Sokszor előfordul, amikor a párunk fáradtan, vagy rosszkedvűen ér haza, ez sokszor rányomja a bélyegét a mi hangulatunkra is. Addig jó kedvünk volt, sikeres volt a napunk és BUMM!, vége minden pozitív érzésnek bennünk. Ilyenkor fordul elő az, hogy elkezdünk valamit mesélni, amiből egy szón, vagy egy vélt hangsúlyon a párunk felkapja a vizet és egész másfelé irányul máris a beszélgetés. Ilyenkor legtöbbször ennek a felcsattanásnak nem mi vagyunk az okozói, de hajlamosak vagyunk magunkra venni. Máris feszült légkör vesz körül bennünket.

Pedig csak annyi történt, hogy nem voltunk épp azonos hullámhosszon. Egy ilyen szituációban borítékolhatóan negatív irányba megy el a kommunikáció – ha hagyjuk.

 

Mit tegyünk hogy elkerüljük a feszült légkört? 

Először is vegyük észre, mikor hazaért, hogy feszült és ne vegyük magunkra, ha érdesen szól hozzánk. Megtartva a saját jó hangulatunkat, pozitív kisugárzásunkat próbáljuk meg mi jobb kedvre deríteni a párunkat ahelyett, hogy hagynánk magunkat lehúzni. Tudom, hogy ez nem könnyű. Ilyenkor nagyon fontos, hogy táplálkozni tudjunk a saját pozitív energiáinkból. Ez is a felelősségvállalás része, hogy nem nagyjuk magunkat a másik hangulata miatt mélybe taszítani és belemenni egy sehova nem vezető konfliktusba, vagy csak egy kellemetlen légkörben töltött együttlétre.

 

  • Reagáljuk le egy mondatban a párunk megjegyzését, de ne válaszoljunk és ne kezdjünk magyarázkodni.
  • Inkább igyekezzünk megtudni, hogy mi az, ami ennyire felbosszantotta, vagy kifárasztotta a nap folyamán. Ha érdeklődéssel (és nem tanácsokkal) fordulunk felé, lehetősége lesz kiereszteni a gőzt és máris kellemesebb lesz az esti légkör, mint az előző esetben.
  • Megtartva a derűnket próbáljunk a kedvében járni. Érezzük ezt egyfajta kihívásnak, hogy minél hamarabb jobb kedvre derüljön.
  • Ha úgy látjuk, hogy inkább arra vágyik, hogy hagyják békén, akkor pedig hagyjuk békén. Ha ott ténykedünk a közelben, de mással, akkor bármikor van lehetősége hozzánk fordulni.

 

Ilyenkor fontos éreznie, hogy jó hazajönni. Legyen az a béke és nyugalom szigete!. Hogy otthon leteheti az összes stresszt, amit nap közben összegyűjtött. Ilyen kérdéseket tegyünk fel neki:

 

  • Látom, hogy nagyon feszült vagy. Tudok valamiben segíteni, hogy jobb legyen?
  • Mit tehetek, hogy jobban érezd magad?

 

….és aztán maradjunk csendben. Ne nógassuk. Elég annyi, hogy ott vagyunk és ha jól esik neki, meg tudja osztani velünk ami foglalkoztatja. Nagyon valószínű, ha át tudott állni és érzi a nyugalmat, akkor kinyílik és előbb-utóbb ő is nyugodtabb lesz.

A lényeg, hogy ne hagyjuk a hangulatunkat lerontani. Inkább a párunkat segítsük ki ebből a feszültségből!

Ha más szituációban alakul ez a feszült légkör, akkor is igyekezzünk úgy alakítani, hogy előbb a feszültség csökkenjen, és csak azután beszéljünk azokról a dolgokról, amik a feszültséget okozták. Különben egyáltalán nem arról lesz szó, ami a lényeg, hanem az indulatok fogják alakítani az otthoni légkört. Ehhez nagyon fontos, hogy ismerjük magunkat, a működésünket és ismerjük jól a párunkat is.

 

Ebben a cikkben olvashatsz még néhány tippről, hogyan kerüld el otthon a veszekedést.