Empátia, ami szinte nélkülözhetetlen egy kapcsolatban

empátia

“Az empátia avagy beleérző képesség, amivel egy másik ember vagy élőlény lelkiállapotába tudjuk helyezni magunkat. Az empátia megnyilvánulása például, ha valaki egy másik ember bánatát hallgatva, egy másik élőlény szenvedését látva, önmagát az adott helyzetbe beleképzelve saját élményként éli meg.” (Wikipédia)

 

Empátia megélése a hétköznapokban

A párkapcsolatunk minősége nagyban függ attól, hogy mennyire vagyunk empatikusak a másikkal szemben. Sokan vannak, akiknek ez veleszületett adottságuk. De ha Neked nem, akkor se búsulj, mert ez egy tanulható képesség. A nőkre sokkal inkább jellemző ez a tulajdonság, mint a férfiakra, de férfiak között is sokan rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.

Az empátia lényege, hogy nyitottan közeledjünk a másikhoz és odafigyeljünk rá. Meghalljuk és megértjük , amit a párunk megoszt velünk. A nők hajlamosak teljesen bele is élni magukat a másik helyzetébe. Ez a férfiaknak nehezebb, de odafigyelni és megérteni a másikat, abban ők is nagyon jók tudnak lenni.

Általában ez az a tulajdonság, ami szerelem időszakában sokkal aktívabb. Akkor senkinek nem probléma, hogy a párjára ráhangolódjon. Erről a kémiai folyamatok gondoskodnak. Annál inkább tud hiányozni, amikor ez az időszak elmúlik.

 

Segítség az empátia és az intimitás fokozásához

Most adok némi segítséget, hogy ha kevésbé vagyunk empatikusak, akkor hogy tudjuk ezt gyakorolni a hétköznapokban. John Gottman párterapeuta által vezetett Intézet összeállított 10 mondatot, amiket meg tudunk tanulni és akár minden nap valamelyiket feltenni a párunknak attól függően, hogy alakult a napja:

 

  • Megértem, hogy így érzel.
  • Bárcsak ne kellene ezen átmenned!
  • Nem csoda, hogy feldúlt vagy.
  • Bárcsak ott lehettem volna Veled abban a pillanatban!
  • Az biztos, hogy én is ugyanúgy éreznék a helyedben.
  • Egyetértek azzal, amit mondasz.
  • Igen, azt hiszem, értem. Szóval azt gondolod/úgy érzed, hogy…
  • Csodállak/felnézed Rád azért, amit teszel.
  • Mondd el, hogy szerinted mik a választási lehetőségeid ebben a helyzetben!
  • Melletted állok.

 

Ugye minden mondatból érződik, hogy megértéssel vagyunk a párunk iránt? Ezek a mondatok segíteni fognak, hogy újra ráhangolódjunk a párunkra és nagyban fokozza a kettőnk közötti intimitást.

A sok beszélgetés és egymás minél jobb megismerése is nagyban fokozza az intimitást és az empátia képességét. Ehhez adok jó sok témát találsz ebben az e-book-ban:

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.