Mi történt Róberttel? – férj, apa a középpontban

érzelmi űr

Róbert példáján keresztül jól látszik, hogy milyen hatással tud lenni a gyerekek önállósodása a férfiak lelkére is. Többnyire az anyukák életének változásáról szoktam írni, amikor arról van szó, hogy kirepülnek a gyerekek. Ez azért van, mert általában az ő életüket fordítja fel sokkal inkább, mint az apákét, akiknek a napirendje ettől nem sokat változik. Most kivételesen a férfiak életében előforduló krízishelyzetről írok, ami azért elég tipikus egy egyébként jó hangulatú, régi, összeszokott, boldog családban is.

 

Előzmények

Róbert, mióta családja van dolgozik. Korábban alkalmazott volt, de idővel vállalkozóvá vált és jól is megy a vállalkozása. A férfiak nem mennek GYES-re, tehát ők jó esetben megszakítás nélkül dolgoznak. A legtöbb esetben a hétköznapi gyereknevelés/háztartási munkák nagyrésze a nők vállát terheli, ezért szorul többnyire második helyre a munkahely minőségének kérdése. A férfiak többségének első a megfelelő munka, hiszen anyagilag erre épül a család élete. Ennek megfelelően ők a hétköznapi kihívásokból általában kevesebbet vállalnak. (Természetesen vannak kivételek, de az esetek többségében ez így működik). Ezért a gyerekek önállósodása őket kevésbé motiválja karrierváltásra, de a gyerekekkel tölthető idő drasztikus csökkenése bizony az ő életüket is felboríthatja.

 

Látszólag minden zökkenőmentes volt, a boldog családok mindennapi életét élték. Nem voltak anyagi problémáik, amiért persze sokat kellett dolgozni. Minden évben mentek nyaralni, kíváló kapcsolatuk volt mindkettőjüknek a gyerekekkel. Sportoktak is együtt. Szóval kívülről nézve példamutató volt a család élete.

Azt már sokan tudjátok, hogy a férfiak többségének elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak. (Ha nem ismeritek egymás szeretetnyelvét, akkor ezzel a teszttel kideríthetitek.)

 

Mi történt, mikor a gyerekek elkezdtek egyre többet kimaradozni, majd elköltöztek?

A házasságunk alatt, mikor a gyerekek nőnek-növögetnek és millió problémát, krízishelyzetet kell megoldanunk, hajlamosak vagyunk mi nők (is) arra, hogy kevésbé figyeljünk oda a párunkra. Kevesebb elismerést, dícséretet adunk a férjünknek. Még jó, ha nem egyenesen kritizáljuk őket sok mindenért. Ezzel a párunkban egy érzelmi űr keletkezik. Valahogy így történt ez Róbertékkel is. Igenám, de  a feleségétől kapott elsimerés-deficitet ellensúlyozták a gyerekek. A lánya bármikor levette az apját a lábáról. Szinte udvarol neki, kiszolgálta, leste a kegyeit és persze Róbert is szívesen kényeztette a lányát. Fiaával is nagyon jó apa-fiú kapcsolatban volt. A fia szinte Istenként néz ett fel az apjára. Még volt olyan érdeklődési köre is, amit az apjától lesett el. Valószínűleg az  ö példaképe egész életében az apja lesz. Ez megint csak megerősíti a párunk önbecsülését.

Igen ám, de amikor a gyerekek már sokkal inkább a saját társaságukat keresték, kevesebbet voltak otthon, akkor is csak fizikailag, később el is költöztek, akkor Róbert életében egy űr keletkezett elsősorban érzelmileg. Persze ezt ő egyáltalán nem élte meg tudatosan. Ahogy a nők ezt az érzelmi űrt sokszor az önmegvalósítás valamilyen formájával töltik ki, a férfiak vagy begubóznak és egyre morgósabbakká válnak, vagy kitöltik ők is valamilyen új hobbival.

Nem ragozom…Róbert elkezdett futni, majd futónagykövetként már csoportokat vitt futni. Egyszercsak az egyik hölgy futónak megtetszett és nagyon kedvesen kezdett vele beszélni. Miután Róbert már egy jó ideje nem kapott elismerést, bókokat, megerősítést férfiúi mivoltában, ez bizony betalált. Mikor találkoztunk, már a hűtlenségből származó sérülések feldolgozása volt a feladat.

Mi ennek a történetnek a tanulsága? Róbert rossz ember lenne? Egy igazi “mintacsalád”-ban hogy történhet ez meg? Hát így, ahogy leírtam.

Hogy lehet megelőzni, hogy érzelmi űr keletkezzen?

Nagyon oda kell figyelnünk egymásra ebben az időszakban – is. Hiszen ez akár fordítva is megtörténhetett volna. Ha a társunk nem tölti ki ezt az érzelmi űrt újra, akkor bizony lesz más, aki kitölti. Még csak keresni se kell. Nem azért történik ez meg, mert már kevésbé szeretjük a párunkat, csak egyszerűen keletkezik egy érzelmi űr az egyik félben (vagy mindkettőben), amit nem ismernek fel, és jön valaki, aki ezt betölti.

Így alakulhat ki egy válság egy olyan kapcsolatban, amelyik egyébként nagyon jó, teli van szeretettel, tisztelettel egymás iránt, csak az élet hozta kihívások elterelik egymásról a figyelmet.

Ezen a videón és ebben a cikkben elmondok néhány tippet, hogy eleve el se távolodjatok egymástól.

Ha pedig megtörtént, akkor a Párkapcsolati Minitréninget ajánlom, ami segít, hogy otthon, kettesben visszataláljatok a régi intimitáshoz, hogy újraépítsétek a kapcsolatotokat.

(Természetesen nagyon fontos, hogy ez a jelenség egyáltalán nem menti fel a hűtlen felet, hiszen egy dolog a “találat” és egy másik, hogy milyen döntést hozunk utána.)

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.