Sok szó esik róla, de talán még mindig nem elég sok, hogy jól kell szeretnünk egymást a párunkkal. Hiszen minden hiába, ha mi szeretjük a párunkat, de ő ezt nem érzi. Erre sajnos házasságok mennek rá. A szeretetnyelvekről itt olvashatsz bővebben. Ennek a lényege, hogy elsősorban nem úgy kell kifejeznünk a szeretetünket a párunk felé, ami számunkra jelenti a párunk szeretetét, hanem úgy, amiből ő valóban ezt érzi. Hogy Nektek mi az elsődleges szeretetnyelvetek, az kideríthető a Szeretetnyelv tesztből.

Én most egyet ragadnék ki ezek közül. Az öt szeretetnyelv: a minőségi idő, ajándék, szívességek, testi érintés és az elismerés. Az ajándékról szeretnék most csak írni.

Az ajándék azért okoz örömet és közvetíti felénk a párunk szeretetét, mert abban benne van, hogy már előre készült rá, már a vásárláskor ránk gondolt. De meddig okoz örömet számunkra egy ajándék? Nyilván ez sok mindentől függ. Ha most eltekintünk a hétköznapi csokor virág és tábla csokitól, akkor elmondhatjuk, hogy azok a tartós örömet adó ajándékok, amiknek van valamiféle mélyebb jelentése. Ami túlmutat magán a tárgyi ajándékon.

 

Ajándék… jó, jó, de mit adhatunk a párunknak tíz-húsz év után?

 

  • Hazafelé egy parkon át sétálva észreveszünk egy szív alakú követ és azt adjuk oda.
  • Vagy egy észrevétlenül elkapott pillanat, amit megörökítettünk, kinyomtatjuk és azt a képet odaadjuk.

 

Látszik, hogy nem az ajándék értéke képviseli ennek a jelentőségét, sokkal inkább azok az érzések, érzelmek, amik kísérik, amit közvetítenek ezek az apró ajándékok.

 

Ne csak tárgyi ajándékokban gondolkodjunk

 

Az is nagyon jó ajándék, ha élményt adunk. Ha valami, az biztos, hogy érzelmekkel átitatott lesz, amit sokkal kevésbé fog elfelejteni, mint egy csokor virágot (ezzel persze nem akarom leértékelni a virágot se).

  • Ha megleped a párodat egy olyan programmal, amiről pontosan tudod, hogy nagy örömet fog neki okozni, akkor az biztosan a legtartósabb ajándék lesz. Hiszen egy közös program tele van érzelmekkel, érzésekkel, amiket hosszan magunkban viszünk tovább.
  • Ha egyszer csak felhívod telefonon, hogy elé mész a munkahelyére és meghívod vacsorázni, vagy akár csak egy esti sétára.
  • Ha régen vágyott már valamit kipróbálni, de még sose szánt rá időt, akkor ezt megszervezed neki titokban.

 

Ezek az úgynevezett élmény-ajándékok pláne ráadásul két szeretetnyelven is szólnak a párodhoz, hiszen összekötöd a minőségi idő töltéssel is, ami mindenki számára fontos, még ha nem is az elsődleges szeretetnyelve.

Akár a szeretetnyelvén akarsz szólni a párodhoz, akárcsak valamilyen ünnep jön és ajándékon töröd a fejed, gondolj erre, hogy az élmény-ajándék milyen nagyszerű – akár – közös időtöltés is lehet.