Ha sok éves házasságban élünk, rövidebb, hosszabb időre kerülhetünk érzelmileg távolabb egymástól. Ez általában nem tart soká és túljutunk rajta.

Hogy mik vezethetnek az eltávolodáshoz, arról itt olvashatsz.

Ám van az az érzelmi eltávolodás, amikor olyan messze kerülünk egymástól és olyan hosszú időre, hogy már el se tudjuk képzelni, hogy valaha még közel kerülhetünk.

A minap jött hozzám egy házaspár, akik 15 éve élnek együtt és teljesen elhidegültek már egymástól. Annak nagyon örültem, hogy eljöttek hozzám, hiszen ebből látszik, hogy igyekeznek mindent megtenni, hogy valahogy mégis sikerüljön megmenteniük a kapcsolatukat. Ami feltűnt nekem a beszélgetés elején – amikor is próbáltam őket és a kapcsolatuk helyzetét, dinamikáját megismerni -, hogy a férfi sokszor elismételte, szerinte kár is próbálkozni, mert nem fognak már tudni közelebb kerülni egymáshoz.

 

A nagy és tartós érzelmi eltávolodás veszélye

 

Amikor ezt már többször elismételte, felvillant bennem egy kislámpa. Hiszen ezt hallom akkor is, amikor őt valószínűleg a felesége beszélte rá, hogy eljöjjenek és lehet, hogy csak arra gondolt, legalább eljön, mert akkor elmondhatja, hogy megpróbálta.  Igazából már valójában nem is akarja visszafordítani a helyzetet. Ilyenkor nem is lesz a folyamatnak eredménye, ezért komolyan meg szoktam kérdezni, hogy ő akarja, vagy nem akarja, hogy a kapcsolatuk újra boldog legyen. Hiszen ha ilyenkor az a válasz, hogy NEM, akkor itt be is fejezzük a tanácsadást, hiszen ahhoz, hogy újra közel tudjanak kerülni, mindketten kellenek. Sajnos, ha hosszú ideje tart már ez az érzelmi eltávolodás, akkor előfordul, hogy már késő, amikor segítségért fordulnak.

 

Mi történhet ilyenkor?

 

Két módon alakulhat a kapcsolat ebben a fázisban. Az egyik, hogy elválnak és mindketten sérülve, csalódottan, kudarcként megélve a házasságot új életet építenek fel maguknak (jó esetben). Ahogy ebben a cikkben is történt.

Másik esetben az történik, hogy valamelyik fél (vagy mindketten) belesodródnak egy külső kapcsolatba. Ezt még csak keresniük sem kell, hiszen mindketten annyira kiürültek érzelmileg, hogy egy jó szó, egy kedves gesztus, egy jóleső elismerés valamelyik kollégától, kolléganőtől, és mint a fájó sebre egy gyógyír, máris enyhül az üresség bennük. Szépen belesodródnak egy olyan kapcsolatba, amely minden addigi fájdalmukra gyógyír. Ami azonban ebben az esetben is nagyon fontos:

a hűtlenség sem válóok.

Ahogy az itt leírtakból is jól látható, ez nem más, mint egy tünete annak, hogy valami nagyon félrement. Elvesztették a kapcsolatot egymás között. Egyre jobban eltávolodnak egymástól. Pedig ha volt szép és boldog időszaka a kapcsolatuknak, akkor ez az esetek többségében visszahozható. De ehhez idő, türelem, belefektetett energia és szakember segítsége kell.

De most nézzük meg, hogy…

 

Mi történik, ha IGEN a válasz és közelebb akarnak kerülni egymáshoz, bár nem hiszik el, hogy ez még lehetséges.

 

Az előző párnál pont ez történt,  az volt a válasz a kérdésemre, hogy IGEN, akarja. Csak nem hiszi, hogy lehet. Sokszor emögött az áll, ahogy végül is – ahogy ebben az esetben is kiderült, – annyira nem bízik a sikerben és nem hiszi el, hogy ebből az érzelmi távolságból még közel kerülhetnek egymáshoz, hogy inkább saját magát is arra trenírozza, hogy nem fog sikerülni, hisz akkor kisebb lesz a csalódása, ha tényleg nem sikerül.

Ezért, amikor ezt érezzük a párunkkal kapcsolatban, “…mi már biztos nem fogunk tudni boldogan élni, inkább váljunk el”, érdemes erre gondolni. Vajon ha félretesszük annak latolgatását, hogy ez sikerülhet-e, vagy nem, mit érzünk szívünk mélyén? Szeretnénk-e, ha mégis lehetséges volna? Sok esetben ez van mögötte, hogy nem hiszik el, hogy lehetséges. Ez az az érzelmi távolság, amikor érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ha mindketten akarjátok és hajlandóak vagytok tenni érte, akkor bizony visszafordítható még ez a távolság is.

 

Miben tud segíteni ilyenkor a szakember?

 

  • Először is felmérjük a szeretet szinteteket. Hogy éreztek pillanatnyilag egymás iránt, illetve mennyire érzitek szeretve magatokat a párotok által?
  • Megtanuljátok, hogy kell úgy kimutatni a szereteteteket a társatok felé, hogy ő ebből valóban érezze a szeretetet.
  • Felelevenítjük, milyen volt a legboldogabb időszakotok. Akkor mi okozott örömet mindkettőtöknek? Most mi a helyzet ezen a téren?
  • Felmérjük, mennyi tüske van Bennetek, amit egymástól kaptatok, illetve egymásnak adtatok. Azt is megtanuljuk, hogy lehet olyan módon bocsánatot kérni és megbocsátani, hogy a tüskék “hegei” nyomtalanul gyógyuljanak be.

(A minap egy párnál éppen ezt gyakoroltuk és a konzultáció végén a férj megkérdezte, hogy “Ugye ezt még nem fejeztük be? Folytatjuk legközelebb? Olyan jól esik ezeket hallani.”)

  • Átbeszéljük, mit is jelent a felelősségvállalás egy kapcsolatban a kapcsolatért.

 

Természetesen minden olyan témát érintünk és megtaláljuk a megoldást rá, ami a Ti kapcsolatotokra hatással van (pénzügyi kérdések, gyereknevelési nézetek, “anyós kérdés”, stb.)

Ami ehhez szükséges a részetekről, hogy ahogy ezen a videón látszik, mint a tűzhangyák egymásba kapaszkodva, egy cél érdekében közösen akarjátok megoldani ezt a helyzetet és újra boldognak lenni egymással. 

A jutalom egy sokkal magasabb szintű kapcsolat lesz, mint korábban volt. Ezt megígérem.