Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Megcsalás utáni teendők 6 lépésben

41.poszt

Sajnos a házasságok több, mint a felében előfordul megcsalás. Lehet, hogy meglepő, de a nők semmivel se ártatlanabbak ebben a kérdésben, mint a férfiak. Legfeljebb ügyesebben titkolják. A hűtlenség azóta létezik, mióta házasság van. A megcsalásnak nagyon sok oka lehet, de most igyekszem arra fókuszálni, hogy minek kell történnie a kiderülés után ahhoz, hogy a házasság menthető legyen.

Megcsalás utáni első lépés: A DÖNTÉS

 

Az első és legfontosabb a hűtlen fél részéről, hogy meghozza a döntést, miszerint szeretné a házasságát helyreállítani. Ehhez persze feltétlenül szükséges, hogy külső kapcsolatát véglegesen lezárja.

 

MÁSODIK LÉPÉS: MEGÉRTÉS

A második lépés, hogy megértse, és ezt érzékeltesse is a párjával, hogy átérzi, az min ment keresztül és mennyire megbántotta. Ehhez hozzátartozik természetesen az őszinte bocsánatkérés. Nos ez nem könnyű, én ezt tudom, hiszen amit átélt a szeretőjével, az egy csodálatos dolog volt. Azt élvezte és nehéz olyanért bocsánatot kérni ŐSZINTÉN, amit – valljuk be – nem bántunk meg. Pedig enélkül nem fogtok tudni továbblépni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezután elfelejtitek a történteket, de a megbocsátás és a bizalom helyreállításának első és kihagyhatatlan része az őszinte bocsánatkérés.

 

HARMADIK LÉPÉS: IDŐT ADNI

A következő, amire a megcsalt félnek kell tekintettel lenni, ha érzelmileg is komolyabb volt a kapcsolat, adjon időt a párjának a gyászra. A komolyabb érzelmeket nem lehet egyik napról a másikra lezárni. Ne nehezítse meg a társa dolgát azzal, hogy folyamatosan felemlegeti. Fontos kibeszélni, fontos, hogy beszélgessenek a történtekről. Teljesen természetes a megcsalt fél kíváncsisága, de az erről folyó beszélgetéseket egy közösen meghatározott mederben kell tartani és a többi időben nem tesz jót a felemlegetése, akármennyire is nehéznek tűnik.

 

NEGYEDIK LÉPÉS: LELKIISMEREFURDALÁS

A hűtlen fél a történtek feldolgozása során – sokszor elég hosszú idő elteltével – előbb-utóbb eljut a lelkiismeretfurdalásig. Furcsa lehet, hogy azt mondom, hogy csak idővel jut el idáig, de ahogy a bocsánatkérésnél is említettem, ami nekünk szép emlék, amiatt bocsánatot kérni és lelkiismeretfurdalást érezni is nehéz. De ez eljön és nagyon meg tudja gyötörni a hűtlen fél személyét. Ezért is nem tesz jót, ha unos-untalan szemrehányást teszünk, hiszen azért az önvédelem benne is működik és védekezni fog. Ez hátráltatja a lelkiismeretfurdalás által elvégzett belső munkát és a bizalom helyreállítását is, márpedig ez mindkettejük érdeke.

 

ÖTÖDIK LÉPÉS: NYITOTT SZÍV, NYITOTT ZSEB

Amire még nagyon kell figyelnie a hűtlen félnek, hogy most már nyitott szívvel és nyitott zsebbel élje az életét. Ez annyit jelent, hogy egy teljesen nyitott könyv legyen az élete párja számára. Hiszen becsapta, megalázta a társát, akit ez a csalódás még jó darabig bizalmatlanná tesz. A bizalom helyre állításának alapja, hogy nyitott és teljesen átlátható legyen az élete a párja számára.

 

HATODIK LÉPÉS: JÓVÁTÉTEL

Az utosló teendő a hűtlen fél részéről a jóvátétel. Megintcsak a bizalom helyreállításának velejárója, hogy a megcsalt fél érezze a társa részéről, hogy az még a csillagokat is lehozná az égről. Éreznie kell, hogy most már újra ő és csakis ő a párja világának a közepe.

