokat a szituációkat is, amelyek magányossá tesznek, amelyek során szinte fizikailag érezzük az eltávolodást a párunktól.. Ezeket is egészen konkrétan írjuk le.

Két fontos dolog van a szeretet igények összeírásánál.

Egyik, hogy ne valami általánosságot kérjünk (például: legyél figyelmes hozzám), mert ebből a párunk nem fogja tudni, hogy ez mit jelent nekünk. Legyünk minél konkrétabbak!

Másik, hogy lehetőleg ne azt fogalmazzuk meg, mit ne tegyen a másik, hanem azt, hogy mit tegyen. Ha feltétlen összefügg ez valami olyan tevékenységgel, amit szeretnénk, ha kerülne, akkor is inkább úgy fogalmazzunk, hogy ahelyett mit szeretnénk inkább.

A magányos tevékenységekről szóló listát olvasva közösen ötleteljetek, hogy lehet a magányos szituációkat vidámabbá tenni. 

Utána már csak annyi a teendő, hogy minden nap egyetlen dolgot tegyünk meg a párunknak, amiről tudjuk, hogy érzi a szeretetünket. Csodákra képesek ezek az apró gesztusok.
Ha mégis jön egy nehezebb időszak és megint érezzük, hogy eltávolodunk egymástól, akkor csak észre kell venni és előkapni a listánkat (amit talán már kivülről is tudunk) és kezdjük megint adogatni a figyelmünket, szeretetünket a társunknak a saját igényei szerint.

Egy korábbi cikkemben már írtam róla, hogy tudjuk jelezni a társunknak és észrevenni rajta, ha kapcsolódni szeretne velünk. Erről itt olvashatsz.

 

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Hogy ne maradj le semmiről, like-old a facebook oldalamat!

Ha úgy érzed köztetek már felépült a fal és szeretnéd ezt leromboni, hogy közelebb kerüljenek újra egyáshoz, akkor bátran keress meg!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.