Ha sok éves házasságban élünk, rövidebb, hosszabb időre kerülhetünk érzelmileg távol egymástól. Ez általában nem tart soká, és túljutunk rajta.

Hogy mik vezethetnek az eltávolodáshoz, arról itt olvashatsz.

Ám van az az érzelmi eltávolodás, amikor olyan messze kerülünk egymástól, hogy el se tudjuk képzelni, hogy mi még valaha közel kerülhetünk.

A minap jött hozzám egy házaspár, akik 15 éve élnek együtt és teljesen elhidegültek már egymástól. Annak nagyon örültem, hogy azért eljöttek hozzám, hiszen ebből látszik, hogy igyekeznek mindent megtenni, hogy valahogy mégis sikerüljön megmenteniük a kapcsolatukat. Ami feltűnt nekem a beszélgetés elején – amikor is próbáltam őket és a kapcsolatukat megérteni – hogy a férfi sokszor elismételte, hogy szerinte kár is próbálkozni, mert nem fognak már tudni közelebb kerülni egymáshoz.

 

A nagy és tartós érzelmi eltávolodás veszélye

 

Amikor ezt már többször elismételte, felvillant bennem egy kislámpa. Hiszen ez történik akkor is, amikor őt valószínűleg a felesége beszélte rá, hogy eljöjjenek és lehet, hogy csak arra gondolt, legalább eljön, mert akkor elmondhatja, hogy megpróbálta.  Igazából már valójában nem is akarja visszafordítani a helyzetet. Ilyenkor nem is lesz a folyamatnak eredménye, ezért komolyan meg szoktam kérdezni, hogy ő akarja, vagy nem akarja, hogy a kapcsolatuk újra boldog legyen. Hiszen ha ilyenkor az a válasz NEM, akkor itt be is fejezzük a tanácsadást, hiszen ahhoz, hogy újra közel tudjanak kerülni, mindketten kellenek. Sajnos, ha hosszú ideje tart már ez az érzelmi eltávolodás, akkor előfordul, hogy már késő, amikor segítséghez fordulnak. Az esetek többségében ilyenkor, vagy egy következő alkalommal mediációval folytatjuk, hogy legalább fel tudják dolgozni egymás elengedését és ez, ha lehet, minél békésebb úton történjen.

 

Mi történik, ha akarnak közelebb kerülni egymáshoz, de nem hiszel el, hogy lehet?

 

Az előző párnál pont ez történt,  az volt a válasz a kérdésemre, hogy IGEN, akarja. Csak nem hiszi, hogy lehet. Sokszor emögött az áll, ahogy végül is – ahogy ebben az esetben is kiderült, – annyira nem bízik a sikerben és nem hiszi el, hogy ebből az érzelmi távolságból még közel kerülhetnek egymáshoz, hogy inkább saját magát is arra trenírozza, hogy nem fog sikerülni, hisz akkor kisebb lesz a csalódása, ha tényleg nem sikerül.

Ezért, amikor ezt érezzük a párunkkal kapcsolatban, “…mi már biztos nem fogunk tudni boldogan élni, inkább váljunk el”, érdemes erre átgondolni. Vajon ha félretesszük annak latolgatását, hogy ez sikerülhet-e, vagy nem, mit érzünk szívünk mélyén; szeretnénk-e, ha mégis lehetséges volna? Sok esetben ez van mögötte, hogy nem hiszik el, hogy lehetséges. Ez az az érzelmi távolság, amikor érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ha mindketten akarjátok és hajlandóak vagytok tenni érte, akkor bizony visszafordítható még ez a távolság is. A jutalom pedig egy sokkal magasabb szintű kapcsolat, mint korábban volt.