Egy házasság kimúlása a kommunikáció hiánya miatt

kommunikáció

De hisz ezt sose mondtad!

– hangzott el egy tíz éves házasság végét jelentő válás közben.

Történetünkben János és Bea kapcsolata 10 évvel ezelőtt úgy indult, mint egy álom. János megbecsült villamosmérnökként dolgozott, Bea sikeres kertészmérnök volt. Gyönyörű virágoskerteket, kert terveket készített.

Ahogy az sok családban is megtörténik, 4 év után megszületett a várva várt fiúk, Csabi. Igen ám, de Csabiról néhány év alatt kiderült, hogy asperger szindrómában szenved (ez egy fajtája az autizmusnak). Bea nagyon sokat járt orvostól orvosig, amíg megkapta a végleges eredményt. Mikor kezébe vette a már hivatalosan leírt diagnózist, attól kezdve mindent, de tényleg mindent igyekezett megtenni, hogy a kisfiú életét megkönnyítse.Otthagyta a munkahelyét és minden idejét a kisfiának szentelte. Nem ragozom….ma, 6 évvel később a válást intézik.

De vajon mi történt ?

Amikor a válóperes ügyvédeik társaságában találkoztak, akkor borult ki a bili. Félelmetes történet, hogy 10 év házasság alatt egyszer nem beszéltek arról, amiről ott, a válás közepén.

János:
“Mióta megszületett Csabi, Te csak vele foglalkozol. Én mintha itt se lennék! Semmi másról se lehetett beszélni Veled, csak arról, hogy Csabinak éppen milyen nehézségei vannak, milyen vizsgálatokra kell vinni, azoknak mi az eredménye. Szerintem, ha nem jöttem volna haza, akár egy éve már, észre se vetted volna! Pedig mindent megtettem, hogy előteremtsem a megélhetésünkrevalót….”

Beának erre leesett az álla:

“De hát este, mikor Csabit leraktam aludni, még nekiálltam főzni, hogy legyen vacsorád és másnapra tudjál bevinni ebédet a munkahelyedre. Egy köszönetet nem kaptam érte, pedig hulla fáradt voltam addigra. De te mindig csak azt szajkóztad, hogy nem kell úgy elkényeztetni Csabit. Hát milyen apa vagy? Ahelyett, hogy segítettél volna. Egyszer se vitted Te Csabit az orvoshoz…..”

Kiderült, hogy az eltelt tíz évben mindkettőjüknek csak elvárásaik voltak,  de még azokat se mondták ki. Arra pedig végképp süketek voltak, hogy egymás kommunikációjából kihallják a szükségletet. Meg se osztották egymással, hogy mi az, ami hiányzik nekik. Tíz évig nem vették észre, hogy ami nekik rossz, az a másiknak is.

Ki hogy látja így utólag?

Bea véleménye szerint azért váltak el végül, mert János teljesen ráhagyta a gyerekükkel kapcsolatos problémákat. Nem is alakult ki bensőséges kapcsolata Jánosnak Csabival. Ettől Bea úgy érezte, hogy eltávolodott a férjétől.

János szerint azért váltak el, mert Bea már évek óta csak levegőnek nézte és pénzcsapnak. Egyáltalán nem figyelt rá, nem ismerte el azt, amit a családért tett.

A kommunikáció hiánya és ereje

Tulajdonképpen mindkettőjüknek igaza van, de talán Te is látod, hogy alapvétően az vezetett a válásukhoz, hogy nem osztották meg egymással ezeket az érzéseiket. Se azt, ami bántja őket, se azt, amire szükségük volna egymástól. Hiszen nem a másik személyével volt egyiküknek se baja, hanem azzal, ahogy viselkedett, ahogy hozzáállt a házasságukhoz. Ezen pedig csak ők tudtak volna változtatni, ha mindez tudatosodik.

Sajnos a megfelelő mennyiségű és minőségű párkapcsolati kommunikáció hiánya a tönkrement házasságok leggyakoribb oka. Tudom, hogy nehéz beszélnünk a bántó dolgokról, de azért az, hogy éveken keresztül nem beszélünk arról, ami hiányzik nekünk, ami bánt bennünket!!! Őszintén. Ennél nincs egyenesebb út az eltávolodáshoz. Pláne, amikor egy házasság különösen terhelt. Béláéknak óriási feladatot adott az élet Csabival, aki egyébként egy kedves, okos gyerek. Egyszerűen csak nagyobb odafigyelést igényelt. Amennyire Bea ráérzett Csabi rejtett igényeire is, annyira érzéketlen volt a férje jelzéseire és persze fordítva is így volt.

A legeslegegyszerűbb módja a kommunikációnak, ha időnként leülünk le kibeszéljük a hétköznap ki nem mondott érzéseinket, ötleteinket, fájdalmainkat, örömeinket. Fontos azonban az asszertív kommunikációt legalább alapjaiban megismerni, hiszen ezen állhat, vagy bukhat egy kapcsolat. Érdemes nagyon nagy hangsúlyt fektetni erre. Itt találsz egy jól használható módszert, ha nálatok is vannak hasonló problémák. Nehogy Ti is Bea és János sorsára jussatok!

Ha vannak hasonló nehézségeitek, töltsd le a FÓRUMOZÁS módszerét. Ha az sem elég, akkor keress bátran. Nyilván mélyebb okai vannak annak, hogy bezárkóztatok.

Ha szeretnél naponta ötleteket kapni, kövesd a Facebook oldalamat!

Várlak szeretettel az Tartósan boldog párkapcsolatban szeretnék élni csoportunkban!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük