Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Hogyan élheti túl egy párkapcsolat a megcsalást?

megcsalás utáni lépések

Most nem arról fogok írni, hogy milyen út vezet a megcsaláshoz, mert az egy külön kimerítő cikk témája lehet. Arról a folyamatról szeretnék most írni, mi zajlik a felekben ilyenkor, amiket fel kell dolgozni akkor, ha a pár tagjai szeretnének együtt maradni anélkül, hogy ez újra és újra előforduljon. Ráadásul nem az előző romjaira, hanem új alapot építve. Tudom, ez most hihetetlennek tűnik, ha éppen benne vagy egy ilyen helyzetben. De tudom, miről beszélek, és tudom, mi mindent lehet ezért megtenni.

Laci és Piroska esete – sajnos – nem tipikus. Olyan szempontból nem tipikus, hogy ezen a ponton, ahová ők eljutottak a kapcsolatukat illetően az esetek 90%-ban elválnak. Már az ő fejükben is megfordult ez a megoldás, de valahogy mégsem ezt érezték megoldásnak. Ezt valahogy elképzelhetetlennek látták elmondásuk szerint. Mindenesetre egy már több éve tartó eltávolodási folyamat végén jött be a harmadik a kapcsolatukba. Az ő esetükben megvolt a két alapfeltétele annak, hogy igenis, együtt, közösen kilábalhatnak ebből a válsághelyzetből:

 • volt mögöttük jó néhány boldog év

 • mindketten azt akarták (bár akkor még nem hitték), hogy újra visszataláljanak egymáshoz.

 

Ők is a most leírt időszakokat járták végig. Miután nemigen hittek akkor a sikerben, csak nagyon akarták, ezért ők viszonylag hamar segítséget kértek ehhez..

1. fázis: Összeomlott az egész világom. Mi lesz most?

 

Amikor kiderül a megcsalás, az a megcsalt fél számára az egész addigi világának összeomlását jelenti. Ha ráadásul véletlenül derül ki, az csak még súlyosbítja a helyzetet, hiszen teljesen megalázva, átverve érzi magát. Ilyenkor a megcsalt fél úgy érzi, hogy az élete darabokra hullott és váltakozik benne a

 • harag,
 • düh,
 • csalódottság,
 • megalázottság,
 • szomorúság,
 • reménytelenség,
 • kétségbeesés érzése.

Eltelik egy idő, mire el tudja kezdeni az okokat keresni. Ami nagyon fontos ilyenkor, hogy amellett, hogy elmondják egymásnak, kinek mi hiányzik a kapcsolatból, mindketten vizsgálják meg, saját maguk mennyiben tettek ahhoz hozzá, hogy ebbe a helyzetbe jutottak.

hűtlen félben pedig összezavarodik minden:

 • Miért tettem?
 • De kár, hogy kiderült!
 • Nem tudok dönteni, hiszen egyik oldalon ott van egy akár több évtizedes házasság, az egész múltam, a biztos családi háttér, a másikon pedig az a sok boldog perc és öröm, amit nyújtott ez a külső kapcsolat.
 • És benne is tombol a bizonytalanság, hogy most vajon mi lesz. Vajon most el kell-e válniuk? Mi történik utána?

Ez az időszak eltart nagy valószínűséggel egészen addig, amíg a hűtlen fél meghozza a döntést (ha addig még nem), hogy a régi kapcsolatában akar maradni. Ha ez egy hosszabb kapcsolat volt, akkor még mindig idő fog kelleni ahhoz, hogy a külső kapcsolatot véglegesen lezárja. Ebben a helyzetben a hűtlen félnek sincs könnyű dolga, hiszen bármit is választ, a másik elvesztését veszteségként fogja megélni. A megcsalt félnek pedig óriási türelem kell ahhoz, hogy ezt a “gyász folyamatot” kivárja.

Feldolgozandó területek:

Megcsalt félsaját érzelmeinek a kontrollálása, illetve nagyon sokat számít, hogy hogyan viselkedik ebben a nagyon méltatlan és nehéz helyzetben. Hogyan viszonyul ehhez a helyzethez.

