Válts irányt, ha negatív spirálba kerül a kapcsolatod!

negatív spirál

Lehet, hogy sokkolt a cím, bevallom, ez is volt a célom. A csapból is ez folyik, hogy mennyi kapcsolat megy tönkre azért, mert a párok nem beszélnek egymással, vagy ha igen, akkor nem jól és nem arról, amiről kellene. De hiába, úgy látom, amikor benne vagyunk egy kapcsolatban egyáltalán nem látjuk a fától az erdőt. Teljesen megsüketülünk és ahogy ezt tapasztaljuk a párunktól is, egy idő után csak a hangerőt emeljük, a mondandónkat kezdjük egyre erősebb kifejezésekre váltani és eszünkbe sem jut, hogy nem így kellene.

Szomorú is ezt látni, ugyanakkor úgy gondolom, hogy ha ezen az egy képességünkön tudunk változtatni, az sok-sok párkapcsolati problémára megoldás lehet.

 

Nagyon sok múlik a kommunikáción és a konfliktuskezelés képességén.

 

Nézzük meg, hol is vannak ezek a banánhéjak, amiken elcsúszik a beszélgetés? Miért pattan ki olyan könnyeb egy konfliktus, ami elindítja a negatív spirált?

Leginkább példákon tudom megmutatni, aztán megnézzük mi a közös ezekben a beszélgetésekben:

  • Feleség: “Már megint elfelejtetted a tisztítót!”
  • Férj: “Nem csoda, amilyen napom volt.”
  • Férj: “Miért jön át a barátnőd? Megint este 10-ig itt lesz?”
  • Feleség: “Olyan ritkán tudunk beszélgetni. Néha kibírod.”
  • Feleség: “Minek kellett megvenni ezt a fúrót? Annyi szerszámod van.”
  • Férj: “Én se reklamálok, amikor veszel egy új táskát. Pedig annyi van!”

Elárulom, hogy a három párbeszédben az a közös, hogy egyik fél se ismeri a másik álláspontját. Vajon milyen motiváció van a mögött, amit tett (vagy éppen nem tett). Aki a megjegyzést teszi, nem kérdezi meg, hogy “miért?”, aki pedig reagál rá, az még csak utalást se tesz rá, hogy a párjával megértesse a mögöttes okokat. Rögtön, zsigerből visszavág. Ez azért van, mert ilyenkor aktivizálódnak bennünk régebbi sérelmek, amik korábban nem kerültek feldolgozásra. Ezekből így nem lehet más, mint veszekedés.

Egyszerűen valamiért nem osztjuk meg egymással a szükséglegeinket, érzéseinket, érzelmeinket. A legtöbbször rögtön támadó stílusban nyilatkozik meg mindkét fél eleve a hiányosságot, negatívumot feltételezve, és ebből a pozícióból is reagál a társ.

Sajnos ezek a szituációk egy negatív spirálba vezetnek bennünket. Minél tovább tart ez a hangvétel, annál távolabb kerülünk egymástól.

Hogyan lehet egy ilyen spirálból visszafordulni?

Nézd meg a videót, elmondom, hogyan!

 

Ha úgy érzed, hogy nem segít az, hogy gondolatban “eldobod” a korábbi sérelmeidet, akkor keress bátran, hogy valóban a megfelelő módon tudjátok feldolgozni a korábbi sebeket és újra tiszta lappal, egymást sokkal jobban megértve folytassátok a kapcsolatotokat.

Ha még nem csatlakoztál, várlak szeretettel a Tartósan boldog házasságban szeretnék élni Facebook csoportban.

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.