Szeretetnyelv és a névnapi köszöntő

szeretetnyelvek

Hogy jutott eszembe a névnapokról a szeretetnyelv?

Gary Chapman idén márciusban Magyarországra látogat. Ő írta az “Egymásra hangolva” c. könyvet, melyben először írt az öt szeretetnyelvről. Már alig várom, hogy élőben hallhassam őt!

De miről is jutott eszembe most ez? Januárban Ágnes napján. Illetve korábban, Katalin napján is.

Emlékszem, korábban úgy történt a barátok, ismerősök névnapi köszöntője, hogy vagy felhívtuk telefonon, vagy felköszöntöttük egy csokor virággal. Mindkét lehetőség személyes kontaktust jelentett. Én emlékszem, úgy jegyeztem meg egy barátnőm névnapját, amelyből egy évben legalább három is van, hogy azért utálta meg a kardvirágot, mert mindig azt kapott a korábban.

Egy másikra emlékszem, hogy kicsit rosszul esett neki, ha csak másnap hívtam. Ő erre volt kényes, hogy a névnapjára és a születésnapjára aznap köszöntsék fel a szerettei. Megint más pont annak örült, hogy legalább a névnapján találkozunk, hiszen így alakult az évek folyamán. Ugye, ezek mind személyes igények, amire én nagyon figyeltem, hogy mindenkit lehetőség úgy köszöntsek fel, amiből érzi, hogy valóban fontos az életemben. Ez a mai napig így van.

Ma, a Facebook világában sokan vannak, akik egy posztban beteggelik az összes ugyanolyan nevű ismerősüket és egy poszttal „elintézik” a névnapi köszöntőt. Mi, akik gyakori név viselői vagyunk, tudjuk mivel jár ez, nem is részletezem.

Ez a fajta névnapi köszöntő már egyáltalán nem az egyénnek szól, hanem magának a névnapnak. A küldő részéről biztos, hogy szép gesztus akar lenni, de nem biztos, hogy ez így mindenkinél célba talál.

 

Ezért jutottak eszembe erről a szeretetnyelvek. Miről is van szó?

Egy pár két tagja nem biztos, hogy ugyanazoktól a gesztusoktól érzi, hogy a másik szereti őt.

Egy személyes példa….. Az én férjem több év után (amikor mi erről először hallottunk) értette meg, hogy miért nem ugrom a nyakában, mikor virágot hoz haza. Szépen megköszöntem, mosolyogva adtam neki egy puszit és vízbe tettem. Ennyi volt. Ellenben ha mesélek neki, és úgy figyel rám, hogy közben nem a TV-t nézi, hanem valóban RÁM figyel, belekérdez, netán ötletelni is kezd (nem tanácsot ad – nagy különbség), akkor velem madarat lehet fogatni. Én ebből az odafigyelésből érzem, hogy szeret engem. Pedig ő akkor is szeretet, mikor virágot hoz nekem.

Ugyanakkor vannak, akiknek szebben nem is lehet szerelmet vallani, mint egy váratlak ajándékkal, vagy virággal. Ezért kell ismernünk a párunk fő szeretetnyelvét, hogy ő vajon miből érzi azt, hogy szeretjük.

 

Gary Chapman szerint 5 féle szeretetnyelv létezik:

AJÁNDÉK 

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, az éppen akkor érzi valóban azt, hogy a párja szereti, ha időnként kap valami apró ajándékot. Lehet ez virág, valami meglepetés, akár csak egy  olyan apróság, amire tudja, hogy a másik vágyik. Nem kell nagy, drága dolgokra gondolni.

APRÓ SZÍVESSÉGEK

Bármit elérhetsz a párodnál – amennyiben az ő elsődleges szeretetnyelve ez -, ha például magadtól felajánlod a hétvégi ebéd után, hogy elmosogatsz. Vagy felajánlod, hogy hazafelé bevásárolsz, hogy ő mielőbb hazaérhessen és lepihenhessen. Bármilyen apró szívesség, amiben két dolog a lényeg.

– Magadtól ajánld fel          

– Olyan szívesség legyen, amiről mindketten tudjátok, hogy neked komfortzónán kívüli tevékenység, azaz erőfeszítést igényel a részedről.

ELISMERŐ SZAVAK

Akire a szavak hatnak jótékonyan és közvetítik párjuk szeretetét, azoknak bizony rendszeresen érdemes bókolni. Megdicsérni… “Milyen csinos vagy…”, “Szeretlek”, “Olyan büszke vagyok rád, amiért….”

TESTI ÉRINTÉS

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, arra nagyon nagy hatással van rá, amikor elmész mellette, csak végigsimítod a karját. Időnként csak úgy odamész hozzá és megöleled (pl. barkácsolás) közben odamész és miközben megdícséred adsz neki egy puszit.

MINŐSÉGI IDŐ

Ebben igazán otthon vagyok, hisz ahogy ezt már ti is tudjátok, nekem ez az elsődleges szeretetnyelvem. Ez nem csak ezt jelenti, hogy amikor mesélek a páromnak, akkor rajtam kívül máshova ne figyeljen. Ez magától értetődik. Figyelem!! Aki erre érzékeny az telefonon keresztül is megérzi, ha telefonon beszél hozzád és te közben mással is el vagy foglalva!!! :-). De ez jelenti a közös minőségi időtöltést is, közös programokat.

Amit a legtöbb pár elhibáz, az az, hogy olyan gesztusokkal fejezi ki a szeretetét, ahogy az neki jelenti ezeket az érzéseket. Nem figyel oda, hogy a párja miből érzi igazán, hogy szereti őt.

szeretetnyelv teszt
Szeretetnyelv-teszt

De ezt a hibát ti már nem fogjátok elkövetni :-). Pláne akkor, ha kitöltitek az ingyenes tesztet és ezután odafigyeltek erre.

Még egy mondat a névnapról…köszöntsd úgy fel a barátodat, barátnődet, amiből ő azt érzi, hogy ma biztosan gondolsz személy szerint rá!

GYAKORLATI tipp:

Töltsétek ki a szeretetnyelv tesztet és beszéljétek át az ebből tanultakat! Lehet, néhány dolog világosság válik.

Ha hasznos volt a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél beszélgetni még a témáról, vagy bármi másról velem, keress bátran telefonon (0620 99394524), vagy email-en (boldogan@petroczikatalin.hu)!

Ha még nem tetted, tarts velünk a Facebook csoportomban!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.