Tippek az intimitás megőrzésére

intimitás

Sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk megőrizni a tüzet közöttünk akár 10-15 év után, miközben a hétköznapi mókuskerékben “kűzdünk az elemekkel” nap mint nap. Sokan arra várnak konkrét ötleteket, hogy amikor a sok-sok tennivaló után bezuhannak az ágyba, mit tegyenek, hogy meghozzák a saját, vagy a párjuk kedvét az együttléthez. De ez sajnos nem így megy. Ha tele van a fejünk a napi gondokkal és hulla fáradtak vagyunk, akkor nem fogjuk tudni egy kattintásra elengedni magunkat. Ha egész nap kilométeres távolsában vagyunk, akkor nem kerülünk néhány perc alatt minusz x cm távolságba. (Értitek, ugye?)
Az, hogy ezt a bizonyos tüzet megőrizzük, nagyon nagy szükség van az intimitásra. Értem ezalatt az érzelmi, szellemi, fizikai intimitást is. Hiszen ez óriási biztonságérzetet ad, ami mindenféle értelemben közelebb hoz bennünket egymáshoz.
Ez talán az egyik legnagyobb probléma a hosszútávú kapcsolatokban. Persze vannak, akiknek ez minden további nélkül sikerül, de valljuk be, ők vannak kevesebben.
Hét közben dolgozunk mindketten 8-9 órát egy nap, utána különböző elfoglaltságaink vannak: háztartás, sport, barátnőzés, esetleg még valami társadalmi munka is, szüleink látogatása, némelyeknél a szülők ápolása és még sorolhatnám.
Legfontosabb, hogy mindketten akarjuk, hogy ez a tűz ne aludjon ki, vagy ha már csak pislákol, akkor újra tudjuk hevíteni. Itt nem kizárólag a szexre gondolok, hanem általában arra, hogy egymás társaságában újra felderülünk, hogy már alig várjuk, hogy találkozzunk, hogy minőségi időt töltsünk együtt és amikor együtt vagyunk, akkor nagyon jól érezzük magunkat. Akár a természetben, akár az ágyban.

Hogyan teremtsük meg az időt az intimitásra?

 • Vizsgáljuk felül, hogy mi az, amit ritkítani tudnánk!
 • Mindenre szükség van-e? Van-e valami, amit el tudunk hagyni, akár időlegesen? Nekünk van rá szükségünk, vagy csak elvárásból végezzük?
 • Mi az, amit esetleg delegálni tudunk legalább időnként. Gyereket megkérni, hogy besegítsen, vagy valakit megfizetni, aki pótolni tud bennünket.
 • Megoldható-e, hogy reggel kicsit korábban felkelve el tudunk valamit végezni? (edzés, bevásárlás, főzés, stb)

Ezt érdemes mindkettőnknek felülvizsgálni abból a célból, hogy időt tudjunk teremteni a minőségi időtöltésre, amire az intimitás kialakításához feltétlenül szükség van. Mivel a nap 24 órájából nem tudunk 26-ot, 30-at csinálni, kénytelenek vagyunk a 24 órát másképpen beosztani a cél érdekében.
A belső tüzet a párunk iránt olyan helyzetek tudják feléleszteni, amik eltérnek a mindennapi monotonitástól. Ez természetesen függ mindenkinek a habitusától, érdeklődési körétől, vérmérsékletétől.

Adok néhány ötletet minőségi idő töltésére:

 • A legkézenfekvőbb, hiszen itt a tavasz, menjetek el kirándulni! Akár csak sétautakon, de kereshettek nagyobb kihívásokat is, ahol erőfeszítésre van szükség, netán a párotok támogatására, hogy meg tudjátok csinálni.
 • Csinálhattok más szabadidős tevékenységet is, elmehettek úszni, teniszezni. E téren teljesen szabad a pálya, ami mindkettőtöknek örömet okoz.
 • Kitalálhatjátok azt is, hogy kipróbáltok valamit, amit még sose csináltatok (szabadulószoba, vadvízi evezés, 4D-s film megnézése, ez a fantáziátokra és vérmérsékletetekre van bízva).
 • Megtehetitek, hogy kicseréltek egymás között valami házimunkát. Ha Te szoktál főzni, akkor főzzön most a párod és ha ő szokott egyébként füvet vágni, akkor kérd meg, hogy mutassa meg, és csináld Te. Ez jó alkalmat adhat az együttműködésre és nevetésre is. Arról nem beszélve, hogy megtanultok valami újat.
 • Az is jó lehet, ha 1-1 napra elmentek a párotokkal dolgozni. Megnézhetitek őt munka közben. Természetesen ez nagyban függ a munka fajtájától.
 • Ma már van sok társasjáték kölcsönző, ahol mindenféle játékot ki lehet kölcsönözni 1-2 napra. Ha van kedvetek, akkor kérjetek ott tanácsot és próbáljátok ki. Ez megint egy olyan közeg, amilyenben nem szoktatok lenni.

Saját példák:

 • Nekünk a férjemmel a legmélyebb beszélgetéseink a biciklizés közbeni pihenők alatt vannak.
 • Egyszer engem a párom elvitt magával, mikor egy vidéki repteret ellenőriztek. Egyrészt együtt töltöttünk egy egész napot. Láttam őt egy felelősségteljes munkakörben, amit el se tudtam képzelni. Hiszen otthon sose látom őt ilyen helyzetekben. Nagyon nagyot nőtt akkor a szememben. Mikor végzett, akkor pedig megebédeltünk együtt, körülnéztünk abban a városban és hazajöttünk.

Ez most néhány tipp volt, ami eszembe jutott. A lényege ennek, hogy valamilyen rendszeresség mentén (hetente, akár havonta egyszer) csináljatok együtt valami olyat, ami a lehető legtávolabb van a hétköznapi mókuskeréktől. Ezek aztán módot adnak arra is, hogy intim légkörben beszélgessetek róla, jókat nevessetek az átélt élményeken és hosszaútávon is kellemes emlékeket okoznak, amiket bármikor fel tudtok idézni. Ez nagyon sokat segít abban is, hogy a szexualitás terén is visszatérjen az intimitás, a nyitottság és a felfedezőkészség.
Remélem sikerült néhány használható tippet adni ahhoz, hogy az intimitás visszatérjen a hétköznapjaitokba.
Ha ez még kevés lenne, de szeretnétek újra közelebb kerülni egymáshoz, töltsd le ezt az e-book-ot, amit sok-sok beszélgetéstémát tartalmat!


Beszélgetéstémák

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.