Vissza akarom kapni a feleségem!

eltérő érdeklődési kör

Sok-sok ilyen esettel találkoztam és találkozom mai napig, amikor egy pár egyik tagja új tevékenységbe kezd. Ez nagyobb eséllyel előfordulhat a nőknél akár a GYES alatt, akár akkor, amikor a gyerekek már kirepültek, és több idejük van barátnőzni.

 

Mi történik ilyenkor? (A történetben hívjuk őket most Évinek és Lacinak)

Évi újabb embereket ismert meg, akik egy goblein klubhoz tartoztak és csodaszép munkákat készítettek. Ez fellelkesítette Évit, hiszen már gyerekkorában is imádott kézimunkázni. És most nem is ez a lényeg, lehetne szó ezotériáról, valamilyen üzleti vállalkozásról, bármilyen új hobbiról. A mi példánkban az új impulzus Évi életében, ami felkeltette a figyelmét, a gobleinkészítés volt. Ő ebbe szeretett bele. Elkezdett egyre többet kérdezni róla, eljárt találkozókra, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozott. Bővült az ismeretségi köre. Ez mind tulajdonképpen nagyon  pozitív. Az egyetlen kérdés, hogy Laci vajon hogy tudta ezt elfogadtatni.

 

Laci arra panaszkodott, hogy

  • alig látom Évit itthon, és akkor is a telefonon lóg
  • olyanokról mesél, amiről nekem fogalmam sincs
  • úgy látom, jobban érzi magát az új barátaival, mint velem (féltékenység)
  • nagyon sok közös időt elvesz az új hobbija.

Valljuk meg, hogy ez elég frusztráló lehetett Laci számára.

 

De mindez vajon hogy hangzott Évi részéről?

  • végre egy kicsit kinyílt a világ
  • annyira feltölt a gobleinezés (kitalálni, megtervezni, beszerezni a hozzávalókat, látni ahogy szépül)
  • annyira szeretném megosztani Lacival az örömömet, de őt egyáltalán nem érdekli
  • olyan lehangoló, amikor végre elsajátítok egy új technikát és Laci csak a vállát rántja meg.

Azt hiszem érthető, hogy ez se volt kevésbé frusztráló Évi számára.

 

Ha nem kezdenek semmit ezzel a helyzettel, ebből eltávolodás lesz, féltékenység, konfliktusok sora és a legrosszabb esetben válás. Pedig ennek nem kellene így lennie.

 

Miért alakult ez így?

Évi életében egy űr keletkezett , amit ki akart tölteni. Talált egy olyan elfoglaltságot, amivel szívesen foglalkozik, hisz egész eddig a családja, a férje, a gyerekek voltak a középpontban, hozzájuk igyekezett alkalmazkodni, hogy mindenkinek jó legyen. Most, hogy már több ideje, energiája maradt saját magára, szeretné tartalmasan kitölteni a keletkezett űrt. Ez érthető. A baj az, ha addigra, mire ebbe az élethelyzetbe kerültek, elfelejtettek egymással kommunikálni. Ha erről leülnek beszélni, mindenki elmondja a maga álláspontját, közelítehetnek egymáshoz. Lacinak is lett volna esélye megérteni, mi zajlik Évában. A fenti esetben (és sajnos ez elég jellemző) ez elmaradt. Pedig egy-egy új hobbi, vagy eltérő érdeklődési kör új színt is hozhat egy kapcsolatba. Sőt gazdagíthatja azt!

Hogy ezt hogy kell jól csinálni, eleve megelőzni hogy elinduljon az eltávolodás, hogy valóban gazdagítsák a kapcsolatunkat a különböző érdeklődési körök, részletesen beszélek az ELFEJLŐDÉSközelebb hoz a változás, vagy szétszakít c. előadáson. Várlak szeretettel, ha érdekel a téma.

 

Kép forrása: a href=httpswww.freepik.comfree-photos-vectorspeoplePeople photo created by bearfotos – www.freepik.coma

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük