Mi a feltétel nélküli szeretet egy párkapcsolatban?

feltétel nélküli szeretet

Ezt a kifejezést, hogy feltétel nélküli szeretet, leginkább az anya-csecsemő kapcsolatból ismerjük, ugye? Jó esetben ez meg is marad az anya-gyerek kapcsolatban még a legnehezebb kamaszkorban is.

 

Miért fontos az elfogadás?

 

Amikor valaki megismerkedik a párjával és összeköti vele az életét, azt szoktuk mondani, hogy elfogadja minden jó és kevésbé jó tulajdonságával együtt. Persze még mindig sokan úgy gondolják, hogy a rossz tulajdonságáról majd leszoktatják, hiába hallják ők is ezerszer, hogy az nem fog menni, azért aki ebben a helyzetben benne van, sokszor azt hiszi hogy majd neki sikerülni fog.

Nem tagadom, egy jó párkapcsolatban sokban hasonulnak egymáshoz a pár tagjai. Jó esetben jó dolgokat tanulnak el egymástól, illetve számukra kedves szokásokat vesznek át egymástól. Ez a legjobb eset. De ennek a lehetőségére alapozni egy házasságot nem lehet.

Ha azt vesszük,  hogy elfogadtuk is a párunkat a rossz szokásaival együtt, még akkor is ott vannak az ingadozó érzelmi időszakok. Amikor kevésbé vagyunk toleránsak, rosszabbul viseljük a számunkra negatív dolgokat, mert egyébként is gondterheltebbek, feszültebbek vagyunk. Ez is természetes. Ami viszont nagyon fontos az az, hogy a másik személye iránti szeretetünket ilyenkor is mutassuk ki! Hiszen lehet, hogy zavar, hogy

  • horkol,
  • sokszor elkésik,
  • felületesen (vagy nem) takarít,
  • túl sokat dolgozik,

de ettől őt magát még szeretjük. Néha akkor érezzük át valójában, hogy a másik hiányzik nekünk azzal együtt, hogy horkol, hogy elkésik, hogy nem takarít tökéletesen, amikor elveszítjük. Próbáljunk néha belegondolni, hogy milyen lenne az életünk nélküle. Lehet, hogy akkor azt éreznénk, hogy

  • Bárcsak itt horkolna mellettem!
  • Jó lenne, ha késve is, de hazajönne!
  • Inkább kitakarítok helyette, csak lenne itt mellettem!
  • Ha hazajönne fáradtan, csinálnék neki a kedvenc ételéből vacsorát!

 

Hogy értjük a feltétel nélküli szeretetet a párkapcsolatokban?

 

A feltétel nélküli szeretet nem azt jelenti, hogy valaki tökéletes a számomra, csak azt, hogy el tudom fogadni olyannak, amilyen. Szeretem minden rossz tulajdonságával együtt is. Hiszen ezek mind hozzá tartoznak. De az idő nekünk dolgozik ilyen tekintetben. Ha a fontos dolgok, az értékrend, a hitrendszer tekintetében egy platformon vagyunk, akkor minden más megoldható. A sok hétköznapi megküzdés együtt megerősíti annyira a kapcsolatunkat, hogy még a horkolását is meg tudjuk szeretni. Hiszen az is ő, az is hozzátartozik.

Azt javaslom, ha zavarnak dolgok a párodban és vannak, amiket hiába beszélitek meg, nem tud rajta változtatni, akkor fogadd el és szeresd őt azzal együtt! Persze ez is, mint minden más csak kölcsönösen működik.

Hogy mi mindenből adódhatnak ilyen megváltoztathatatlan szokások, arról itt írtam korábban.

Ha tudok segíteni Nektek egymás teljesebb megismerésében, elfogadásában, keressetek bátran az alábbi elérhetőségek egyikén!

 

 

 

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.