Megcsaltam a párom, pedig szeretem

megcsalás

avagy, lehet egyszerre két férfit (nőt) szeretni?

 

Egy kliensem múltkor azt a kérdést tette fel nekem, hogy lehet, hogy egyszerre két férfit is szeret. Tényleg szereti őket. De nem akart ő ilyen helyzetbe kerülni, hiszen jól megvannak a férjével és nem akarja őt sem elveszíteni. De az újdonsült szerelmét se. Most akkor ez hogy történhetett meg?

A megcsalás lehetősége, az erre való alkalom mindig benne van a hétköznapokban, főleg a hosszabb házasságok esetén. Annak, hogy mi az oka annak, hogy egy férfi, vagy egy nő megcsalja a párját, nagyon sok szakirodalma van, én is írtam már róla;

  • rutin megjelenése a hétköznapokban
  • megszokottság, unalom
  • szenvedély megszűnése
  • eltávolodás.

A hűtlenséggel terhelt házasságok esetén, – amennyiben szeretnék megmenteni a házasságot – akkor ugyanúgy hangsúlyt kell fektetni a hűtlen fél lelkiismeret- furdalásának feldolgozására is, mint a megcsalt félt érintő megbántásra, csalódásra.

 

Miért szeretünk bele valakibe, mikor van egy viszonylag jól működő házasságunk?

 

A fenti szituációban adott egy házasság tíz, húsz éve. Ennek is volt egy szerelem szakasza, és pontosan attól maradt meg a kapcsolat, mert kialakult közben a két fél között a barátság, a bizalom, hogy bármikor támaszként ott a másik fél. Van akivel meg tudjuk osztani örömünket, bánatunkat, félelmeinket és tudjuk, hogy rá biztos számíthatunk. Ez az évek folyamán komoly szövetséggé alakul, ami persze már nem az az izzó szerelem, hanem egy másfajta, sokkal mélyebb szeretet, tisztelet, kötődés.

Ha belegondolunk, tudjuk, hogy amikor szerelmesek vagyunk, szinte minden más csak másodlagos ahhoz képest, ahogy a párunkkal érezzük magunkat. Nem is lehetne hosszútávon ebben az érzelmi állapotban létezni.

Mindig szükségünk van rá, hogy megerősítést kapjunk, hogy érezzük, hogy fontosak vagyunk a másik számára, nélkülünk nem is olyan a világ, mint velünk.

Ha megfeledkezünk arról, hogy a párunk ezt a fajta szükségletét kielégítsük, akkor bizony egy hiány keletkezik. Ebben az esetben jöhet egy kollega, szomszéd, kedves ismerős, aki pont „betalál” egy kedves bókkal, és máris ott az esélye a hűtlenségnek. Ez elfajulhat bizony szerelemmé. (Természetesen ez nem ilyen egyszerű, de erre most nem térek ki.)

Ekkor jön az őrlődés a hűtlen fél részéről, hogy egyrészt szerelmesnek érzi magát (nem véletlenül nem azt írtam, hogy szerelmes) egy másik emberbe, miközben valóban szereti a párját. Igen, ez egy létező, valódi probléma. Az egyiktől megkapja a szenvedélyt, a csodálatot, a folyamatos megerősítést, a másiktól pedig az erős támaszt, mindazt a kötődést, amit a sok-sok közösen átélt élmény jelent. A közösen megoldott nehézségek, a közösen átélt örömök emléke és a biztos támasz nyújtotta biztonság. Ez az, ami ilyenkor erősen meginog.

A kívülállók ilyenkor nem értik, hogy lehet, akkor biztos nem is szereti igazán a házastársát. Hiszen akkor hogy tudta becsapni, megcsalni? Pedig a szeretetnek nagyon sok színtje van és ez magában rejti ennek a lehetőségét.

 

Ilyenkor két választás lehetséges:

 
  • Az egyik, hogy mindent megteszünk a házasságban történt válság helyreállítására. Arra fordítunk minden energiát és figyelmet, hogy a párunk bizalmát visszanyerjük, a közöttünk keletkezett távolságot megszűntessük és a saját lelkiismeretfurdalásunkkal pedig megkűzdünk. Ebben az esetben, ha ebben a megcsalt fél is partner és igazán ezt akarja, akkor akár egy az előzőnél még magasabb szintű kapcsolat és kötődés is kialakulhat. Hiszen minden együtt megvívott „csata”, együtt lekűzdött nehézség plusz kötődést jelenthet.

Ebben az esetben nagyon fontos bizonyos kérdések mentén a hűtlenség feldolgozása. Hogy ez milyen lépéseket jelent, arról itt olvashatsz. 

  • A másik, hogy lezárjuk a korábbi kapcsolatunkat. Ha az új szerelem annyira erős mindkét részről, hogy együtt akarják megpróbálni még erősebbé tenni a köteléket maguk között, akkor fel kell építeni egy új kapcsolatot belőle. Természetesen ebben az esetben mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ne kövessük el mégegyszer azt a hibát, hogy a szerelem elmúltával már természetesnek vesszük, hogy a párunk mellettünk van

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg másokkal is!Foglalj időpontot egy ingyenes konzultációhoz!

Vagy töltsd ki az alábbi űrlapot és felveszem Veled a kapcsolatot.

időpont foglalás

Kérlek írd le röviden az aktuális helyzetet!

Az üzenet küldésével elfogadod az Adatvédelmi nyilatkozatot .

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.