Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Megcsaltak! Most váljak, vagy ne váljak?

megcsalás

A Facebook-on az egyik csoportban tegnap komoly dilemmát osztott meg valaki, amire egész komment áradat zúdult, ami engem most írásra késztetett. Egy hölgy osztotta meg a csoport tagjaival, miszerint a férje bevallotta neki, hogy megcsalja és ő most nem tudja, mit is kezdjen.

A megcsalás témaköréről természetes, hogy mindenkinek volt tanácsa vagy pusztán érzelmi alapon, vagy mert érintett volt már hasonló szituációban. Ezek a kommentek is visszatükrözik azt, ami miatt annyira sok a válások aránya. Tudnunk kell, hogy egy tanulási folyamat, a karrier útja mind, mind tele van kudarcokkal, tévedésekkel. A rossz döntésekből tanulni kell, hiszen ezek a döntések vezetnek később a jó döntésekhez. Egy szóval az út rögös.

Hogy szoktunk reagálni ilyen esetben?

Egy pár életében a hűtlenség már következménye a ki nem beszélt problémáknak. A megcsalásnak még a gondolata is mindenkitől távol áll, aki párkapcsolatban él. Ez természetes. Ehhez képest a párkapcsolatok nagyon nagy hányadában mégis előfordul legalább egyszer. És mivel ez közvetlenül érzelmileg hat a megcsalt félre, megalázva érzi magát, ezért döntenek sokszor azonnal, érzelmi alapon a válás mellett.

Gyakorlatilag nullára redukálják az addig közösen eltöltött akár sok-sok évet. Pedig a hűtlen fél is sok mindenen keresztül megy, mire belecsúszik egy ilyen történetbe. Még véletlenül se akarom felmenteni. Ám ha eredetileg egy hosszú, jó kapcsolat volt a pár kapcsolata, pont abból tudnának tanulni, ha megpróbálnák megérteni, hogy

  • kit mi mozgatott,
  • mik voltak az okok,
  • akarnak-e még közösen tervezni és
  • vállalják-e annak a nem kevés munkának a terhét, ami egy megcsalás feldolgozását jelenti mind a megcsalt, mind a hűtlen fél részéről?

Hogyan célszerű reagálni arra, ha megcsaltak?

Tény, hogy a legnagyobb sokkhatás a megcsalt felet éri, hiszen számára teljesen váratlan, ha kiderül a dolog (általában véletlenül derül ki). De a hűtlen félnek is fel kell dolgoznia például a lelkiismeretfurdalást, ha a párja mellett dönt. Érdemes ezek feltárása, őszinte kibeszélése után felelős döntést hozni.

Elválni még ezután is lehet. De biztos vagyok benne, hogy a legtöbb esetben nem ez a legjobb megoldás. A hűtlenség ritkán oka egy válásnak. Sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy valamin változtatni kell.

 Egy ilyen kapcsolati válság után, ha ezt sikerült mindkét félnek jól kezelni és akár segítséggel megfelelően feldolgozni, akár még magasabb színtűvé is válhat a kapcsolatuk.

 

Ha most mindjárt szeretnél támogatást kapni, 

foglalj időpontot INGYENES telefonos konzultációra !

Ebben az esetben elmondhatod a saját helyzeteteket, segítek kicsit megérteni mi is történik veletek és elmondom mit tartanék célszerűnek.

Emellett azt is el tudom mondani, hogy zajlik a tanácsadás, hogy ne legyen nagyon ismeretlen a helyzet, ha végül emellett döntötök.

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük