Megcsaltak! Most váljak, vagy ne váljak?

megcsalád

A Facebook-on az egyik csoportban tegnap komoly dilemmát osztott meg valaki, amire egész komment áradat zúdult, ami engem most írásra késztetett. Egy hölgy osztotta meg a csoport tagjaival, miszerint a férje bevallotta neki, hogy szeretője van és most nem tudja, mit is kezdjen.

Természetes, hogy erre mindenkinek volt tanácsa vagy pusztán érzelmi alapon, vagy mert érintett volt már hasonló szituációban. Ezek a kommentek is visszatükrözik azt, ami miatt annyira sok a válások aránya. Tudnunk kell, hogy egy tanulási folyamat, a karrier útja mind, mind tele van kudarcokkal, tévedésekkel. A rossz döntésekből tanulni kell, hiszen ezek a döntések vezetnek később a jó döntésekhez. Egy szóval az út rögös.

 

Most hogy is jön ide ez a megcsalás dolog?

 

Egy pár életében a hűtlenség már következménye a ki nem beszélt problémáknak. A megcsalásnak még a gondolata is mindenkitől távol áll, aki párkapcsolatban él. Ez természetes.Ehhez képest a párkapcsolatok nagyon nagy hányadában mégis előfordul legalább egyszer. És mivel ez közvetlenül érzelmileg hat a megcsalt félre, megalázva érzi magát, ezért döntenek sokszor azonnal, érzelmi alapon a válás mellett.

Gyakorlatilag nullára redukálják az addig közösen eltöltött akár sok-sok évet. Pedig a hűtlen fél is sok mindenen keresztül megy, mire belecsúszik egy ilyen történetbe. Még véletlenül se akarom felmenteni. Ám ha eredetileg egy hosszú, jó kapcsolat volt a pár kapcsolata, pont abból tudnának tanulni, ha megpróbálnák megérteni, hogy

  • kit mi mozgatott,
  • mik voltak az okok,
  • akarnak-e még közösen tervezni és
  • vállalják-e annak a nem kevés munkának a terhét, ami egy megcsalás feldolgozását jelenti mind a megcsalt, mind a hűtlen fél részéről?

Merthogy a hűtlen félnek is fel kell dolgozni a lelkiismeretfurdalást. Elválni még ezután is lehet. De biztos vagyok benne, hogy a legtöbb esetben nem ez a legjobb megoldás. Egy ilyen kapcsolati válság után, ha ezt sikerült mindkét félnek jól kezelni és akár segítséggel megfelelően feldolgozni, akár még magasabb színtűvé is válhat a kapcsolatuk.

Tarts velünk a Facebook csoportomban is, ha szeretnél élőben is találkozni velem!

Ha szeretnél a témában, vagy bármilyen témában velem beszélgetni, keress bátran telefonon (0620-9394524), vagy emailben (boldogan@petroczikatalin.hu)!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük