Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Ha eltávolodtatok egymástól, hozz egy döntést!

Ha eltávolodtatok, akkor döntés kérdése, hogy újra egymásba szeressetek. Aktívan tudsz tenni azért, hogy újra belé szeress.
eltávolodás
Tegnap felhívott egy férfi, hogy eltávolodtak a feleségével egymástól és a felesége be is adta a válópert, mert ő még szeretne szerelmes lenni. A férj viszont nem akar elválni. Hozzáteszem 2 kicsi gyerekük van. Nem ismerem a részleteket egyelőre, de nem ők az egyetlen hasonló helyzetben lévő pár. Ez és még jónéhány hasonló eset elindított bennem egy pár gondolatot.
 

Mi van, ha már nem szeretem?

Egy házasságban érzelmi hullámvasúton közlekedünk. Hol közelebb, hol távolabb érezzük magunkat egymáshoz. Jó esetben több a közelebbi időszak és nem tart sokáig, amíg épp távolabb érezzük magunkat a másiktól. Egy biztos, rajtunk, kettőnkön múlik, hogy mennyire figyelünk oda egymásra… arra, hogy folyamatosan kimutassuk a párunk felé a szeretetünket. Tudom, kicsi gyerekek, meg stresszes munkahely, meg beteg anyuka, stb…… Ha ezek miatt elfelejtünk egymásra odafigyelni, akkor kezdődnek a bajok.
Ilyenkor eljuthatunk oda, hogy már nem érezzük azt a tüzet, azt az örömgombócot a gyomrunkban, mikor csörren a zárban a kulcs, amikor meglátjuk a telefon kijelzőjén a nevét. Ilyenkor azt gondoljuk, hogy elmúlt a szerelem. Hogy tudnám kimutatni, ha nem érzem?
Hamis tézis, hogy csupán egyirányú utca, ahogy az érzelmeink irányítják a cselekedeteinket. Ez fordítva ugyanígy működik (itt persze nem szélsőséges esetekről írok, hogy bántalmazó kapcsolat, meg szenvedélybetegség, meg agresszió, hanem simán az eltávolodás a hétköznapokban). Tehát az érzelmek és a cselekvés kapcsolata kétirányú.

Emlékszem, amikor a kisfiam olyan 1,5-2 éves volt és úgy éreztem, hogy csupa olyan dolgot csinál, mintha direkt engem akarna bosszantani. Ezért sokszor már reggel gyomorgörccsel a hasamban ébredtem, mondván; már megint mi vár rám? Az az ijesztő érzésem támadt, hogy lehet, jobban kéne szeretnem. De hogyan, amikor állandóan csak bosszant? Így aztán esténként, mikor elaludt bejártam a szobájába nézni azt az ártatlan békés szép kisfiút és töltődtem szeretettel iránta. Egy idő után már nap közben is kezdtem újra észrevenni azokat a pillanatokat, amikor szerethetőnek mutatta magát. Egy idő után kijöttünk ebből a gödörből és ezt biztos ő is érezte, mert valahogy elmúlt ez az időszak is.

Mit kell hozzá tenni, hogy újra beleszeress?

Mit tehet egy szülő, ha a gyereke rosszalkodik, vagy kifejezetten gonosznak tűnik? Gondoljunk csak bele a kamaszkorú gyerekek tüskés időszakába. Az ő szűrét se tesszük ki, hogy elmúlt a szeretet. Mindig újra és újra visszaépítjük. Megöleljük, szeretettel vesszük körül és egy idő után visszaáll a kölcsönös kötődés.

bizony, a szeretet aktív cselekvéssel is előhozható, feléleszthető. 

 Visszatérve a korábbi példára… Ha minden esetben, amikor eltávolodunk egymástól megszakítjuk a kapcsolatot és állandóan a mindent elsöprő szerelem érzését keressük, a végén egyedül maradhatunk. Hiszen ez az érzés egy következő kapcsolatban is átalakul, vagy eltávolodásba torkollik, ha nem tanuljuk meg, hogyan tudunk tenni az eltávolodás ellen.
Néhány példa, amit bevethetünk ilyenkor, mikor ráeszmélünk, hogy egyre nagyobb a távolság közöttünk:
 
  • Reggel, mikor elmegy munkába kérdezzünk rá, milyen napja lesz!
  • Mikor hazaér este, kérdezzük meg, hogy sikerült, amit reggel mondott, vagy egyáltalán, milyen volt a napja?
  • Csak úgy menjünk oda hozzá egy ölelésre. Ez tartson legalább 20 mp-ig!
  • Amikor együtt megyünk valahova, igenis, fogjuk meg a kezét, vagy karoljunk belé!

Még nagyon sok hasonló tippet kaphatsz a 30 ötlet 30 napra, hogy felpezsdítsd a házasságod e-book-ból…

Tegyük ezt akkor is, ha a párunkról – látszólag – lepattan a figyelmünk, akkor is ha nem esik olyan jól! Kitartással fogjuk tudni elindítani újra a közeledést egymás felé. Gondoljunk ilyenkor a példára, amit a gyerekeinkről írtam és a célra, hogy azért tesszük,  hogy újra közelebb kerüljünk egymáshoz!

A 30 ötlet 30 napra e-bookban találsz jó néhány tippet, ha szeretnéd megtenni az első lépéseket!

30 ötlet közeledésre

30 ötlet 30 napra

Tippeket, ötleteket kapsz belőle, mit is tehetsz azért, hogy újra közelebb kerüljetek egymáshoz. Ezekhez nem kell semmi extra, bármikor bevetheted őket.

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük