Mit tegyél és mit ne, ha megcsalt a párod?

megcsalt fél

Nagyon mély sebet ejt rajtunk, ha a társunk megcsal. Ez minden érintett fél részére egy nagyon súlyos, ha nem a legsúlyosabb párkapcsolati válsághelyzet.

Ilyenkor a megcsalt félben nagyon sokféle érzelem kavarog:

 • düh,
 • harag,
 • teljes bizonytalanság,
 • szomorúság,
 • csalódottság,
 • önmarcangolás.

 

Ugyanakkor nagyon sok kérdés is felmerül benne azzal kapcsolatban, hogy vajon hogy jutottak ide:

 • Nem vagyok elég jó a páromnak?
 • Mit hallgatott még el, ami még nem derült ki?
 • Meg tudok/akarok én ezért valaha is bocsátani?
 • Váljunk el, vagy próbáljunk elmenni szakemberhez? Van annak még egyáltalán értelme?

 

Éppen a saját helyzetének teljes bizonytalansága miatt hajlamos a megcsalt fél olyan reakciókra, ami tudta és akarata ellenére is még súlyosbítja a helyzetet. Teszi sokszor ezt pont azzal a céllal, hogy valahogy helyreállítsa a helyzetet, de ezzel pont az ellenkező hatást váltja ki.

 

Mik ezek a “szerepek”? Miért károsak?

 

 • A megcsalt fél próbál minél jobb lenni.

Saját magát leértékeli. A társának olyan példát mutat, amiből azt a következtetést vonhatja le, hogy ha hűtlen, akkor a párja kedvesebb lesz vele. A hűtlen fél még rosszabbnak fogja érezni magát a kettejük közötti  távolság erkölcsileg egyre nagyobb lesz.

 

 • Elnézi a társa hűtlenségét.

Ez történhet félelemből,hogy az egzisztenciáját elveszíti a megcsalt fél, vagy lelkiismeretfurdalásból, ha netán ő se volt korábban őszinte és önértékelési okai is lehetnek. Veszélye mindenképpen az, hogy újra elő fog fordulni.

 

 • Azonnal válni akar.

Érzelmileg nagyon terhelt időszakban hozott döntést utólag sokszor megbánunk. Ráadásul ez a felelősségvállalás elöli menekülés, hiszen nem tisztáztuk, hogy kinek milyen része volt a helyzet kialakulásából. Semmi tanulságot nem vontunk le belőle, így akár egy következő kapcsolatban előfordulhat ugyanez a helyzet.

 

 • Szidja a szerető személyét.

Még távolabb kerülnek egymástól, hiszen egy olyan – a megcsalt fél által egyébként általában nem ismert – embert ítél meg, akihez a párja pillanatnyilag nagyon mélyen kötődik. Nem az a legfontosabb ebben a helyzetben, hogy az okozatot, hanem hogy az okot szüntessük meg.

 

 • Támadja a párját.

A párja pillanatnyilag enélkül is negatív szereplője a helyzetnek. Ha támadjuk, csak még mélyebbre taszítjuk, ezzel nem a megoldást segítjük. Ebben az esetben a saját felelősségünket elhárítjuk és a teljes felelősséget a párunkra toljuk.

 

 • Könyörög a párjának.

Ez általában önértékelési probléma. Ez nem teszi a megcsalt felet vonzóvá és teljesen aláássa az önbecsülése helyreállítását.

 

 • Játssza az áldozat szerepét.

A helyzetből rá eső felelősség felvállalása helyett, “csupán” több figyelmet akar kicsiholni. Hiszen nagy hiánya van belőle. Ez megint nem segíti a megoldást, csak mélyíti az egyensúlytalanságot a kapcsolatban.

 

 • Visszacsalja a társát.

Azt gondolja, hogy így visszaáll az egyensúly, hiszen “cinkosok” lesznek. Miközben ahelyett, hogy a társát segítené abban, hogy visszaépítse a saját értékrendjét és mindkettőjük önértékelés újra helyes legyen, ő csúszik lejjebb e tekintetben.

 

No de akkor mi a megoldás?

 

A fő cél az, hogy visszaálljon a saját lelki  egyensúlyotok és a kapcsolatotok egyensúlya is. Ehhez az kell, hogy az önbecsülésetek, a bizalom egymás iránt, a szövetségetek megerősödjön.

Az első és legfontosabb (persze az első néhány nap érzelmi cunamija után), hogy a megcsalt fél is végiggondolja, vajon mi volt az ő része abban, hogy ez a helyzet kialakulhatott?

 • A megcsalt félnek nagyon fontos, hogy megértse a társa motivációját. Vajon hogyan jutott oda, hogy megcsalta.
 • Viselkedjen önérzetesen, várja is el a megfelelő hozzáállást, de közben teremtsen olyan légkört, ahova jó hazajönni. (az áldozati szerep és a vádaskodás ezt nem segíti).
 • Segítse a társát abban, hogy az felismerje, hova tartozónak is érzi magát.

 

Tudom. Mindehhez óriási lelkierőre van szükség. De elengedhetetlen, hogy olyan kommunikáció alakuljon ki a pár tagjai között, ami segíti azt, hogy újra egy platformon legyenek és hogy a hűtlen fél érzelmileg is le tudja zárni a külső kapcsolatát. Csak ezután indulhat meg a kapcsolat újraépítése.

 

Ha éppen ilyen helyzetben vagy/vagytok, tudnotok kell, hogy ennek a feldolgozása hosszú időt vehet igénybe. Lehet egy év, de akár több év is. Hogy ezt minél hamarabb és a legkevesebb maradandó sérüléssel fel tudjátok dolgozni, keressetek bátran! Semleges, pártatlan és támogató hozzáállással fogok segíteni Nektek megtalálni az egymáshoz visszavezető utat.

Kapcsolódó cikkek:

Miért lesz hűtlen a férjed….?

Hűtlenség és ami mögött

Ennek a házasságnak vége. Biztos?

Mi történt Róberttel?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

2 thoughts on “Mit tegyél és mit ne, ha megcsalt a párod?”

 1. Köszönöm az írást Katalin!

  Mi most egy nagy gödörben vagyunk a párommal. Nehéz kimászni. Ő még mindig ír néha és beszél telefonon az általa szeretett nővel. Pedig engem akar állítólag .Nem tudom mitévő legyek. Azt mondja csak azért ír vissza neki hogy nehogy azt higgye hogy egy bunkó. Én ezt nem hiszem el. Nagyon jó lenne találkozni, sajnos Ön nagyon messze van hozzánk. Mátészalka
  üdv: Marika

  1. Petróczi Katalin

   Kedves Marika! Skype-on tudunk messziről is beszélni. Még külföldről is működik. (Én is meglepődte először, mennyire!). A férje, ha Ön mellett is szeretne maradni, még nem tudta lezárni azt a kapcsolatot. De ha nem költözött el, akkor valószínű maradni akar, csak ehhez is segítség kell, hogy a döntést meg tudja hozni. Hiszen most még azt érzi, hogy ha végleg lezárja, akkor egy “örömforrást” veszít. (nagyon leegyszerűsítve). Érdemes lenne mielőbb segítséget igénybe venni ahhoz, hogy ne sérüljenek mindketten még jobban. A párjának meg előbb-utóbb a lelkiismeretfurdalásával is meg kell birkóznia. Mielőbb sikerül otthon megteremteni azt a légkört, hogy otthon megkapja és el tudja fogadni, ami neki eddig hiányzott, annál jobb. Sok erőt és türelmet kívánok addig is!

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.