Hogyan csempésszük vissza az intimitást a kapcsolatunkba?

Ha elveszett az intimitás a kapcsolatunkból, ezt újra meg tudjuk teremteni, ha néhány dologra nagyobb figyelmet fordítunk.
intimitás

Miért hal ki sokszor az intimitás a hosszútávú párkapcsolatokban?

Az igazán boldog párkapcsolatokra az a jellemző, hogy a biztonságot adó szokásokat ügyesen ötvözik a perzsgést, izgalmat adó váratlan fordulatokkal, kalandokkal.  Ha erre az egyensúlyra tudatosan, vagy akár ösztönösen nem vigyázunk, akkor sajnos mókuskerékben találjuk magunkat. Már úgy tekintünk a másikra, mint egy változatlan bútordarabra. Kiszámíthatóak a válaszok, a reakciók és szép lassan teljesen elmaradnak az intim pillanatok, az apró fizikai érintések és ezzel együtt a szexuális életünk is.

20-30 éve együtt élő pároknál gyakran felmerül az intimitás hiánya. Nehéz azonban erről beszélni, mert gyakran ez nem így fogalmazódik meg. Inkább türelmetlenség, hiányérzet kialakulása, ingerültség jelenik meg a felszínen.

Minél régebb óta tart ez a távolodás egymástól, annál nehezebb újrakezdeni, amikor valamelyikünk részéről felmerül ennek a hiánya. Minél régebb óta tart ez a távolodás egymástól, annál nehezebb megtenni az első lépést. Pedig ezt valamelyikteknek meg kell tennie.

Hogy lehet az intimitás felé vezető úton elindulni?

Az talán egyértelmű, hogy egy ilyen eltávolodási folyamat során nagyon furcsán veszi ki magát, ha egyszercsak fogom a párom és megcsókolom – ha ez már 4-5-6 éve nem történt meg.

Igyekszem ebben a cikkben az intimitás minél több összetevőjét összegyűjteni, hogy akár apró lépésekben el tudjuk újra kezdeni a közeledést. 

Az intimitás nem egyenlő a szex-szel. Inkább egy olyan bennünket, kettőnket körülvevő közeg, amiben minden tekintetben magunk lehetünk. Semmilyen vonatkozásban nem kell megfelelnünk, másként megnyilatkozni, mint ahogy a szívünk diktálja.

Ehhez adok fogódzókat, de ezen belül Rád bízom, melyik úton teszed meg az első lépést. Ezt meg fogod érezni. Leírom az intimitás fajtáit, melyik mit jelent, majd azt, hogy mi jellemzi a valódi intimitást. Ezek sok ötletet adnak majd a közeledéshez.

Intimitás fajtái

Lelki intimitás

Teljes mértékben azok lehetünk, akik vagyunk. Nem kell megfelelni a társunknak, nem kell „viselkednünk”. Úgy tehetünk, ahogy jól esik. Biztosak lehetünk benne, hogy a párunk részéről nem ér ítélkezés.

Szellemi intimitás

Megosztjuk minden gondolatunkat. Nem kell mérlegelni, nem kell sértődéstől tartani, nem kell azon gondolkodni, hogy mit fog hozzá szólni a párunk. Bátran elmondhatunk mindent, ami bennünket foglalkoztat munkáról, pénzről, szabadidőről, politikáról, örömünkről/bánatunkról. Tudjuk, hogy ha más a véleménye, ő is bátran elmondja és békésen meg tudjuk beszélni. Hiszen (és ez nagyon fontos) az alapértékeink megegyeznek.

Érzelmi intimitás

Minden érzésünket megoszthatjuk a párunkkal. Semmit nem kell lenyelnünk. Jó, ha ezt meg tudjuk tenni anélkül, hogy bántanánk őt. De ha megvan a kellő intimitás közöttünk, azt se fogja támadásnak venni. Merjük a legmélyebb érzelmeinket is kiadni azzal együtt, hogy ez sebezhetővé tehet bennünket. Hiszen teljes biztonságban érezzük magunkat ehhez.

