Közeledik a Karácsony. Ilyenkor a legtöbben, akik pár nélkül élnek nagyon magányosnak érzik magukat. A magány érzése még erősebb azoknál, aki körül még egy nagy család sincs. A legtöbbüknek nem a szeretetről szól, nem a feltöltődés és a boldogság időszaka ez az ünnep. Ilyenkor felerősödik a vágy, hogy szeretteink körében legyünk és fogjuk egymás kezét.

Én most megpróbálok segíteni abban, hogy a lehető legkellemesebben, jókedvűen töltsétek el ezt az időszakot és fel tudjatok töltődni.

Először is használjátok ki az időt arra, hogy kicsit kényeztessétek magatokat. Olyan programokat, tevékenységeket csináljatok, ami örömet okoz. Ilyenkor sokszor azt érzi az ember, hogy nem érdemes, hiszen nem oszthatom meg a párommal.

Ez most szóljon csak Rólad! Nem azért mert külön kiérdemled valamivel. Csak magadért tanulj meg tenni. Ebben a világban, ahol mindig valakinek meg kell, vagy meg akarunk felelni, elszoktunk ettől az érzéstől. Ezt újra kell tanulni. De a társunk megtalálásának első és legfontosabb lépcsőfoka, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, úgyhogy hajrá! Ha ezt megtanulod, később sem fogod magányosnak érezni magadat, még akkor se, ha egyedül vagy éppen.

Milyen időtöltések lehetnek ezek?

  • Vásárolj! Ugye ezt ilyenkor nem is kell beiktatni, hiszen adja magát. Akkor csak csináld jókedvűen, kíváncsian, közben pihenésként ülj be egy kávéra, forró csokira egy számodra kedves helyre.
  • Mozogj! Ha nem szoktál a keményebb edzésekhez, akkor menj ki egy nagyot sétálni. Akár ki a városból, a téli erdőbe és tedd ezt ott. Hallgasd a megreccsenő száraz ágakat, ha van hó, annak a ropogását a talpad alatt, a madarak hangjait és csak évezd a pillanatnyi szabadságot.

Ha szoktál edzeni, akkor most csináld ezt is úgy, hogy csak magadra figyelsz közben. Hogy esik az izmaidnak? Hogy csorog rajtad az izzadtság? Milyen jó is az, ha egy kiadós edzés az oka.

  • Menj el egy szaunába! Engedd el magad! Haggyj időt a tisztulásra! Engedd szabadjára a gondolataidat közben, hadd szárnyaljanak! Tervezgesd a jövő évedet, vagy akár csak a következő napot! Csak ami jól esik.
  • Ülj be egy moziba! Ha neked is hozzátartozik a pattogatott kukorica, akkor kényeztesd magad, vegyél magadnak egy akkora zacskóval, amire eddig sose szántál pénzt.
  • Hívd meg magad egy vacsorára étterembe! Legyen ez a saját karácsonyi ajándékod, ha egyébként nem tehetnéd meg. Szolgáltasd ki magad! Végre most nem neked kell kitalálni, bevásárolni hozzá, főzni, mosogatni.

Lehet bármilyen program, a lényeg, hogy ne valakinek vagy valaminek a hiányára gondolj közben, hiszen akkor a magány érzését erősíted fel. Élvezd inkább a pillanatot! Figyeld, hogy milyen hatással van rád! Lásd a környezetedet, a körülötted lévő világot! Arra a sok mindenre gondolj, amit sikerült ebben az évben elérnek.

Amikor pedig van egy kis időd otthon, akkor gondold végig az előző kapcsolataidat. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket és válaszold is meg őket!

Az előző kapcsolataidra mi jellemző? Megmentő, vagy áldozat szerepét osztottad magadra?

Volt-e valami hasonlóság a párkapcsolataid és a szüleid kapcsolata között?

Milyen mondatokat hallottál gyerekkorodban a környezetedben, ami most hatással lehet a kapcsolataidra? (Nőnek otthon a helye. A férfiak nem sírnak. stb.)

Volt-e hasonlóság a kapcsolataidban a kialakult konfliktusok terén? Milyen megoldásokat találtatok a konfliktusok elsimítására?

Tudtad a saját életedet, egyéniségedet megélni a kapcsolataidban?

Ismertétek egymás szeretetnyelvét? (Erről itt olvashatsz)

Voltak, vannak-e elvárásaid a párod felé? Ha igen, mik ezek? Te mennyire felesz meg ezeknek a külső, belső elvárásoknak?

Közös volt-e az értékrendetek? Ha nem, miben tért el?

Mit gondolsz, neked mi volt a szereped a kapcsolataid felbomlásában?

Min kéne változtatnod? Mi lehet az első lépés a változás felé?

Lehet, hogy vélsz felfedezni néhány hasonlóságot, vagy összefüggést a kapcsolataid között, lehet, hogy nem. Ha sikerül megválaszolnod ezeket a kérdéseket, mindenesetre máris előbbre vagy a párod megtalálásában. Ha bármi kérdésed van ezzel kapcsolatban, ne habozz, tedd fel.

Ha saját magadhoz is őszintén megválaszoltad a kérdéseket, ismét megérdemelsz valamit kedvességet saját magadtól, hiszen máris előbbre vagy és felfrissítve saját magad töltötted az ünnepeket. Ugye? Azért remélem sikerült a családoddal is szeretetteli időt eltölteni.

A jövő évben lesz olyan tréningem, ami segíti kideríteni, mi az oka a sikertelen kapcsolataidnak és mi mindent kell végiggondolni ahhoz, hogy ezeknek az okait feltárjuk és a szükséges változásokat meg tudd tenni életed párjának megtalálásához.

Ha már most jelentkezel a tréningre, ami nem jelent még elkötelezettséget, akkor a tréning árából 10% kedvezményt vehetsz majd igénybe. Ezesetben írj nekem az info@petroczikatalin.hu email címre.