Ezek a fránya hormonok!!! Mindenről ezek tehetnek!?

hormonális változások

Vannak az életünkben és így a párkapcsolatunkban is olyan időszakok, törvényszerűségek, amelyek alapjaiban megrengethetik a házasságunkat. Ezek jó része a szervezetünk fiziológiai, biológiai változásaival is együtt járnak, amelyekre nem sok ráhatásunk van. Ezért jó, ha megtanuljuk és tudatosan odafigyelünk ezekre. Hiszen csak így tudunk ezekre ELŐRE felkészülni.

 

Első hormonális változás és annak hatása

 

Az első ilyen életszakasz a  kamaszkor, ami jelentős hormonális változásokkal is jár. Ilyenkor minden, amit eddig csináltunk, hittünk, elfogadtunk, megkérdőjeleződik. Az a dolgunk ebben az időszakban, hogy magunkra találjunk, hogy kitaláljuk, milyen saját világban akarunk élni. Mit is akarunk magunkkal kezdeni. Ebbe nem megyek bele jobban, mert nem ez a fő téma, de látni fogjátok, hogy ennek mégis milyen sok köze van a mostani élethelyzetünkhöz.

 

2. Hormonális változás, egyben az első helyen a válások aránya

 

A statisztikákból már régóta ismert, hogy a válások legnagyobb száma a házasságkötést követő néhány éven belül a legnagyobb. Ilyenkor jön általában az első baba, és bizony a sok-sok változásban – ami ekkor éri a pár egész életét -, óriási jelentősége van a nők következő hormonális változásának. A egész szervezetük hormon háztartása ilyenkor minden erejével a tejtermelődést segíti. Így fordul elő, hogy sokkal kevesebb figyelem jut a párjukra.

 

3. Hormonális változás, a válások második leggyakoribb oka

 

Eljutottunk ahhoz a korhoz, ami a második legnagyobb számú váláshoz vezet. És miért??? Jön a harmadik nagy hormonális változás, ami a változókorral függ össze és sokszor egybeesik az életközepi válsággal és az “üres fészek” szindrómával. Nagyon-nagyon terhelt, kihívásokkal teli időszak ez a nők számára főleg. Mindezt nehezíti persze, hogy a férfiak is megküzdenek mindezzel, csak talán kevesebb változással jár ez az ő életükben.

Ebben az időszakban a nőknek megint felülkerekedik az a kérdés, hogy vajon mi dolgom a világban? A gyerekek már nem igényelnek napi szintű ellátást, tán már el is költöztek. Erről itt olvashatsz. A változókor felborítja szervezet működését esetleg sok kellemetlen, kényelmetlen kísérő jelenséggel együtt (hőhullámok, kedélyállapot ingadozás, nem tudja magát elfogadni). Az életközepi válság jellemzője (mindkét félnél), hogy ránézünk kicsit az életünkre kívülről, vajon mit értünk el addig az céljaink közül, hol tartunk és ha kell újratervezünk. Tehát megint ott tartunk, főleg, mi nők, hogy magunkra találjunk (mint kamaszkorunkban, csak már természetesen más szinten).

A férfiaknál ez azért zajlik másképpen, mert ők szakmailag valószínűleg a karrierjük csúcsán vannak (nekik nem maradtak ki évek (GYES, GYED, a munka csak a sokadik a sorban a “gyerek-projekt” után), ezért ez kevésbé fogja felborítani az életüket. De őket is utoléri azért a számvetés, a gyerekek kirepülése miatti kiüresedés és a változókor. Csak ők nem beszélnek róla. Ők nem tudják mi a bajuk, csak hogy nem érzik jól magukat a bőrükben.

Ezek azok az összetett okok, amik miatt ebben az időszakban nagyon sok a válás. Nem ismerjük fel a jeleket, nem ismerjük a saját működésünket és nem ismerjük a társunk működését, gondolatait.

 

Hogyan lehet ebből kilábalni?

 

A legfontosabb, hogy beszéljünk az érzéseinkről, gondolatainkról. Ne felejtsük el, ha mi nem érezzük jól magunkat egy kapcsolatban, valószínűleg a párunk se. Természetesen az életére mindenkinek magának kell megtalálni a megoldást, de az, hogy ha mellettünk ott van a párunk és egymást támogatjuk ezen az úton, az már nagyon nagy segítség. ILYENKOR nem szabad elengednünk egymás kezét! Úgy kell működnünk, mint a tűzhangyák. Nézzétek meg a videón, mit csinálnak, mikor jön a dagály, hogy átvészeljék! Ti is kapaszkodjatok össze és egymást segítve, új közös célokat megfogalmazva túl tudtok jutni ezen az időszakon is.

Ha már nagyon mélyen benne vagytok ebben az élethelyzetben és nem látjátok a kiutat, akkor pedig mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Van egy ajánlatom a számodra!

Legyél VIP tag!

Havi, negyedéeves vagy éves tagság!

Csatlakozási lehetőség 2021.01.15-ig