Hűtlen fél: abban az esetben, ha nem szeretné a régi kapcsolatát felborítani, akkor óriási kihívás a külső kapcsolatának a lezárása. Ez egy komoly lelki munka, hiszen bárhogy dönt, valamit elveszít.

Piroska: “Azt hittem először, hogy itt a világvége. Az egész addigi közös életünk hazugság lett volna? Hirtelen úgy éreztem, hogy képtelen vagyok egy légtérben maradni Lacival….”

Laci: “Borzasztóan éreztem magam. Hirtelen úgy éreztem, vége a világnak. Soha nem akartam volna Piroskát megbántani. El se tudtam volna képzelni, hogy megtudja. De sajnos így lett.”

2. fázis: Óvatos remény

 

Ekkor a megcsalt fél részben megkönnyebbül, és felcsillan a halvány reménye annak, hogy valahogy túl lesznek ezen a válságon. Lehet, még nem hisz benne teljes mértékben, hiszen nagyon nagy a csalódás és a bizalmatlanság érzése benne. Ez még hosszú idő, amíg csitul a bizalmatlansága, az meg pláne, hogy teljesen helyreáll a bizalom. De ekkor már csökken benne a düh, inkább még a szomorúság, a “miért épp velem történik ez?” érzése erős. Viszont ezek mellett felcsillan egy reménysugár és természetesen a két érzés váltakozik. Ami nagy változás már a részéről a párja egyértelmű és végleges döntése után, hogy már hajlandó segíteni a párjának abban, hogy visszataláljanak egymáshoz.

hűtlen félnek még végig kell mennie a gyász folyamatán. Ez idő alatt még nem is tud lelkiismeretfurdalást érezni. Hiszen hogy tudna sajnálatosnak érezni egy olyan időszakot, ami neki annyi örömöt okozott? Hullámokban még előjön benne a hiányérzet a “másik” iránt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy otthon olyan légkör vegye körül, ami számára kellemes és megnyugtató. Ez erősíti benne a biztonságérzetet, azt a hátteret, ami miatt emellett döntött.

hűtlen fél

Ez az időszak már a nagy beszélgetések időszaka kell, hogy legyen.

Feldolgozandó területek:

Megcsalt félnek: Az erről szóló beszélgetéseken kívül kerülni a témát, nem folyamatosan napirenden tartani. Az ilyenkor természetesen felmerülő féltékenysége kontroll alatt tartása.

Hűtlen félnek: A döntés utáni gyász folyamat feldolgozása

Piroska: “Mindent tudni akartam. Miközben a kérdéseimre több- kevesebb sikerrel választ kaptam, úgy éreztem, mintha egy kést forgatnának meg bennem. De azt is tudtam, hogy nem lehet és nem is akartam, hogy állandóan ez legyen a téma.

Laci: “Mikor szakítottam Ilonával, az olyan volt, mintha a fél karomat vágnám le. Nem is tudtam ezt egyik napról a másikra megtenni. Néhányszor még beszéltünk. Annyi szép közös órát töltöttünk együtt, ugyanakkor tudtam, hogy a házasságomat Piroskával örökre kötöttem és nem akartam felborítani az egész család életét se. De akkor úgy éreztem, hogy nagyon sokról mondok le ezért a döntésért.

3. fázis: Megkönnyebbülés

 

Ebben az időszakban, miközben a megcsalt fél elkezd egyre jobban felszabadulni és hinni, a hűtlen félben – elszakadva már érzelmileg a külső partnertől – erősödni kezd a lelkiismeretfurdalás. Most már egyre inkább szembesül azzal, mit okozott a társának. Ez nagyon kemény időszak a számára és a bocsánat kérés, jóvátétel időszaka bizony hosszú időszakra elnyúlhat. Nagyon sok beszélgetés kell mindkettejüknek. Egyrészt a lelkiismeretfurdalás feldolgozásához, másrészt a megcsalt fél számára ahhoz, hogy a bizalma újra megerősödhessen. Nagyon sok múlik az ebben az időszakban történtektől.

Azonban ha ezt az akadályt is jól tudják venni, akkor tudnak az utolsó szakaszba lépni, amikor is kezdődhet az új alapok letétele és a kapcsolat újraépítése.

