Sajnos a házasságok több, mint a felében előfordul megcsalás. Lehet, hogy meglepő, de a nők semmivel se ártatlanabbak ebben a kérdésben, mint a férfiak. Legfeljebb ügyesebben csinálják. A hűtlenség azóta létezik, mióta házasság van. A megcsalásnak nagyon sok oka lehet, de most igyekszem arra fókuszálni, hogy minek kell történnie a kiderülés után ahhoz, hogy a házasság menthető legyen.

ELSŐ LÉPÉS: DÖNTÉS

Az első és legfontosabb a hűtlen fél részéről, hogy meghozza a döntést, miszerint szeretné a házasságát helyreállítani. Ehhez persze feltétlenül szükséges, hogy külső kapcsolatát véglegesen lezárja.

MÁSODIK LÉPÉS: MEGÉRTÉS

A második lépés, hogy megértse, és ezt érzékeltesse is a párjával, hogy átérzi, az min ment keresztül és mennyire megbántotta. Ehhez hozzátartozik természetesen az őszinte bocsánatkérés. Nos ez nem könnyű, én ezt tudom, hiszen amit átélt a szeretőjével, az egy csodálatos dolog volt. Azt élvezte és nehéz olyanért bocsánatot kérni ŐSZINTÉN, amit – valljuk be – nem bántunk meg. Pedig enélkül nem fogtok tudni továbblépni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezután elfelejtitek a történteket, de a megbocsátás és a bizalom helyreállításának első és kihagyhatatlan része az őszinte bocsánatkérés.

HARMADIK LÉPÉS: IDŐT ADNI

A következő, amire a megcsalt félnek kell tekintettel lenni, ha érzelmileg is komolyabb volt a kapcsolat, adjon időt a párjának a gyászra. A komolyabb érzelmeket nem lehet egyik napról a másikra lezárni. Ne nehezítse meg a társa dolgát azzal, hogy folyamatosan felemlegeti. Fontos kibeszélni, fontos, hogy beszélgessenek a történtekről. Teljesen természetes a megcsalt fél kíváncsisága, de az erről folyó beszélgetéseket egy közösen meghatározott mederben kell tartani és a többi időben nem tesz jót a felemlegetése, akármennyire is nehéznek tűnik.

NEGYEDIK LÉPÉS: LELKIISMEREFURDALÁS

A hűtlen fél a történtek feldolgozása során – sokszor elég hosszú idő elteltével – előbb-utóbb eljut a lelkiismeretfurdalásig. Furcsa lehet, hogy azt mondom, hogy csak idővel jut el idáig, de ahogy a bocsánatkérésnél is említettem, ami nekünk szép emlék, amiatt bocsánatot kérni és lelkiismeretfurdalást érezni is nehéz. De ez eljön és nagyon meg tudja gyötörni a hűtlen fél személyét. Ezért is nem tesz jót, ha unos-untalan szemrehányást teszünk, hiszen azért az önvédelem benne is működik és védekezni fog. Ez hátráltatja a lelkiismeretfurdalás által elvégzett belső munkát és a bizalom helyreállítását is, márpedig ez mindkettejük érdeke.

ÖTÖDIK LÉPÉS: NYITOTT SZÍV, NYITOTT ZSEB

Amire még nagyon kell figyelnie a hűtlen félnek, hogy most már nyitott szívvel és nyitott zsebbel élje az életét. Ez annyit jelent, hogy egy teljesen nyitott könyv legyen az élete párja számára. Hiszen becsapta, megalázta a társát, akit ez a csalódás még jó darabig bizalmatlanná tesz. A bizalom helyre állításának alapja, hogy nyitott és teljesen átlátható legyen az élete a párja számára.

HATODIK LÉPÉS: JÓVÁTÉTEL

Az utosló teendő a hűtlen fél részéről a jóvátétel. Megintcsak a bizalom helyreállításának velejárója, hogy a megcsalt fél érezze a társa részéről, hogy az még a csillagokat is lehozná az égről. Éreznie kell, hogy most már újra ő és csakis ő a párja világának a közepe.

Ha érintett volnál ebben a helyzetben, akkor erről a dilemmáról, hogy hogyan is dönts ezután itt olvashatsz.

Remélem sikerült némi támpontot adnom ahhoz, hogy egy affér miatt ne bomoljon fel egy akár húsz éves kapcsolat. 

Ha hasznosnak találtad a cikket, ne titkolózz, kérlek oszd meg másokkal is!

Ha kérdésed lenne még a témával kapcsolatban, írj nekem bátran!

Ha további érdekességeket szeretnél olvasni, csatlakozz az oldalam kedvelőihez!