Ha érintett volnál ebben a helyzetben, akkor erről a dilemmáról, hogy hogyan is dönts ezután itt olvashatsz.

Remélem sikerült némi támpontot adnom ahhoz, hogy egy affér miatt ne bomoljon fel egy akár húsz éves kapcsolat. 

Ha hasznosnak találtad a cikket, ne titkolózz, kérlek oszd meg másokkal is!

Ha még nem vagy tagja közösségünknek, várlak szeretettel a Tartósan boldog párkapcsolatban szeretnék élni Facebook csoportban! 

Ha érintett a házasságotok hűtlenséggel, de szeretnétek együtt maradni és új alapokra helyezni, akkor feltétlenül kérj egy időpontot egy ingyenes feltáró beszélgetésre!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

2 thoughts on “Megcsalás utáni teendők 6 lépésben”

  1. A téma igen is aktuális, ebben benne vagyok éppen a felességem megcsalt 22-évnyi házasság után !
    Most ott tart az ügy hogy beadta válópert, nem adott magának elég időt arra hogy a hűtlenségét feldolgozza ) és bocsánatot kérjen tőlem, tettéjért a bizonytalant választotta, mondtam neki megbocsájtani meg lehet de felejteni nem. Tudom hogy a megcsalás egy tudatos döntés volt részéről. Sőt nyitott voltam arra is hogy megbeszéljük, dolgokat amik történtek, kapcsolatunkban több volta jó mint rossz minden kapcsolatban vannak hullám völgyek, senki sem tökéletes, voltak beszélgetések de nem volt velem Őszinte ezzel magát is becsapta. Most a szeretőnél él lakik. Azt nyilatkozta nem rég, elmagányosodott a házasságunkba de, ezt akkor mondta mikor már beadta válópert, a bíróságra. Annak a külső kapcsolatnak nem jósolók hússzú időt, mert csak felszínes, a futó kalandokból ritkán lesz tartós kapcsolat ). most a mának él, ( bulizik )…lehet kapuzárási pánik nála ? Ki tudja
    ez történet legyen és szolgáljon mindenki aki ilyen helyzetbe kerül. A sérelmeket nem tudta felszínre hozni túl korán és hirtelen döntött úgy hogy a harmadik felelt válassza. Ez a Ö döntése volt. Most próbálom rendbe hozni életem, ami nehéz, a 22- év nem amit együtt töltöttünk, arra azért büszke vagyok, De sajnos az élet nem áll, meg. Most magammal kell törődnöm, és az hogy a lelki sebeim meggyógyuljanak ahhoz idő kell, ezt csak egy másik szeretni való hölgynél fogom megtalálni aki tud nő lenni, és aki tudja mi kell egy férfinek, és fordítva is igaz. Egy kedves dicsérő szó mindenkinek jó esik ezzel zárom soraimat. PZ

    1. Petróczi Katalin

      Kedves Zoltán! Minden hűtlenségnek van egy megelőző időszaka, ami a hűtlenséghez vezet. Sajnos a nem megfelelő kommunikáció miatt nem kerülnek felszínre időben azok a dolgok, amik miatt az eltávolodás megtörténik. Ebben a konkrét helyzetben, amit írt leírt az a legjobb, ha megpróbálja magában tisztázni, hogy Ön mennyiben volt részese ennek a helyzetnek a kialakulásáért. Egyrészt csak a saját részéért tud felelősséget vállalni, másrészt ebből tanulni tud, ami egy következő kapcsolatának a hasznára válik. Tegyen olyan dolgokat, amelyek jól esnek, amelyek Önt feltöltik. Ez a gyógyulás része. Ha lelkileg teljesen jól van, akkor érdemes nyitottá válni egy másik kapcsolatra. A sebeket jobb előbb begyógyítani. Mielőbbi talpraállást kívánok és ehhez sok türelmet saját magához! Petróczi Kati (ha ehhez az úthoz és gyógyuláshoz szeretne segítséget kérni, keressen bátran!)

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük