Valljuk be, 10 éves házasság után előfordul, hogy az ember társas magányban érzi magát. Ilyenkor úgy érezzük, egyedül vagyunk és a párunk nem figyel ránk. Mikor fordul ez elő leginkább?Amikor otthon vagyunk, de mindenki csinálja a maga dolgát, mi pedig vágynánk a másik aktív társaságára.

 

Amikor pl. kirándulunk, vagy utazunk valahova autóval és nem tudunk miről beszélgetni. Bizony, 10-15, vagy még több éves házasságban ez előfordul. A hétköznapokban mindig megbeszéljük az aktuális dolgokat, az élet nagy kérdéseinek megvitatása megtörtént már az ismerkedés első 2-3 évében és kifogyunk a témákból.

Mit lehet ilyenkor tenni, hogy megtörjük ezt a magány érzést?

Több lehetőség is van erre. Az egyik lehetőség, hogy Te magad húzod ki magad ebből a lelkiállapotból.

1/ Vedd számba, mik azok az elfoglaltságok, gondolatok, amelyekkel szívesen foglalkozol, vagy amelyekre szívesen gondolsz. Csempész bele ezekből abba a tevékenységbe, amit éppen végzel.

Például: ha éppen főzöl, vagy takarítasz, a férjed pedig a pincében szerel reggel óta, gondolj arra, hogy majd tavasszal, vagy amikor kijutsz a kertbe mit hogy fogsz ültetni. Persze, ha szeretsz kertészkedni.

2/ Ha tudod, hogy mi az az zene, ami Téged feltölt, feldob, akkor azt tedd be a lejátszódba, vagy keresd meg a youtube-on és hangosítsd fel. Egész más hangulatban fog telni a házimunka.

Persze ez csak 1-2 példa. De mindenképpen hasznos, ha megtalálod annak a módját, hogy hogy húzd ki magad a magányból, a rossz lelkiállapotból és érezd magad jól magaddal, hiszen jó társaságban vagy.

Abban az esetben, amikor azért érzed magányosnak magad, mert nem tudtok a pároddal már miről beszélgetni, akkor nagyon sok olyan kérdés van, amiről bármikor tudtok beszélni. Csak néhány példa:

Emlékszel tavaly nyáron milyen jól éreztük magunkat Horvátországban (ott, ahol nyaraltatok)? Te hova utaznál legközelebb szívesen?

Ha én nem a feleséged lennék, hanem egy barátod, most mit osztanál meg velem a legszívesebben?(Ilyenkor feljöhet olyan téma, amiről azért nem mesélt neked eddig, mert úgy vélte, hogy Téged nem érdekelt. Lehet, hogy igaza is volt, de mivel Te kérdeztél rá, most érdeklődve fogod hallgatni – ugye?

(Mivel most év vége/év eleje van,) Te milyen célokat tűztél ki a jövő évre/idei évre?

Természetesen ezekkel kapcsolatban aztán Te is elmondhatod a saját gondolataidat, ötleteidet és máris egy jó kis beszélgetés kerekedik egy-egy kérdésből.

Tudnod kell, hogy a férfiak sokszor azért hallgatnak, mert ők nagyon jól elvannak saját magukkal és a gondolataikkal. Nekik általában nincs igényük arra, hogy mindig megosszák azokat Velünk, de mindig jól esik nekik, ha valódi érdeklődést tapasztalnak. Ezzel könnyel meg lehet nyitni őket.

Érezd magad JÓL saját magaddal is!