Amikor titkolunk valamit, az nagyon nagy terhet ró a kapcsolatunkra. Ha sokáig tart ez az időszak, akkor biztos hogy eltávolodás lesz a vége, hiszen aki titkol valamit, az nem tud nyugodtan, őszintén a társa szemébe nézni és kellemetlenül érzi magát a társaságában.

Amikor egy kapcsolatban valamelyik fél olyant tesz, amiről ő maga is tudja, hogy az nem helyes, hogy azzal a párját megbántja, akkor ezzel sok szempontból nehéz együtt élni. Van a titoktartásnak egy elég jellemző lefolyása, ahogy a titok hordozója azt megéli és bárhogy is nézzük, megszenvedi.

 

1. Amikor valamit teszünk, ami a saját értékrendünk szerint is helytelen

 

Általában, amikor ezt megtesszük, akkor felborul bennünk egy egyensúly. Az értékrendünk, a saját személyiségünk, hitünk ellentmondásba kerül valamivel, ami nagyon vonzó a számunka és nagyon nagy előnnyel jár. Eljön a pont, amikor hozunk egy döntést és a vonzó dolog mellett döntünk.

Ez lehet

  • egy nagyon drága dolog megvásárlása, amit egyébként nem engedhetnénk meg magunknak,
  • egy olyan tevékenység, amiről tudjuk jól, hogy a párunk ellenez,
  • hűtlenség,
  • de lehet valami apróság is. Például megvettem egy szerszámot/vagy egy ruhát, amire nem volt nagyon szükségem.

Ezekben a helyzetekben maga az előny olyan örömet tud okozni, ami teljesen elnyomja a lelkiismeretfurdalásunkat. Megnyugtatjuk magunkat azzal is, hogy a párunk nem tud róla, ezért ez neki nem fáj. Így így idővel bennünk is halványul a rossz érzés.

 

2. Amikor kiderül a titok

 

Aztán, amikor fény derül az addig titokban tartott dologra, akkor kezdődnek a komplikációk. Mivel nehezen tudunk szembenézni azzal, hogy a saját értékrendünkkel ellentétesen cselekedtünk (hiszen alapvetően becsületesek és őszinték vagyunk, legalábbis értéknek tartjuk ezeket), automatikusan beindul az önvédelem. Elkezdünk magyarázkodni, amivel saját magunkat is igyekszünk felmenteni. Csak annyit ismerünk el, amennyi kiderült a titokból. Mindannyian jó emberek szeretnénk lenni a saját és a társunk szemében is. Ezért próbáljuk körömszakadtáig védeni a saját igazunkat. Csak ha egyértelműen bebizonyosodik, mit tettünk, akkor és annyit ismerünk be belőle, amire bizonyíték van.

Sajnos a súlyos esetekben, vagy ha nagyon sokáig tart a titok, illetve ha sok titkot hordozunk, olyan eltávolodáshoz vezethet, amire rámegy a kapcsolatunk.

 

3. Lelkiismeretfurdalás

 

Ezután jön a harmadik szakasz, a lelkiismeretfurdalás, amikor látjuk, hogy az őszintétlenséggel, esetleg magával a cselekedettel megbántottuk a párunkat, akit szeretünk. Nagyon rossz érzés látnunk őt szenvedni ettől. Ilyenkor jutunk csak el a lelkiismeretfurdalásig, amivel bizony nekünk kell megbirkózni. Ennek is van egy olyan folyamata, amin végig kell menni, különben nem fogunk tudni újra valóban szeretettel, nyíltan, őszintén a társunk szemébe nézni.

 

No de mi lehet a megoldás?

 

Mi más lehetne a megoldás, minthogy őszinték vagyunk a párunkhoz. Most gondolom nagyon megleptelek. Nyugodtan elmondhatjuk neki, hogy rosszul érezzük magunkat egy döntésünk miatt, de szeretnénk megosztani vele. Valószínűleg nem lesz boldog attól, amit hall, de biztos, hogy kisebb fájdalmat okozunk vele és kevésbé teszünk rosszat a kapcsolatunknak, mintha tartósan titkot cipelünk.

Fentiek közül egyedül a hűtlenséggel kapcsolatos titkolózás és kiderülés hatása az, amihez ajánlom szakember segítségét. A többit egy-egy nagy beszélgetés, a kísérő érzések nyílt megosztása a társunkkal helyre tudja hozni.

Őszinte, mély, feltárulkozó beszélgetéseket kívánok!

 

Ha még nem vagy a zárt Facebook csoportomban, várlak szeretettel. Ott sokféle témát megbeszélünk és mindig érintjük a lehetséges megoldási módokat is.