Sok kapcsolatban eljön a pillanat, amikor ráébredünk, hogy már nem hoz tűzbe a párunk. Már szinte mindegy is, hogy otthon van, vagy nem. Elveszítjük a kapcsolatot vele, nem is figyelünk egymásra. Sajnos a hétköznapok egyhangúsága, vagy méginkább a sok-sok időnként megoldhatatlannak tűnő, ám mégis megoldásra váró feladat elvonja a figyelmünket egymásról. A minap egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy filmre, amiben egy idősebb házaspár férfi tagja bonyolódott egy külső kapcsolatba hasonló okok miatt.

Természetesen a film lehetőséget adott arra, hogy fél óra leforgása alatt ez kiderüljön, a felesége megbocsássa a félrelépést és újra egymásra találjanak. Sajnos az életben ez azért nem így történik, de a filmek által sugallt minták megérnek majd egy külön bejegyzést. Ami viszont tanulságos, hogy ha újra felidézzük a megismerkedés, szerelembe esés időszakát, azokat a helyeket, azokat a tevékenységeket, amelyek abban az időben olyan kedvesek voltak számunkra, bizony sok régi érzelmet ismét a felszínre hozhatnak.

Most jön Karácsony, amikor mindenki egy kisit lecsendesedik, lelassul az élet és jobban oda tudunk figyelni egymásra. Több időt, figyelmet tudunk egymásra fordítani. Érdemes kihasználni erre is ezt az időszakot. Akár csak csendben figyeljük, amit csinál. Nézzünk rá szeretettel, támogatással. Ha tudunk, vegyünk részt abban, amit éppen tesz és dícsérjük meg közben. Tartsuk meg ezt a passzív megfigyelő “szerepet”. Ezzel nagy figyelmet tudunk neki szentelni.

A másik javaslatom, hogy amikor kettesben vagyunk, beszélgessünk olyan dolgokról, amikről egyébként nem szoktatunk. Tehát ne a rokonokról, ki, hol, mit főzött az ünnepi menűre, ki kire mit mondott. Mert ugye a családi találkozók alkalmával sokszor ezekről van szól.

Beszélgessünk arról,

kinek milyen terve van a következő – mondjuk – 5 évre.

Milyen filmeket szeretnénk megnézni a moziban?

Milyen könyv élményünk, vagy előadás volt az elmúlt időszakban, ami sokat adott? Miért?

Ha feliratkozol a honlapomon a 30+1 beszélgetés témára, akkor 30 napig minden nap kapsz egy-egy új, izgalmas témát, amiből hosszas, tartalmas beszélgetések alakulhatnak ki. Használjátok ki ezt az időszakot arra, hogy a jövő évetek sokkal közelebbről kezdődjön, mint ahogy végződött.