Távkapcsolat a karantén miatt

távkapcsolat

Sok szó esik róla, hogy milyen plussz terheket ró egy párkapcsolatra a kényszerű összezártság. Amelyik kapcsolat eleve konfliktusos, feszültségekkel teli volt, ott ezek hamar felerősödhetnek. Amelyik pedig egyébként harmonikus, ott a kutatások szerint 6 hétig még a több együtt töltött idő előnyét élvezi a pár, de ezután már az ő kapcsolatukat is megterheli az, hogy ennyire össze vannak zárva.

 

Mi van akkor azonban, amikor egy pár tagjait más-más városban, akár más országban rekednek, messze a párjuktól? 

 

Ez mindenképpen megnehezíti a kapcsolat építését, sőt a fenntartását is. Különbséget kell azonban tennünk aközött, hogy egy nemrég kialakult, viszonylag friss kapcsolat kerül ilyen helyzetbe, vagy egy már stabil, kialakult, bizalmas párkapcsolat tagjai “szakadtak szét”.

Egy friss kapcsolatnál sok a bizonytalan tényező. Miután még nem ismerik igazán egymást, még saját maguk is bizonytalanok lehetnek, hogy valójában biztosak-e a kapcsolatban. Éppen ezért nem bíznak a párjukban sem kellő mértékben.

Pont ebben, az időszakban valósulnak a maratoni hosszúságú beszélgetések, az izgalmas randik és az érzelmektől, vágytól fűtött pajkos és komolyabb fizikai érintések is. Ezekre most egyáltalán nincs lehetőség. Ráadásul a még meglévő bizalmatlanság miatt könnyen felszínre törhet a féltékenység. Ezért elég veszélyes ez a távolság a még korai szakaszban lévő kapcsolatokra.

 

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? 

 

Például a felszínes, „hogy telt a mai napod” csevegés helyett, vagy mellett, beszélgethettek olyan kérdésekről is:

  • 1-1 területen milyen szokásokat hoztok a családotokból?
  • Kinek milyen kapcsolata volt a szüleivel?
  • Mivel töltenétek el az ideális hétvégét/szabadságunkat?
  • Milyen távolabbi céljaitok vannak?
  • Milyennek képzelitek el az ideális kapcsolatot?

 

Egy sor kérdés mentén sokkal jobban megismerhetitek egymást. Ez erősítheti a köteléket a nagy távolság ellenére is, de az is kiderülhet, hogy nagyon más elképzelésetek van a jövőt tekintve.

 

Ha már régebbi kapcsolatotok jóval stabilabb alapokon nyugodtak, mire a távolság közbeszólt, ezért a bizalom sokkal erősebb, az egymás megismerése sokkal alaposabb.

 

Mit tehettek a napi beszélgetéseken túl?

 

A mai virtuális világ eszközeit Ti is segítségül hívhatjtok.

  • Elolvashatjátok ugyanazt a könyvet, és akár közben felolvashatjátok egymásnak a kedvenc részeiteket, a végén pedig meg tudjátok beszélni.
  • Nézhettek közösen filmet, amit utána megint csak át tudtok beszélni.
  • Hallottam olyanról, hogy például táncoltak ki-ki a maga lakásában a maga lépéseit ugyanarra a zenére.
  • De akár még olyan apró kis szokásokat is kialakíthattok, – ha az időbeosztásotok megengedi -, hogy közösen vacsoráztok. A telefont, vagy a laptopot magatok mellé téve az étkezőasztalra ehettek együtt.
  • Ma már számtalan megoldás van videóhívásra, amikor is legalább a virtuális világban együtt lehettek. Ennek számtalan kreatív változatát ki lehet találni.

 

Mire érdemes még odafigyelni, amikor ilyen távolból beszélgetünk egymással?

 

Például arra, hogy ha ez telefonon keresztül történik, miközben látjátok egymást a kijelzőn, akkor ne a kijelzőn megjelenő párodban gyönyörködj, miközben beszélsz, hiszen az számára úgy tűnik, mintha valahova mellé néznél. Ha meg tudod tenni, hogy amíg beszélsz, a kamerába nézel, akkor úgy fog tűnni a túloldalon, hogy a párod szemébe nézel. Erre sokan nem gondolnak. Gyönyörködj a párodban addig, amíg ő beszél!

Alapvetően úgy gondolom, minden jó párkapcsolat alapja a kommunikáció. Így hát bármekkora legyen is a távolság, ne veszítsétek szem elől a napi beszélgetéseket kedveskedést.

Azt kívánom Nektek, hogy mielőbb újra találkozzatok és behozzátok a lemaradást!

Ha egyedül érzed magad, várlak szeretettel a Facebook csoportomban.

 

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.