Feldolgozandó területek:

Megcsalt félnek: még mindig nehéz, hogy ne hozza állandóan szóba és megküzdjön a bizalmatlansággal.

Hűtlen félnek: lelkiismeretfurdalás feldolgozásamegfelelő kárpótlás megtalálása. Ebben úgy tud segíteni a megcsalt fél, ha elvárja ezt és jól is fogadja a kárpótlást.

Laci: “Igazából azért, amit átéltem Ilonával nem érzek lelkiismeret furdalást. Az annyira szép volt minden egyes perce, hogy egy pillanatig nem tudom bánni, sőt. De azt nagyon sajnálom és bánom, hogy ennek ez az ára, hogy Piroskának, ilyen szomorúság és csalódást okoztam. Meg tulajdonképpen én is csalódtam magamban, hiszen fontosnak tartom a hűséget, de ezt már nem tudom – és igazán nem is akarom – meg nem történtté tenni. Igyekszem amit csak tudok, jóvátenni Piroska lelkében. Szeretném egyszer visszanyerni a bizalmát.”

4. fázis: Újra boldog vagyok

 

Egész más szemmel tudnak egymásra nézni. Egy olyan érzés kerítheti hatalmába a pár tagjait, mintha újra elkezdenének ismerkedni. Hiszen egy olyan mély válságon sikerült túljutniuk, amiből nagyon sokat tudtak tanulni. Olyan érzékeny témákat kellett érinteniük és tabukat ledönteni, amikről korábban egyáltalán nem beszéltek. Ezek után arról, hogy egy konfliktusban kinek van igaza, vagy hogy egy nem megfelelő hangsúllyal megbántott a másik, már sokkal kevésbé probléma beszélni. Egy igazi, minőségi átalakuláson megy keresztül egy ilyen kapcsolat ideális esetben.

Feldolgozandó területek:

Megcsalt félnek: párja iránti bizalom felépítése

Hűtlen félnek: a hosszú ideig tartó titkolózásból adódó feltételes reflexektől való megszabadulás, valamint a párja bizalmának a helyreállítását úgy tudja segíteni, ha teljes mértékben átlátható életet él.

Piroska és Laci: “Most már tudjuk azt látni, mit tanultunk ebből az emberfeletti nehéz helyzetből. Számos olyan kérdésről, gondolatról, ami korábban is volt bennünk, minden megfontolás és gátlás nélkül tudunk beszélni. Hiszen ennél kínosabb témák már nem jöhetnek elő, amikről “akkor” beszélgettünk. Ettől valahogy még közelebb kerültünk egymáshoz. Én (Piroska) már kezdek újra megbízni Laciban. Ha valamiért távol van, rendszeresen felhív, elmesélni mit intézett, hol van, hova megy és ennek valahogy nincs beszámoló íze. De nekem nagyon sokat jelent és segít, hogy a bizalmam teljesen helyreálljon.”

Talán látszik ebből a valós példából is, hogy a hűtlenség az esetek legnagyobb részében nem más, mint egy nagyon komoly jel, hogy valami nem működik jól a kapcsolatban. Nagyon durva jel, ami sok-sok sérülést okoz mindkét félnek. Ráadásul mindig kiderül, hogy volt előzménye, voltak korábban is jelek, amiket sajnos a pár nem vett komolyan.

 

Ha nem vagytok kész arra, hogy tanácsadás keretében segítséget kérjetek, de szeretnétek megérteni mi történt/történik Veletek, ezért készítettem egy online anyagot, ami segít a megcsalás utáni újrakezdésben.

Nézd meg a részleteket, hogy miről is szól a 12 fejezet, amely végigvezet Benneteket a teljes folyamaton!

 

Ha még nem vagy velünk, akkor sok szeretettel várlak az egyre növekvő Facebook csoportban, ha tartósan boldog párkapcsolatban szeretnél élni!

(Kiemelt kép forrása: httpswww.freepik.comfree-photos-vectorsloveLove-photo-created-by-pressfoto-www.freepik.coma_.jpg)

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük