Tudod mi minden történik egy ölelés közben?

ölelés

Te tudtad, hogy január 21. az Ölelés világnapja?

Ismerjük azt a jó érzést, amikor megölel a párunk és el tudjuk engedni magunkat. Azt is ismerjük, amikor éppen rossz lelkiállapotban vagyunk, vagy elbizonytalanodunk valamiben és annyira vágyunk rá, hogy megöleljen. Nincs semmi másra szükségünk, csak arra, hogy az a biztonságot adó karja átöleljen és megtartson bennünket.

Ehhez képest a statisztikák szerint egy ölelés átlagosan 3 másodpercig tart. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a fenti hatást nem lehet 3 mp alatt elérni. Ahhoz, hogy boldogság- és a kötődésért felelős hormonok kezdjenek bennünk termelődni, legalább 20 mp-ig kell, hogy tartson az ölelés.

Azért éri  meg rászánni minimum ezt az időt, ha lehet egy nap többször is, mert ezeknek a hormonoknak a termelődése (ösztrogén, szerotonin, dopamin) sok pozitív élettani hatással van ránk. 

 

Mi ezek?

 

  1. Csökkentik a stresszt. Azzal, hogy boldogsághormot termelünk, ez automatikusan csökkenti a stresszhormon szintünket. (kortizol)
  2. Megnyugtatja az idegrendszert . Kisimítja a ráncainkat.
  3. Fentiekből mindjárt következik, hogy csökkentik a szívbetegségek veszélyét.
  4. Öregedésgátló hatása van. Szóval, ha szeretnénk megfiatalodni, hogy öleljük gyakran a párunkat. Ennek a hozadéka mindjárt dupla, hiszen mindketten fiatalodunk.
  5. Erősíti az immunrendszert.
  6. Csökkenti a fizikai fájdalmat.

 

Észrevehető azonban baráti kapcsolatokban is, ahol nem csak egy pacsi, egy kézfogás, vagy egy puszi a szokásos üdvözlési forma, hanem egy nagy ölelés, ott az egymás közti kapcsolatok is szorosabbak és őszintébbek. Természetesen ehhez az kell, hogy a másik félnek is természetes módja legyen ez az üdvözlésnek. Ebben a kérdésben érdemes óvatosnak és figyelmesnek lenni. Hiszen az ölelés már bőven az intim szféránkon belül van.

Mit is kívánhatnék?

Öleljétek meg egymás hosszan legalább reggel és este, hogy feltöltődjetek reggel egész napra, este pedig hogy jól végződjön a nap.

 

 

 

 

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.