Fizikai intimitás

Mindenfajta fizikai érintés ide tartozik a kézenfogástól a szexig. Ebbe beletartozik a puszi, az egymás megérintése, az ölelés, a simogatás, és természetesen a szex is.

Mi jellemzi az intimitást?

Ezek olyan fontos jellemzők, amik nélkül nem valósulhat meg az intimitás.

  • Bizalom

Az a biztos tudat, hogy bármit mondunk, vagy teszünk, azt nem ítéli meg és nem fogja kritizálni a párunk.
Például:
Ha véletlenül nekitolattam egy fának, nem lecsesz, hanem megnyugtat, és nekiáll helyrehozni a kárt.
Ha kitöntöttem egy ételt véletlenül a konyhába, akkor ugrik és segít eltakarítani.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy örül neki, de mindig, minden körülmények között az én pártomon van.
Nem megváltoztatni akarjuk egymást, hanem bízunk a társunkban, hogy az úgy jó, ahogy mond, vagy tesz valamit. Ez nem jelenti azt, hogy mindennel egyetértünk, de bízunk benne, hogy a legjobb belátása szerint mond, vagy tesz valamit és az úgy teljesen jó lesz.

  • Megengedés, elfogadás

Ez szorosan összefügg a bizalommal. Akkor van meg az elfogadás a kapcsolatban, ha megengedhetitek magatoknak, hogy azok legyetek, akik valójában vagytok. Emlékszel mit írtam a lelki immunitásnál? Természetesen ezek összefüggnek egymással.

  • Őszinteség

Mikor tud valaki teljesen őszinte lenni? Ha nem kell félnie ítélkezéstől, a kritikától, a bántástól. Ez talán az egyik legfontosabb jellemzője az intimitásnak, hogy teljesen őszintén tudjunk beszélni, cselekedni, megjátszás, játszmák, megfelelési kényszer nélkül. Merünk sebezhetővé válni, hiszen tudjuk, hogy nem él ezzel vissza a párunk.

  • Tisztelet

Fontos jellemzője az intimitásnak, hogy őszinte tisztelet van közöttünk. Tisztában vagyunk egymás értékeivel és nagyrabecsüljük ezeket. Fontos, hogy megfelelő módon ennek hangot is adjunk.

  • Barátság

A párunk a legjobb és legbizalmasabb barátunk. Ő az az ember, akivel legelőször megosztjuk a gondolatainak, kétségeinket, döntési helyzetünket, érzéseinket. Ő az, akinek a szava leginkább hatással van ránk. Ő az, akinek az elismerése, a figyelme a legfontosabb számunkra.

Hogyan is kezdjem el?

A fentiekből tevődik össze az intimitás. Ezek közül bármelyik kimutatására lehetőséged van, azzal megteheted az első lépést:

Légy kreatív és főleg irányítsd a figyelmedet a párodra, az erősségeire, a pozitív dolgokra Vele kapcsolatban! Ha ezt kitartóan teszed, akkor ez sokkal inkább elindít egy közeledési folyamatot, mintha rögtön szoros fizikai kontaktust kezdeményeznél ennyi “távol” töltött idő után.

Azért is nagyon jó, hogy erre odafigyelsz, mert sajnos a tartós eltávolodás hosszútávon aláássa az egész otthoni légkört.

Ha most mindjárt szeretnél támogatást kapni,
foglalj időpontot INGYENES telefonos konzultációra !
Ebben az esetben elmondhatod a saját helyzeteteket, segítek kicsit megérteni mi is történik veletek és elmondom mit tartanék célszerűnek.

Emellett azt is el tudom mondani, hogy zajlik a tanácsadás, hogy ne legyen nagyon ismeretlen a helyzet, ha végül emellett döntötök.

időpont foglalás
Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.