Még mindig sokszor hallom azt a kérdést, hogy “Mi a boldog házasság titka”? Pedig sokan vagyunk szakértők a “piacon” és azt hiszen, egyikünk se titkolja ennek a tudományát. Ami talán a legfontosabb és aminek a hiánya, vagy rossz minősége a legtöbb válást, szakítást is okozza, az a kommunikáció. A nem megfelelő kommunikáció. Biztos vagyok benne, hogy Te se most először hallod ezt. Ráadásul, ami a jó hír, hogy ez tanulható. Persze odafigyelést igényel, és kényelmetlenséget, amikor új szokásokat kell felvennünk. De nagyon megéri.

 

A kommunikáció legfontosabb szabálya

John Gottman amerikai párterapeuta és kutató 3500 pár kapcsolatát figyelte meg tesztekkel, mérésekkel, hosszú időn keresztül, 3 évente felülvizsgálva ugyanazon párok alakulását. Mondhatjuk, hogy elég relevánsaknak tekinthetjük ennek a kutatásnak az eredményeit.

John Gottman a kommunikáció szempontjából két csoportba sorolta a párokat: mesterpárok és katasztrófa párok. A két csoport között az volt a különbség, hogy a mesterpárok kommunikációjában a pozitív és negatív kommunkációs megnyilvánulások arány 5:1 volt a pozitív javára.

 

Mit jelent ez?

Arányaiban ötször annyi pozitív megnyilvánulásuk volt, mint negatív. Ezek: szavak, gesztusok, elismerő bólitások, hümmögések, elismerő pillantások. És most jön a poén!!! Merthogy ez nem a “békeidőben” elért arány volt, hanem konfliktusok esetén. Akkor, amikor valamiben nem értettek egyet.

A hétköznapokban ugyanez az arány 22:5-höz volt. Lehet, ez most nagyon soknak tűnik, ha végiggondoljuk, akkor egy jó párkapcsolatban napok, hetek telnek el konfliktusok nélkül. Így nézve egyáltalán nem olyan hihetetlen.

Nem ajánlom azt, hogy most elkezd számogatni, hányszor kacsintott rád a párod és hányszor néz rád ferde szemmel. De arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy amikor csak tudod mindent tegyél szóvá, ami jó, ami tetszik, amivel egyetértesz. Azzal máris növeled a pozitív megnyilvánulások arányát a kommunikációtokban és ezzel javulni fog a kapcsolatotok.

 

Hogyan kezdjél neki?

 

Először is döntsd el, hogy mától odafigyelsz erre! Vedd fel a dícséret, elismerés, egyetértés szokását. Persze csak az őszinteség határain belül. El fog indulni a pozitív arány növekedése, ami a párodra is jó hatással lesz. A legjobb, ha a társaddal is elolvastatod ezt a cikket és mindketten figyeltek ezután az arányokra.

Arról, hogy hogyan kommunikáljunk, itt írtam. És hogy hova vezet, ha nem beszélgetünk, nem kommunikálunk egymással, arról itt olvashatsz.

Ha szeretnéd pozitívabbá tenni a kommunikációtokat, de nem boldogulsz vele, keress bátran! Megtaláljuk a Számotokra működő módszert.

Ha még nem vagy kész személyesen megosztani a nehézségeiteket egy külső szakértővel, de szeretnél pozitív változást a kapcsolatodban, akkor Neked készült a Párkapcsolati Minitréning.