Hogy távoldtunk el egymástól? Van visszaút? – 2.

23.poszt

Az előző részben arról írtam, hogy a gyerekek önállósodása, kirepülése után sokszor kiderül, hogy nagyon eltávolodtunk a párunkkal egymástól. Hogy az eltávolodás miért következik be, annak általában négy oka lehetséges:

  • SZERETETHIÁNY
  • VISSZAHÚZÓDÁS
  • FELHALMOZOTT SÉRELMEK
  • ELFEJLŐDÉS

Az előző részben olvashatsz itt az első két kiváltó okról. Most nézzük a második kettőt:

 

3/ FELHALMOZOTT SÉRELMEK

Az eltávolodás abból is adódhat, hogy egyszerűen nem kommunikálunk, vagy nem jól tesszük ezt. A párunkat több módon is megbánthatjuk: szóval, tettel, vagy mulasztással. Amikor megbánt bennünket a párunk, többféle módon is reagálhatunk rá. Ezek közül se a nyelés és a vissza támadás nem jó megoldás.

Ha csak nyelünk, és belül marcangoljuk a saját lelkünket a belső monológjainkkal, akkor lehet, hogy pillanatnyilag megúszunk egy nyílt konfliktust, de belül ez egy maradandó seb marad, ami újabb és újabb sérülések által elkezd fekélyesedni. Ez vezethet egy – akkor akár indokolatlan – dühkitöréshez, vagy egyszerűen szép csendben elkezdünk eltávolodni a párunktól.

Ha visszatámadunk, akkor ez sajnos csak felerősíti a folyamatot, hiszen eleve védekezésbe kényszerítjük vele a másik felet. Ez azt fogja okozni, hogy már nem csak bennünk keletkeznek sebek, hanem a párunkban is. Ez felgyorsítja az eltávolodás folyamatát. Ugyan sokan mondják, hogy milyen jóízűeket lehet egy-egy ilyen veszekedés után békülni, de azért tudjuk, hogy ezzel nem gyógyulnak be a sebek. Maximum pillanatnyi fájdalomcsillapítóul szolgálnak.

 

GYAKORLATI TIPP:

A VISSZAÚT ott kezdődik, hogy el tudjuk mondani egymásnak, mivel bántott meg bennünket a másik. Azt ajánlom, mindketten írjatok egy-egy listát arról, hogy mi az, amivel a párotok megbántott, és egy másikat arról, hogy szerintetek, ti mivel bántottátok meg a társatokat. Ezután üljetek le és beszéljétek át.

 

4/ ELFEJLŐDÉS

Az elfejlődés nem szükségszerűen vezet eltávolodáshoz, de nagyon nagy esélye van rá. Mit is jelent ez a szó? Azt, hogy a pár két tagja más-más irányba kezd érdeklődni. Például egyiktek elindul egy személyiség fejlődési úton, vagy spirituálisan képzi magát, esetleg egy új hobbit talál, a másiktok pedig nem, vagy másik területen teljesedik ki.

Ez azt fogja jelenteni, hogy a fejlődő tag eljár rendezvényekre, tanfolyamokra egyedül, ahol nagyon sok új ismeretre tesz szert, új impulzusokat kap. Ez természetesen nem kellene, hogy eltávolítsa a két felet, de nagy az esélye, hiszen az illető hazamegy egy ilyen nap után, ahol rengeteg új információval gazdagodott, egy párjához. Ő esetleg ül a TV, vagy a számítógép előtt és fogalma sincs arról a világról, amelyből a párja hazajött. Vagy nem is kíváncsi arra, mit látott hallott a másik, vagy ha meghallgatja is, nem közösen átélt élményeik vannak. Lehet, hogy egy idő után már nem is mesél róla a másik és ez így egyenes út az eltávolodás felé, hiszen az új hobbi, érdeklődési kör gyakorlása közben körbeveszi magát csupa olyan emberrel, akikkel tud az új dolgokról beszélgetni, megértik egymást, tudják, miről beszél a másik.

 

GYAKORLATI TIPP:

Ahhoz, hogy a közös útra ismét visszataláljunk két nagyon fontos dolog van:

  • Legyünk kíváncsiak, mi az, ami a párunkat annyira érdekli. Kérdezzük, hallgassuk meg őt.
  • Támogassuk őt ezen az úton. Ha pedig megtetszik, kérjük a segítségét, hogy vezessen végig bennünket is ugyanezen az úton.

Ha megvan a kellő érdeklődés a másik iránt, kíváncsiak vagyunk rá hogy miket él át, milyen élmények érik és támogatjuk őt ezen az új területen, akkor  elkerülhető az eltávolodás még akkor is, ha mi nem tartunk vele.

Végezetül a jó hír az eltávolodás kapcsán az, hogy mindegyik esetre van megoldás. A lényeg, hogy ismerjük fel és figyeljünk oda egymásra.

Segítségül töltsd le az ingyenes a 30 +1 beszélgetés témát. Mire végeztek ezekkel a témákkal, újra belejöttök a jó kis beszélgetésekbe.

Ha beszélgetnél még a témáról, vagy bármiről velem, akkor bátran keress telefonon (0620 9394524), vagy emailen (boldogan@petroczikatalin.hu)!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.