Kéretlen segítség csak olaj a tűzre!

segítség

Vannak egy kapcsolatban olyan helyzetek, amikor semmi másra nem vágyunk, csak megértésre és biztonságra. Egy tipikus ilyen példa az, amikor bosszankodunk valami miatt. Mire gondolok?

Napokban találkoztam egy hölggyel, aki panaszkodott, hogy hogy összevesztek a férjével. Érdeklődtem, hogy vajon min tudtak így összeveszni. Nem úgy ismerem őket, hogy a tányérok röpködnek náluk.

Elmesélte, hogy amikor hazaért, elpanaszolta a férjének, hogy milyen igazságtalanul leteremtette őt a főnöke. Nem tudott napirendre térni elsősorban az igazságtalanság felett. Erre a férje úgy “kioktatta” – teljesen jó szándékúan -, hogy másnap mit kéne a főnökének mondani. A hölgy ettől még bosszúsabb lett, hogy hogy szólhat ebbe bele a férje, mikor nem is ismeri a főnökét, nem ismeri a benti helyzetet. Ő majd le fogja tudni ezt rendezni, de akkor is milyen igazságtalan. Mindenesetre ő se nyugodott meg és még az otthoni hangulatra is rányomta a bélyegét. Hiszen most meg a férje sértődött meg, hogy segíteni akart és úgy érezte, hogy rajta tölti ki a főnöke miatti mérgét a felesége.

Ez egy tipikus ilyen helyzet, amikor nem tanácsra lett volna szüksége a hölgynek. Azt is messze kerülni érdemes ilyenkor, hogy elkezdjük elemezni, kinek mekkora része volt a kialakult helyzetben. Arra lett volna szüksége, hogy megértse őt a férje.

Mi lett volna itt a jó  megoldás segítség helyett?

“Megértem, hogy ez milyen bosszantó lehetett. Nagyon rosszul érezhetetd most magad.” És persze az se baj, ha szorosan magához öleli. Ezután akár rá is kérdezhet, hogy pontosan mi történt.

parkapcsolati-minitrening-online

A tréning részletei itt olvashatóak!

Egy ilyen “megértés” után lehet, hogy kérdezni se kell, hanem magától is elkezd mesélni a hölgy. Ha tovább kérdezi a férje a részletekről, valószínűleg maga is közben megfejti, miként fogja tudni kezelni ezt a helyzetet. Amennyiben nem, akkor először érdemes megkérdezni, hogy van-e valami ötlete, hogy fogja tudni ezt másnap helyretenni, vagy kiállni magáért. Ha nagyon tanácstalannak tűnik, akkor megkérdezheti tőle a férje, tud-e valamiben segíteni. Ha a felesége úgy érzi, hogy igen, akkor utána meg lehet fogalmazni egy javaslatot, vagy ötletet. 

Ugyanez vonatkozik természetesen a másik nemre is. Fordított helyzetben a nőnek is csak az számít, hogy a férje rosszul érzi magát az adott helyzetben. Akkor, amikor valaki egyébként is dühös, vagy ideges, és kéretlenül adjuk az ötleteket neki a helyzet megoldására, ezzel gyakorlatilag úgy tekintünk rá, mintha feltételeznénk, hogy ő nem tudja megoldani a saját problémáját. Ez még olaj a tűzre. Semmi másra nincs szükség ilyenkor, mint megértésre, támogatásra és megerősítésre, hogy meg tudja oldani a helyzetet. Nagyon fontos ilyenkor azt érezni, hogy feltétel nélkül mellettünk áll a párunk.

Kép forrása: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background photo created by freepik – www.freepik.com</a>

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Itt tudod követni az oldalamat a Facebookon.

Ha komolyabb támogatásra van szükséged a párkapcsolatodat illetően, keress bátran!

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.