Egy energiavámpír a párom!!! Lecseréljem?

önismeret

Nagyon fárasztó, ha párod inkább elviszi az energiádat, mint hogy inkább megerősítene. De ez ellen csak Te tudsz tenni. Remélem a végén megérted, miért. Nézzük meg először, hogy egyáltalán miért van az, hogy az egyik ember feltölt, a másik lehúz!

Nem csak a párkapcsolatban, mindenféle emberi kapcsolatban fontos, hogy jól érezzük magunkat. Pedig vannak olyan kapcsolatok, kapcsolódások, amik feltöltőek számunkra és vannak olyanok, amik után teljesen padlóra kerül az energiaszintünk.

Miért van ez, miközben mi ugyanazok az emberek vagyunk közben?

Felmerült már Benned ez a kérdés?

Amikor olyan emberrel találkozunk, vagy kapcsolódunk, aki feltölt bennünket, azután úgy érezzük, hogy szinte szárnyakat kaptunk. Jobbnak érezzük magunkat, okosabbnak, értékesebbnek. Ilyenkor az történik, hogy figyelmet adunk a másiknak és figyelmet kapunk is vissza tőle. Elismerést adunk és vissza is kapjuk. Az az energia, amit mi ebbe a találkozásba, beszélgetésbe beleteszünk, azt vissza is kapjuk.

Mik azok, amik feltöltenek bennünket?

– figyelem
– elismerés
– érdeklődés
– gondoskodás
– hála
– ajándék….

Ezek mind-mind pozitív energiát adnak. Szokták mondani keleti filozófusok, hogy ahol a figyelem, ott az energia. Aki figyel rád, aki elismer, érdeklődik irántad, az energiát ad. Amire te figyelsz, annak adsz energiát.

Ellenben amikor olyan emberrel találkozunk, aki lehúz, a velük való találkozás után azt érezzük, hogy lefáradtunk. Ők negatívan hatnak ránk és még az életkedvünket is elveszítjük. Még amit pozitívan láttunk a találkozás előtt, annak is nyoma vész a találkozás utánra.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy Te közben ugyanaz vagy. Akkor miért nem tudsz egy ilyen lehúzó, negatív „energiavámpír” után is pozitív maradni?

Milyen tükröt tart nekünk egy másik ember?

Akkor, amikor figyelmet, elismerést, dícséretet kapunk, a másik gondoskodását érezzük, akkor ez azt közvetíti felénk, hogy

értékes vagyok,
– érdekes vagyok,
– figyelemreméltó vagyok,
– törődik velem,
– érdekelem.

Amikor pedig nem figyel ránk valaki, akkor pedig azt érezzük, hogy

nem vagyok elég jó,
– nem szeret,
– nem értékel,
– nem érdekli, amit mondok, amit történik velem,
– nem vagyok fontos,
– nem kellek.

Ha mindezt egy házasságban kapjuk meg, illetve nem kapjuk meg mindezt, akkor szépen lassan magányossá válunk. Mert amíg egy “baráti”, ismerősi, rokoni kapcsolatot, – ha nekem kényelmetlen – le tudunk építeni, addig egy házastárstól nem olyan egyszerű megszabadulni és nem is biztos, hogy akarjuk ezt.

És tudod mi a legrosszabb ebben?

Hogy így függővé válunk másoktól, másoktól függ, hogy értékesnek, vonzónak, szerethetőnek érezzük magunkat.

Hogy lehet ezen változtatni?

Ez addig nem fog megváltozni. Igen, most Rólad fogok beszélni. Amíg Te saját magadra nem figyelsz eléggé. Amíg Te saját magadnak

– nem adod meg azt a figyelmet és értéket, amire szomjazol,
– nem ismered el a teljesítményedet, amit kiérdemelsz és
– nem teszed azokat a dolgokat, amik örömet okoznak.

Saját magaddal beszélgetve vajon hogy érzed magad?

Nézd meg ezt a videót és gondolj bele, Te mit szoktál saját magadnak mondani, amikor nem sikerül valami!

Hallottad közben a saját mondataidat saját magadról?

Addig, amíg a saját értékeiddel, a saját erősségeiddel, saját fontosságoddal nem vagy tisztában, addig bármikor le fog tudni húzni Téged egy másik ember, akár a saját társad, vagy egy átmeneti sikertelenség. Ráadásul az, hogy hogy érzed magad éppen, az mindig másoktól és a külső körülményektől fog függni.

Ugyanúgy igaz ez a saját pároddal kapcsolatban is. Ha Te értékesnek érzed saját magad, akkor sokkal kevésbé fog rád negatív hatást tenni a társad. Sőt, nagy valószínűséggel érezve a Te rettenthetetlen lelkierődet, jókedvedet, rá is pozitív hatással leszel.

Most tegyél meg valamit! 

Írjál 5 ismerősödnek! (kolléga, ismerős, barát, rokon, távoli ismerős, stb.) Mond meg nekik, hogy ez most Neked egy feladat! Kérd meg őket, hogy írják le neked az 5 legjobb tulajdonságodat! Kérd meg erre a párodat is! Utána olvasd el ezeket!

Figyeld meg, hogy érzed magad azután, ha elolvasod a videó után leírt saját magadat minősítő mondatok után és hogy érzed magad, amikor az ismerősöktől kapott tulajdonságaidat olvasod! Most kezd el magad jobban megismerni és megerősíteni!

Akkor kin és min múlik, hogy hogy érzed magad 1-1 találkozás után? Ha Te meg tudod ezt tenni, amiket itt felsoroltam, akkor már nem lesz szükséged külső megerősítésre ahhoz, hogy jól legyél.

Ha szeretnél még megerősítéseket és nagyon hasznos párkapcsolati tippeket kapni, akkor iratkozz fel a heti blogértesítőmre és a Youtube csatornámra és gyere a Facebook csoportba. Várlak szeretettel!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

1 thought on “Egy energiavámpír a párom!!! Lecseréljem?”

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.