Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Szeretetnyelvek és azon túl…

szeretetnyelv

Jolán: “Kifejezetten bosszant, hogy amikor megbánt és látja, hogy el vagyok keseredve, még tüntetőleg is kerül. Ahelyett, hogy próbálná jóvátenni, még csak hozzám se szól.”

Gábor: “Csak nem akarlak ilyenkor még jobban felbosszantani. Gondolom ilyenkor jobb, ha elkerüllek.”

Azaz Gábor jót akar tenni, de nem jól. Mind kiderült, Gábor kifejezetten azt igényli, ha dühös valamiért, vagy megharagszik, hogy senki ne kerüljön a közelébe. Ilyenkor arra vágyik, hogy egyedül legyen és füstölögjön. Miután ő ilyen helyzetben erre vágyik, ezt adja meg Jolánnak is. Csakhogy Jolán egy ilyen szituációban teljesen másra vágyna.

Háromféleképpen is kifejezhetjük a szeretetünket,

 

de ezek közül csak egy az, amit biztosan annak is fog érezni a párunk.

Melyek is ezek?

👉 Van egy jó ötletem.

Azt gondolom, hogy örömet akarok okozni a páromnak, érezze a szeretetemet és kitalálok valami módot erre, ami jó ötletnek tűnik. Ez aztán vagy bejön, vagy nem.

Példa egy jó szándékból született, de félresikerült esetről:

Péter látta, hogy a felesége mennyit dolgozott az elmúlt fél évben és arra gondolt, megjutalmazza egy igazán feltöltődős, élményekben gazdag nyaralással, így befizette magukat egy egyiptomi útra júniusra. Mikor ezt a feleségének elmondta, ő ugyan örült a gesztusnak, de nem volt teljesen őszinte a mosolya, mert nagyon nem bírta a meleget. Elmentek végül az útra, de nem tudta élvezni, úgy szenvedett a hőségtől. 

De ez is hasonló, amit a minap hallottam egy klienstől: Dolgozom, több helyen is, mindent igyekszem megteremteni a családomnak, értük teszek mindent – és erre azt kapom, hogy nem is szeretem őt.

👉 Én tudom, hogy ez mennyire kedves az én szívemnek, ezért megteszem a páromért.

Nekem nagyon sokat jelent, amikor este hazaérek és a párom finom vacsorával vár. Ezért azt gondolom, hogy ha nekem ez jól esik (és lássuk be, nagyon kedves és figyelmes dolog), akkor ezzel biztos éreztetem a párommal a szeretetemet, ha én is így teszek ma este.


Félresikerült példa

Ildi így gondolkodott, ahogy a fentiekben leírtam, ezért elkészítette a párja kedvenc ételét vacsorára. Szívét-lelkét belefőzte az ételbe, de egy dologra nem gondolt. A férje éppen egy diétát követett. Így nemhogy szeretetet nem sikerült az estébe belecsempészni, de ráadásul még egy jó kis veszekedés is lett belőle. 

👉 A legcélravezetőbb az, ha tudjuk, hogy a párunkat mi teszi boldoggá.

Kétségtelen, hogy ez több figyelmet igényel, de semmiképpen nem “munkásabb” az előzőeknél, ellenben sokkal hatékonyabb. Nem próbáljuk meg kitalálni, nem arra hagyatkozunk, hogy mi mit szeretünk, hanem pontosan tudjuk, hogy a párunk miből érzi azt, hogy

 • valóban szeretjük,
 • biztos támaszai vagyunk,
 • bármikor számíthat ránk,
 • odafigyelünk rá.

Ennek lehet kezdetben az a módja, ha megismerjük az ő és a saját szeretetnyelvünket.

 

Vajon honnan tudom meg, miből érti meg valóban a társam, hogy szeretem?

Gary Chapmann amerikai párterapeuta kutatásának eredménye, hogy nem azonos mindannyiunk szeretetnyelve. Nem ugyanazokból a gesztusokból érezzük azt, hogy a társunk valóban szeret minket. Az ő kutatása szerint 5 szeretetnyelv van, amelyekből az egyik biztosan a mi elsődleges szeretetnyelvünk. Ez az, ami a legnagyobb eséllyel érezteti velünk, hogy szeret bennünket a párunk.

Ezek:

 • ajándék
 • elismerő szavak
 • fizikai érintés
 • minőségi időtöltés
 • szívességek.

A szeretetnyelvekről itt olvashatsz bővebben.

Mi az, ami még az 5 szeretetnyelv megismerésénél is fontosabb?

 A legpontosabban akkor érhetünk célt, azaz akkor tudjuk jól kimutatni a szeretetünket a párunk felé, ha pontosan tudjuk, hogy ő konkrétan miből érzi ezt. Ehhez a legcélravezetőbb, ha mindketten összeírtok egy minél hosszabb listát, hogy vajon miből érzed, hogy a párod szeret. Amikor

 • ezt teszi meg,
 • azt mondja, hogy…
 • ha úgy mondja, vagy teszi meg…

Nézzünk néhány példát, melyeket kliensek írtak le a listájukra:

❤️ Amikor leül mellém, a combomra teszi a kezét
❤️ Amikor hazaérek, abbahagyja amit csinál és kisiet elém. Ad egy puszit mindjárt átveszi a csomagjaimat.
❤️ Ha mesélek neki egy számomra fontos dologról, akkor csak rám figyel. Az még jobb, ha bele is kérdez, mert abból érzem, hogy valóban érdekli, amit mondok.
❤️ Amikor este lefekszünk, nem csak megszokottan hozzám fordul és átölel (ez mindig így van), hanem puszit ad és szorosan magához ölel.
❤️ Ha vásárláskor hoz nekem a kedvenc sajtomból. Anélkül, hogy az a listán lett volna…

Minél több ilyen apró, a hétköznapokban teljesíthető szeretet gesztusokat összeírtok (minimum 20-20), akkor már csak meg kell tenni ezekből legalább egyet-egyet egymásnak. 

A párkapcsolati konzultációs folyamatok során ez az egyik legelső feladat, amin elindulunk. Hiszen bármi is a hozott konkrét probléma, minden sokkal könnyebb lesz azután, ha a közelebb kerültök egymáshoz.

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.