Sokszor hallom, hogy valaki arról panaszkodik, hogy úgy érzi, már nem szereti őt a párja. Sok esetben ilyenkor, ha a másik féllel beszélek, kiderült, hogy dehogynem, ő pedig mindent megtett, de a párja semmit nem értékel. Nagyon sok szakítás, válás hátterében ez áll, hogy nem jól szeretjük a társunkat.

Ha én szeretnék a páromnak jót tenni, ezt háromféle képpen tehetem.

  • Úgy, ahogy én jónak gondolom.
  • Úgy, ahogy az nekem is jó lenne.
  • Úgy, ahogy az a páromnak jó.

Mondok egy példát erre.

István szeretett volna meglepetést okozni Évának, hiszen nagyon megterhelő és fárasztó a munkája és utána még ott vannak a gyerekek ügyei is, amit nagyrészt Évi hord a vállán. István úgy gondolta, hogy akkor most meglepi Évát és kiruccannak hétvégén. A gyerekeket elvitték hétvégére a nagymamához, István beültette Évát a kocsiba, összepakolt és útnak eredtek. Éva kicsit morcos volt, de István gondolta, hogy majd idővel kienged, és feltöltődve fognak hazamenni másnap este. Sajnos az egész hétvége viszonylag rossz hangulatban telt. De miért? Azért, mert Éva egész héten kocsiban ül és sokat utazik. Neki az lett volna a kikapcsolódás, ha otthon maradnak kettesben és semmi dolga két napig. István úgy akart jót Évának, ahogy ő azt jónak gondolta.

Rengeteg ilyen szituáció előfordul egy házasságban. Gary Chapman a világhírű amerikai párterapeuta tapasztalataiból kiindulva ezért dolgozta ki a szeretetnyelveket, mert rájött, hogy nem mindenki ugyanabból a gesztusból érzi a párja szeretetét. Hiába vitte el István két napra Évát, ha Éva nem arra vágyott és ezt István persze nem tudhatta. De nem is kérdezte meg.

5 szeretetnyelv létezik Chapman szerint: minőségi idő, ajándék, szívességek, elismerő szavak, testi érintés. Nézzük külön-külön, melyik mit jelent:

 

Minőségi idő

Amennyiben ez a szeretetnyelved, szomjazod a kizárólagos figyelmet. Számodra elsődleges fontosságú, hogy a párod rád figyeljen. Méghozzá teljes figyelmével. Szűnjön meg a világ körülöttetek, ha beszélgettek. Még a takarítás se munka, ha együtt tudjátok végezni. Nagyon fontosak a közös programok, hogy érezd a párod szeretetét. Ha még ráadásul ő is javasolja és találja ki, az már hab a tortán.

 

Ajándék

Számodra az ajándék közvetíti elsődlegesen a társad szeretetét. Nem az ajándék értéke számít neked, hanem a tudat, hogy már az ajándék beszerzésekor gondolt rád a párod. Benned sokkal nagyobb törést okoz, ha elfeledkezik a születésnapodról, mint bárki másnak.

 

Szívességek

Miután neked az elsődleges szeretetnyelved a szívességek, teljesen levesz a lábadról, ha a párod átvállal némi házimunkát, vagy olyan tevékenységeket, amelyek nem természetesek számára. Kiemelten fontos a számodra, ha valamit megígér a társad, azt tartsa be, különben nagyon csalódott vagy és úgy érzed, hogy elhanyagol, nem vagy fontos a számára.

 

Elismerő szavak

Ha ez az elsődleges szeretetnyelved, akkor a dicséret, elismerés, megerősítés a legfontosabb számodra. Te abból érzed a párod szeretetét, ha észreveszi és elismeri, amit teszel, megdicsér. Fontos számodra, hogy megerősítsen akár a tevékenységedben, akár a hitedben. Számodra nagyobb értéke van a szavaknak, mint a tetteknek.

 

Testi érintés

Téged minden apró érintés megerősít abban, hogy szeret a párod. Lehet ez egy puszi, az, hogy megfogja a kezed, átölel, megsimogat. A te házaséletedben kiemelt szerepet játszik a szex. Ha téged tartósan fizikai távolságtartással „büntet” a párod, az nagy valószínűséggel szakításhoz vezet. Az elutasító, bántó gesztusok számodra még fájdalmasabbak, mint más számára.

Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amin keresztül biztos, hogy elérünk a szívéhez. Ha azt megadjuk neki, akkor fogja érezni, hogy szeretjük. De senkinek nem kizárólag egy szeretetnyelve van. A többi “nyelven” is kedveskedhetünk, de tudnunk kell, hogy melyik az elsődleges. Azért, hogy ne kövesd el István hibáját, töltsd ki a Szeretetnyelv tesztet és legyél tisztában a saját és a párod elsődleges szeretetnyelvével is.

Ha többet szeretnél tudni a szeretetnyelvekről, olvasd el Gary Chapman: Egymásra hangolva c. könyvét.