Azt mondod, Ti már nem is kommunikáltok? Nem tudtok higgadtan megbeszélni semmit? Nyomaszt a sok marcangoló gondolat és nem tudod megosztani a pároddal? A baj csak az, hogy miközben nem tudsz effektív megbeszélni dolgokat a pároddal, folyamatosan küldesz felé üzeneteket, ami az elégedetlenségedből kifolyólag romboló hatással lesz.

Azt kell mondjam, hogy a kommunikációnk ici-pici része csak az, amit konkrétan szavakkal kimondunk. A közöttünk lévő kommunikáció 93 %-a nem a kimondott szavak, hanem minden más.

Akkor is közlünk a párunkkal érzéseket, véleményt, amikor

  • úgy nézünk rá, mintha most tett volna valami gonoszságot,
  • hozzánk beszél, de nem nézünk rá,
  • bejön a szobába és egy lemondó nagy sóhaj hagy el bennünket, vagy éppen csillogó szemmel ránézünk,
  • ha eddig szó nélkül megtettünk valamit, de mostantól ez elmarad.

Szinte minden együtt töltött percben kifejezzük az érzéseinket és közvetítjük ezeket a társunk felé, akár anélkül, hogy megszólalnánk.

Minden elhangzott mondat, kérdés is közvetít rólunk, a gondolatainkról, érzéseinkről valamit:

  • Megint elmész?
  • Mennyibe került ez a szerszám?
  • Hú, de sós ez a főzelék!
  • De jó, hogy hazaértél!

Ezeknek a mondatoknak is sokkal több az üzenete, mint amit a szavak magukban közvetítenek. De az üzenetek függnek a hangsúlyunktól, a mimikánktól, a hangerőnktől, közben tett mozdulatainktól, pillantásunktól is. 

Ahogy a címben is írtam, ha egy beszélgetés végén akár csak egy szó nélkül távozom és becsapom az ajtót, annak is bőven van jelentése.

Az a jó, ha már a beszélgetés folyamán vesszük a kísérő metakommunikációs jeleket és mindenre, ami számunkra nem érthető, vagy negatív jelentése van, arra visszakérdezünk. Abból adódik sok félreértés, hogy nem kérdezünk vissza, hanem mi feltételezünk bizonyos jeleknek konkrét jelentést. Ám ha szavakkal nem beszélünk, csak a “hallhatatlan” jeleket közvetítjük a párunk felé, az még rosszabb, mintha nem a megfelelő módon is, de mégiscsak kimondjuk, ami nyomja a lelkünket.

Ha szeretnéd megtanulni a tiszta kommunikáció legfontosabb elemeit és minőségi javulást elérni a kapcsolatodban, akkor március 11-ig még kedvezményes áron tudsz bejelentkezni a Házasságmentő Tréningre.

Kiemelt kép forrása: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people”>People photo created by master1305 – www.freepik.com</a>