Megcsaltak! Most váljak, vagy ne váljak?

megcsalás

A megcsalás a legkomolyabb sérülés egy házasságban.

A Facebook-on az egyik csoportban korábban komoly dilemmát osztott meg valaki, amire egész komment-áradat zúdult, ami engem most írásra késztetett. Egy hölgy osztotta meg a csoport tagjaival, miszerint a férje bevallotta neki, hogy szeretője van és most nem tudja, mit is kezdjen.

Természetes, hogy erre mindenkinek volt tanácsa vagy pusztán érzelmi alapon, vagy mert érintett volt már hasonló szituációban. Ezek a kommentek is visszatükrözik azt, ami miatt annyira sok a válások aránya. Azt tudjuk, hogy egy tanulási folyamat, a karrier útja mind, mind tele van kudarcokkal, tévedésekkel. De hiszen mindenhol azt olvassuk, halljuk, hogy ezekből tanulni kell, a rossz döntések vezetnek később a jó döntésekhez. Egy szóval az út rögös.

 

Most hogy is jön ide ez a megcsalás dolog?

 

Egy pár életében a hűtlenség már következménye a ki nem beszélt problémáknak. A megcsalás tényével senki, aki párkapcsolatban él nem ért egyet. Ez természetes. Csakhogy ez közvetlenül érzelmileg hat a megcsalt félre. Megalázva érzi magát. Ezért döntenek sokszor azonnal, érzelmi alapon a válás mellett.

Ezzel gyakorlatilag nullára  redukálják az addig közösen eltöltött akár sok-sok évet. Pedig a hűtlen fél is sok mindenen keresztül megy, mire belecsúszik egy ilyen történetbe. Még véletlenül se akarom felmenteni.  Ez természetesen nem mentesíti semmi alól. Ám ha eredetileg egy egyébként jó kapcsolatban fordul elő a hűtlenség, megéri megérteni, hogy mi is történt valójában. Kit mi mozgatott, mik voltak az okok, akarnak-e még közösen tervezni és vállalják-e annak a sok-sok munkának a terhét, ami egy megcsalás feldolgozását jelenti mind a megcsalt, mind a hűtlen fél részéről? Merthogy a hűtlen félnek is fel kell dolgozni a lelkiismeretfurdalást.

Persze lehet, hogy a megcsalt fél átélve a megaláztatást, a csalódottságot, úgy gondolja, hogy ennél többet már nem tud elviselni, és védve a még megmaradt egóját inkább a szakítás mellett dönt. Mint amikor az örökölt lerobban házat nem állunk neki felújítani, hanem inkább eladjuk.

 

A legtöbb esetben nem a válás a legjobb megoldás

 

Biztos vagyok benne, hogy nem minden esetben ez a legjobb megoldás. Egy ilyen kapcsolati válság után, ha ezt sikerült mindkét félnek jól kezelni és akár segítséggel megfelelően feldolgozni, akár még magasabb szintűvé is válhat a kapcsolatuk. Elválni még ezután is lehet. 

Olvasd el, mi az a legfontosabb 6 lépés, amelyeket egy hűtlenség után mindkét félnek meg kell tenni a házasságukban, a bizalom helyreállítása érdekében.

megcsalás után

Ha a megcsalt fél is hajlandó szembenézni azzal, hogy neki vajon milyen szerepe volt abban, hogy ez a helyzet kialakulhatott, a hűtlen fél pedig beleteszi a megfelelő mennyiségű és minőségű munkát abba, hogy visszanyerje párja bizalmát, miközben  megbirkózik a saját lelkiismeretfurdalásával, akkor minden esélyük megvan rá, hogy majd idő korukben elmondhassák, hogy bizony a hosszú kapcsolat titka az, hogy nem eldobjuk, ami elromlott, hanem megjavítjuk.

Ha érintett a házasságotok hűtlenséggel, de szeretnétek együtt maradni és új alapokra helyezni, akkor feltétlenül kérj egy időpontot egy ingyenes feltáró beszélgetésre!

Ha még nem csatlakoztál a Tartósan boldog párkapcsolatban szeretnék élni Facebook csoportomba, akkor szeretettel várlak!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük