Hogy távolodtunk el egymástól? Van visszaút? – 1.

nyitott házasság

Amikor a gyerekeink kirepülnek, újra több időt töltünk kettesben. Ez egy nagyon érzékeny időszaka mindig egy házasságnak. Amennyiben a gyereknevelés 15-20 éve alatt nem figyeltünk arra, hogy ne csak szülőként álljunk helyt, hanem férfiként és nőként, akkor erre az időre már meglehetősen eltávolodhattunk egymástól. Sajnos ez sokszor ekkor derül ki, amikor egyre több időt töltünk újra kettesben és nincs miről beszélgetnünk. Az eltávolodás  négy fő oka általában:

  • SZERETETHIÁNY
  • VISSZAHÚZÓDÁS
  • FELHALMOZÓDOTT SÉRELMEK
  • ELFEJLŐDÉS

 

1/ SZERETETHIÁNY

Miért és hogyan alakulhat ki ez két ember között, hiszen annak idején nagyon szerettük egymást, ezért is alakult ki a szerelem.

Először is a szerelem egy egészen különleges állapot. Az emberben olyan kémiai anyagok is termelődnek, amik gondoskodnak arról a szintű egymásra hangolódásról, ami előtte legfeljebb egy anya és csecsemője között volt. Ebben az időszakban egymás gondolatait is kitaláljuk. Tudjátok, amikor az egyiktek elkezd egy mondatot és a másik rávágja, hogy pont erre gondoltam én is, vagy éppen egyszerre kezditek mondani ugyanazt.

Jellemző továbbá erre az időszakra, hogy mindent úgy szeretnék, ahogy a másik. Nekem az a jó, ahogy neked. Hiszen boldoggá akarlak tenni. Azt várni, hogy ez mindig így marad, egy illúzió.

Idővel, mikor ez az állapot csillapodik egyrészt sokkal reálisabban kezdjük egymást megismerni, a csupán a “mi”-ből észrevesszük, hogy van “én” és “te”. Amikor éljük a hétköznapjainkat, akkor sok kihívással, problémával is szembesülünk, előkerülnek döntési helyzetek, amikor bizony kiderül, hogy nem mindig mindenben értünk egyet. Ekkor válik az is világosság, hogyan tudjuk ezeket a helyzeteket kezelni. Előfordul, hogy fáradtabbak vagyunk, nem figyelünk annyira oda a másikra, adjuk és kapjuk a sebeket. Ha ezeket nem beszéljük meg, ezek szépen mardosnak belül és elkezdenek bennünket távolítani. Nem tudjuk, vagy nem figyelünk rá, hogy tudatosan kifejezzük a szeretetünket, méghozzá azon a SZERETETNYELVEN (itt elvégezheted a tesztet),amelyiken a párunk ezt megérti.

 

GYAKORLATI TIPP:

Visszatalálni úgy tudunk egymáshoz, ha újra felfrissítjük, mi a párunk szeretetnyelve és nap mint napbecsempészünk ebből valamit a napjába. Töltsük fel újra egymás “érzelmi bankszámláját”, amiből ő is tudja a mienket töltögetni.

Az eltávolodásnak nagyon sok stádiuma van és nagyon nem mindegy, hagyjuk-e ezt a távolságot a maga útján növekedni, vagy teszünk ellene.

 

2/ VISSZAHÚZÓDÁS

A visszahúzódásnak több oka lehet:

  • Valamit titkolunk a párunk előtt. Ekkor nyilván el akarjuk kerülni, hogy ez a bizonyos dolog szóba kerülhessen.
  • Lelkiismeret furdalás miatt, mert érezzük, hogy megbántottuk a párunkat, de nem vagyunk készek rá, hogy beismerjük, hogy hibáztunk és bocsánatot kérjünk.
  • Vagy éppen amiatt, mert megbántottnak érezzük magunkat, és úgy érezzük, hogy nem tudunk erről beszélni. Nem azt választjuk, hogy ennek hangot adjunk higgadtan, vagy indulatosan, hanem a hallgatásba burkolózunk, mondván, majd elmúlik.

Természetesen lehet a visszahúzódás már eleve a szeretethiány későbbi fázisa is, amikor úgy érezzük, hogy nem tudunk már miről beszélgetni. Ilyenkor keressük az olyan időtöltéseket, amikor nem kell egymásra odafigyelni: netezés, TV-zés, telefonálás, stb.

 

GYAKORLATI TIPP:

A visszaúthoz először le kell ülnünk és őszintén kitárni a szívünket. Megosztani a párunkkal, ami bennünket nyomaszt, amit esetleg elhallgattunk, amiről kényelmetlen beszélni. Legyen ez valami, amire nem vagyunk büszkék, vagy akár olyan dolog, ami bennünket valami miatt bánt.

A másik két okról a következő bejegyzésben olvashattok.

Ha beszélgetnél még a témáról, vagy bármiről velem, bátran keress telefonon (0620 9394524) vagy emailen (boldogan@petroczikatalin.hu)!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.