Hányszor okoz konfliktust, veszekedést teljesen feleslegesen az, hogy a nők és a férfiak egészen másképp gondolkodnak?! Sokszor ezt nagyon rossz látni, hogy tulajdonképpen nincs is nézeteltérés közöttük, csak nem egy nyelven beszélnek.

Egy tipikus esete, amikor egy pár kapcsolatának kezdetén a férfi udvarol és eközben amiben csak tud, segít a nőnek. A nők elvesztik vonzerejüket a férfiak szemében, ha nem örülnek a férfi apró figyelmességeinek. Ezért célszerű ezt észrevenni, értékelni és megköszönni, akármilyen csekélységet is megtesznek értünk.

 

Igen ám, de hogy alakul ez a későbbiekben?

 

Éva és Álmos kapcsolata meseszerűen indult. Egy túra közben ismerkedtek meg egymással, amit végigbeszélgettek. Észre se vették közben a megtett kilométereket. Hamar szerelembe is estek egymással. Évának ekkor nagyon beteg volt a nagymamája, ezért elég sokat ápolta. Eközben Álmos nagyon sokat segített Évának. Hozta-vitte őt, hogy Éva időt tudjon spórolni, vagy egyszerűen azért, mert akkor tudtak találkozni. Az is többször előfordult, hogy átvállalt Évától bevásárlást, egy-két otthoni teendőt, amire Éva erejéből már nem futotta. Hamarosan úgy döntöttek, hogy össze is költöznek. Nagyjából 2-3 hónap együtt lakás után kezdődtek a problémák.

Éva úgy gondolta, hogy már az udvarlás szakaszában vannak, akkor Álmos biztos a közös lakásban is házias lesz és talán még többet is fog segíteni, de csalódnia kellett. Álmos sokat dolgozott és mikor hazaért munka után, örömmel látta, hogy Éva már elmosogatott. Hétvégén igyekezett besegíteni, de sokszor látta, hogy Éva a maga elgondolása szerint takarít. Neki meg volt mit javítgatnia még a közösen bérelt lakásban. Aztán amikor megjavított mindent, ami feltétlenül kellett, akkor örült, hogy van idejük hétvégi programokat csinálni. Jártak viszonylag sokat bulizni, kirándulni és moziba.

De Álmos érezte, hogy Éva kezd bezárkózni. Fogalma sem volt, hogy mi lehet ennek az oka. Mi is történt az ő mesébe illően induló kapcsolatukkal?

 

Nagyon tipikus kapcsolat dinamika zajlott le velük, amik rengeteg nő-férfi kapcsolatban megtörténik.

 

Miután Álmos nagyon sokat segített Évának kapcsolatuk elején, mikor Éva annyira nehéz időszakot élt át, Éva úgy gondolta, hogy Álmos kapcsolatuk erősödése folytán, ha összeköltöznek, még többet fog segíteni. Mikor látta, hogy nem ez történik, tehát Álmos nem látja, hogy mi mindent is kell csinálni egy háztartásban, akkor elkezdte ő maga megtenni a dolgokat. Ahelyett, hogy kérte volna Álmost bizonyos házimunkák elvégzésére, megcsinálta ő. Álmos ezt látva örült neki, hogy hét közben már pihenhet este és hétvégén van ideje az apró szerelgetésekre. Az, hogy Éva megcsinált szinte mindent, neki azt jelentette, hogy nincs szüksége segítségre.

Igen ám, de Éva ahelyett, hogy megkérte volna Álmost, hogy segítsen neki a házimunkában, gyűlt benne a harag. Miért nem látja Álmos, hogy mit tudna ő megcsinálni. Így amikor már szóvá tette ezt, komolyan kifakadt és indulattal számonkérte ezt Álmoson.

Eközben Álmos, mivel a legfőbb munkával elkészült, nem is akart ennél többet tenni, hiszen nem érezte, hogy ez Évának olyan fontos lenne. Ha Éva megköszönte volna ezeket a javításokat, szereléseket, vagy bárhogyan is, de éreztette volna Álmossal, mennyire értékeli, hogy ilyen sok mindent megcsinál, amihez nem kell szerelőt hívni, akkor Álmos motiváltabb lett volna nekiállni komolyabb helyreállítási feladatoknak. De számára a közös hétvégi programok többet jelentettek, minthogy lemázolja az ablakkereteket és megjavítsa azt a konyhagépet, amit amúgy is keveset használnak.

 

Hogy lehetett volna az ezzel járó eltávolodást megelőzni?

 

  • Ne menjünk bele elvárásokkal egy kapcsolatba. Ami segítséget kapott Éva, nagyon fontos, hogy megköszönje, hogy elismerje a férfi részéről tett erőfeszítéseket.

 

  • A férfiak nem gondolatolvasók. Akkor se, amikor szeretnénk, hogy valamit megtegyen, de nem kérjük meg rá, és akkor se, amikor helyettük teszünk meg dolgokat. A férfiak számára kifejezetten vonzó egy nő, ha szépen tud kérni és persze megköszönni, amit megtesz.

 

  • Álmos részéről pedig ugyan mindent megtett az udvarlás időszakában, de mikor már biztos volt a “státusza” ebben a kapcsolatban, akkor elkényelmesedett. Mivel látta, hogy Éva megcsinál otthon mindent, ezt ő úgy értette, hogy nincs szüksége segítségre. Mikor Éva kifakadt, akkor se azzal volt baj, hogy segíteni “kérte”, hanem annak hangvételével. Ezt ugyge nem kell már magyarázni.

Hogy hogyan kérjük meg a párunkat bármilyen szívességre úgy, hogy ő azt szívesen meg is tegye, arról Párkapcsolati Minitréning 3. fejezetében  olvashatsz.

Ha nehezedre esik a párodtól kérni, vagy úgy látod nem szívesen segít Neked, akkor keress meg bátran! Megnézzük, mi lehet az oka.

Ha hasznosnak találtad a példát a cikkben, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!