Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Miért válunk el leggyakrabban? Biztos nincs más megoldás?

eltávolodás

Az eltávolodás egy tartós párkapcsolat szinte legveszélyesebb tényezője. Márpedig az válások nagy részének hátterében ez áll. De miért döntenek a válás mellett emberek több évtizedes házasság után… pont mikor már jól összeszoktak, ismerik egymás jó és kevésbé jó oldalát?

A legtöbb esetben még nagyon sok lehetőség van a válás megelőzésére, de sajnos nem keresnek időben segítséget.

Most nézzük meg, melyek a leggyakoribb okai a válásnak:

  • Eltávolodás

A hétköznapi feladatok együttműködésre “kényszerítik” a feleket. Hajlamosak vagyunk  csupán taktikai beszélgetéseket folytatni egymással. Lefoglal bennünket sokszor a munka, a munkahelyi kihívások, a háztartással kapcsolatos feladatok és a gyerek körüli sok-sok teendő. Nehéz megoldani a közösen töltött minőségi időt és ha nem vesszük a fáradtságot, hogy megteremtsük rá az időt, az alkalmat, akkor ennek a hiánya bizony eltávolít bennünket egymástól.
Ha ezt észrevesszük a kapcsolatunkban, nem kell azonnal külső segítséget kérni, de mindenképpen oda kell figyelni rá. Az lenne a javaslatom (és én ezt a saját házasságomban is leteszteltem már), hogy Te kezdjél minden nap valami apróságot tenni, amiből érzi a párod a figyelmességet. Nem kell nagy dolgokat, hiszen először nem fogja tudni ezt hova tenni. Mikre gondolok? Például:

  • Amikor hazaér a munkából, jegyezd meg, mennyire örülsz neki, hogy hazaért!
  • Készítsd hétvégén a kedvenc ételét, vagy vigyél haza ebéd utánra kedvenc édességét!
  • Javasolj hétvégére valami közös programot!

Azt is megteheted, mielőtt elkezdesz erre így odafigyelni, hogy előre felkészíted őt.
“Kedvesem. Úgy érzem, az utóbbi időben eltávolodtunk egymástól. Gondolkodtam rajta, hogy tudnánk újra közelebb kerülni egymáshoz. Arra gondoltam, hogy oda fogok figyelni rá, hogy rendszeresen kifejezzem a szeretetemet, figyelmemet feléd. Ha nem megy, nem szükséges viszonoznod, de remélem, előbb-utóbb neked is jól fog esni.”
Ez azért lehet jó, mert ha régen eltávolodtatok egymástól és Te elkezdesz nagyon figyelmes lenni, még elkezdene kombinálni. Hiszen a kommunikációtok valószínű ilyen szituációban nem megfelelő.
Az eltávolodást kiváltó leggyakoribb okokról itt olvashatsz. Ez a válás előszobája. Érdemes jelentőséget tulajdonítani neki.

 

  • Kommunikáció hiánya

Megszoktuk a hétköznapi feladatokkal kapcsolatos témákat. Amikor ezek kezdenek gyérülni, azt gondoljuk, hogy a másiknak már a gondolatát is ismerjük és nemhogy nem dob fel, mikor együtt vagyunk, kifejezetten kerüljük, hogy egy légtérben legyünk, annyira kínos a csend közöttünk. Sokkal inkább kifelé keressük a kapcsolódásokat, élményeket, ami csak növeli az eltávolodást.
Meg kell tanulnunk újra kommunikálni egymással. Ez nem vicc. Új témákat kell találni, új elfoglaltságokat kialakítani, amit szintén új témákat hoznak és újra megismerni egymást. Ebben segítséget nyújthat az Ismerd meg a párod újra c. fejezetet a Lobbantsd fel újra a lángot! párkapcsolati minitréningből.

 

  • Megszakad az érzelmi kötelék

Fentiek mind növelik annak érzetét, hogy a párunk nem tudja már kielégíteni a szükségleteinket. Márpedig akkor valószínűleg mi se az övét. Miután egyre kínosabb már beszélgetni, pláne érzelmi dolgokról, ezért fogalmunk sincs már, a másiknak mire van szüksége, miközben nem értjük, hogy miért nem tudja, hogy nekünk mire volna szükségünk. Ugye micsoda paradoxon?

A legtöbbször egészen észrevétlenül megy végbe ez az eltávolodás.

Ha úgy érzed, hogy még nem mindegy mi történik a másikkal, hogy jól érzi-e magát, vagy sem, akkor még időben vagytok, hogy sokkal inkább helyezzétek a saját kapcsolatotokat új alapokra, minthogy teljesen előlről kezdjetek mindent egy most még teljesen idegen emberrel.
Egymás újra megismeréséhez segítséget nyújthat a 30+1 beszélgetéstéma, amit itt tudsz ingyenesen letölteni.

 

  • Elfejlődés

A mai sokat és gyorsan változó világban már mindannyian megtapasztaltuk, hogy nem azon a szakterületen maradunk egy életen át, ahol kezdtünk. Régen ez gyakran így volt, de ma már nagyon sokféle tevékenység van, sokkal több infónk és lehetőségünk adódik.

Ennek következtében is – és a körülmények változásával – sokszor adódik, hogy egy új szakma, új hobbi, új emberek kerülnek a látókörünkben és új ismeretek iránt leszünk fogékonyak. Ez nagyon sokszor a személyiségünk fejlődésével is együtt jár ilyenkor. 

Ez is egy olyan élethelyzet, amely mindkét fél részéről nagyon sok odafigyelést, empátiát kíván. Hiszen az elfejlődés ahogy eltávolíthat, úgy közelebb is hozhat bennünket. Hiszen színesebbé, még sokrétűbbé válhat a kapcsolatunk tőle. De ha nem megfelelően kezelik ezt a helyzetet, akkor bizony akár kilométerekre eltávolíthat Bennünket egymástól. A válások 3. leggyakoribb oka sajnos.

Ha úgy gondolod, hogy már mindent megpróbáltál, akkor még érdemes néhány dolgot mérlegelni, mielőtt végleges döntést hozol.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg másokkal is!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük