Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Hol van az időzített bomba elrejtve?

elfejlődés

Minap szembejött velem egy cikk, ami arról szólt, hogy 40 év korkülönbséggel esett szerelembe egymással két ember.

Én mindig azt szoktam mondani, hogy minden kapcsolat úgy jó, ahogy az mindkét félnek jó. Ám a nagy korkülönbség igenis rejthet magában időzített bombát, amire sokszor egyáltalán nem számítanak a pár tagjai az elején.

 

Korkülönbségből adódó tipikus eltérések

A pár tagjai általában nagyon más élethelyzetben vannak, így sokszor mindkettőjüknek más van a fókuszban. Ebből sok konfliktus adódhat, de ezeket lehet már előre egyeztetni. Mi ezek?

 • Egyiknek már nagyobb gyerekei vannak, a másik még tanul.
 • Egyikük túl van már legalább egy váláson, a másik vágyik egy nagy esküvőre!
 • Egyik fél szervezi a baráti programokat, túrákat, de a párja már hamar elfárad egy kirándulás során. Több nyugalomra vágyik……
Ezek nagy része azonban olyan kérdés, amit már az elején lehet és kell is tisztálni. Például, hogy terveznek-e mindketten közös gyereket, illetve esküvőt. 
 
Ha a férfi a jóval idősebb a nőnél, az azért lehet különösen vonzó egy nő számára, mert a nők általában keresik a biztonságot, az erőt, az érett személyiséget, a stabil egzisztenciát egy férfiban. Ez egy 40-50-es férfi esetében nagyobb eséllyes adott, mint még fiatal korban. 
A férfiak számára pedig fontos az elismerés, hogy tiszteljék, hogy felnézzenek rá, hogy védelmezhesse a párját.
 
Fordított esetben, amikor egy nő viszonylag idősebb, mint a párja, akkor többnyire a férfiakat az motiválja, hogy a nő már kialakult személyiség, kiegyensúlyozott, kialakult egzisztenciával bír. Az ilyen kapcsolatban élő férfiak általában úgy érzik, hogy ők érettebbek és sokkal inkább érzik egyenrangú partnernek az idősebb nőt. 
Mindkét esetben nagyon fontos, hogy egyenlő feleknek tekintsék egymást. 
 

Hol van az időzített bomba elrejtve?

Az, amire a legtöbbször nem szoktak előre gondolni, általában azokban a kapcsolatokban fordul elő, ahogy a nő a jóval fiatalabb. Az elmúlt időszakban két ilyen pár is megkeresett.

Amikor egy fiatal, sokszor még a tanulmányait folytató,vagy még a pályája elején lévő hölgyet sokszor elvarázsol egy olyan férfi, aki már

 • kialakult egzisztenciával rendelkezik, 
 • magabiztos,
 • eligazodik a világ dolgaiban,
 • határozott döntéseket tud hozni,
 • szeretettel, odaadóan segíti a párja életét is.

Ez csupa olyan dolog, amire vágyunk. A nő biztonsággal tud támaszkodni a párjára, a férfi pedig birtokolja azt a bizalmat, tiszteletet, ami által támogatni, segíteni tudja a párját.

Aztán az eltelt évek során a hölgy is sokat tanul, tapasztal, egyre magabiztosabb, képes meghozni a saját döntéseit és igénye is van már arra, hogy ő maga irányítsa az életét.

Ekkor üt be sokszor a krach. Hiszen hozzászoktak egy bizonyos dinamikához a kapcsolatukban és ez borul fel ilyenkor.

Hajlamos a férj ezt úgy értékelni, hogy már nem bízik meg benne a párja és elveszti azt a jó érzését, hogy rá támaszkodik.

A felesége pedig, mint amikor egy madár szeretne  a kalickából kirepülni, szűknek érzi már az addigi kereteket. Elkezdi azt érezni, hogy ő nem elég jó;

 • mindig kijavítja a párja,
 • felülbírálja, vagy megkérdőjelezi a döntéseit,
 • gyerekként kezeli,
 • “mindent jobban tud”.
Ilyenkor az elfejlődés, a fiatalabb társ fejllődés már komoly feszültségeket tud okozni.

Milyen feszültségeket szít az elfejlődés?

Az elfejlődésről, mint egy gyakori párkapcsolati nehézségről már sokat írtam. A válás okait tekintve a harmadik helyen áll.

A nagy korkülönbséggel együtt élő pároknál azonban ez szinte törvényszerűen felüti a fejét előbb-utóbb. Hiszen a fiatalabb is tanul, fejlődik, tapasztalatokat szerez és így egyre határozottabb lesz. Nő az önbizalma, az önértékelése, szeretné az életét maga irányítani és a saját döntéseit meghozni.

Ez a másik fél számára igen nehéz lehet, ha hosszú éveken át nem így volt. Eközben pedig a fiatalabb (általában) nő szemében elkezd megkopni a férje”szupermen” minősége. 

Ezt bizony nem könnyű jól kezelni. Egy biztos, hogy a fejlődést nem lehet elfojtani anélkül, hogy annak ne legyen valakire nézve fájdalmas. Ezért sokkal célravezetőbb támogatni a párunkat és együtt örülni a fejlődésének. 

Ehhez sok türelemre, tapintatra (mindkét részről) és sok odafigyelésre, beszélgetésre van szükség. 

Itt olvashatsz még az elfejlődés kezeléséről és meghallgathatod a 2018-as előadásomat ebben a témában. 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük