Két fő jellemző, amin múlik a kapcsolatod minősége

Kommunikáció

Még mindig sokszor hallom azt a kérdést, hogy “Mi a boldog házasság titka”? A boldog kapcsolatnak néhány titka van, amiből most kettőt megosztok Veletek, amik ráadásul összefüggnek. Ha nagyon röviden akarom elárulni, akkor a megfelelő kommunikáció.

Biztos vagyok benne, hogy Te se most először hallod ezt. Ráadásul, ami a jó hír, hogy ez tanulható. Persze odafigyelést igényel, és kényelmetlenséget, amikor új szokásokat kell felvennünk. De nagyon megéri.

 

A kommunikáció legfontosabb szabálya

 

John Gottman amerikai párterapeuta és kutató 3500 pár kapcsolatát figyelte meg tesztekkel, mérésekkel, hosszú időn keresztül, 3 évente felülvizsgálva ugyanazon párok alakulását. Mondhatjuk, hogy elég relevánsaknak tekinthetjük ennek a kutatásnak az eredményeit. Azt figyelte meg, hogy vajon mi a legnagyobb különbség a jól működő, boldog párok és a nem működő párkapcsolatokban.

A vizsgálata elsősorban a kommunikációra terjedt ki és érdekes eredményre jutott. Bár nem mondhatjuk, hogy nagyon meglepő lenne az eredmény.

 

A mesterpárok és a katasztrófapárok

 

Két csoportba sorolta a párokat: mesterpárok és katasztrófa párok. Persze közöttük még sok-sok árnyalat van. A két csoport között az volt a különbség, hogy a mesterpárok kommunikációjában a pozitív és negatív kommunkációs megnyilvánulások arány 5:1 volt a pozitív javára. Arányaiban ötször annyi pozitív megnyilvánulásuk volt, mint negatív. Ezek: szavak, gesztusok, elismerő bólitások, hümmögések, elismerő pillantások. És most jön a poén!!! Merthogy ez nem a “békeidőben” elért arány volt, hanem konfliktusok esetén. Akkor, amikor valamiben nem értettek egyet.

A hétköznapokban ugyanez az arány 22:5-höz volt. Lehet, ez most nagyon soknak tűnik, ha végiggondoljuk, akkor egy jó párkapcsolatban napok, hetek telnek el konfliktusok nélkül. Így nézve egyáltalán nem olyan hihetetlen. Ugyanez az arány a katasztrófapárok esetében jóval nagyobb volt a negatív megnyilvánulásokat illetően, mint a pozitív.

Nem ajánlom azt, hogy most elkezd számogatni, hányszor kacsintott rád a párod és hányszor néz rád ferde szemmel. De arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy amikor csak tudod mindent tegyél szóvá,

  • ami jó,
  • ami tetszik,
  • amivel egyetértesz.

Ezzel máris növeled a pozitív megnyilvánulások arányát a kommunikációtokban és mindjárt javulni fog a kapcsolatotok. Az 5:1-es arányt mindenképpen érdemes elérni, ha szeretnéd a harmóniát megteremteni, vagy vigyázni, hogy megmaradjon

 

Hogyan kezdjél neki?

 

Először is döntsd el, hogy mától odafigyelsz erre! Vedd fel a dícséret, elismerés, egyetértés szokását. Persze csak az őszinteség határain belül. El fog indulni a pozitív arány növekedése, ami a párodra is jó hatással lesz. A legjobb, ha a társaddal is elolvastatod ezt a cikket és mindketten figyeltek ezután az arányokra.

 

Egymás felé fordultok, vagy inkább elfordultok egymástól?

 

Gottman másik megfigyelése az volt, ahogy vizsgálta a harmóniában és a békétlenségben élő párokat, hogy jellemzően

  • egymás felé fordulnak,
  • semlegesek egymással,
  • elfordulnak egymástól.

 

Ez talán sok magyarázatra nem szorul, de azért mondok egy hétköznapi példát, ami mindannyiótokkal előfordulhat:

Elmentek együtt vásárolni és a párod azt mondja:
„Kéne venni 1 karton tejet.”

Egymás felé fordulás: Rendben és megfogod a karton tejet és beteszed (ha te vagy a ffi)
Semleges: vállatvonsz és teljes mértékben ráhagyod a párodra
Elfordulás egymástól: Már megint? Múlt héten is vettünk egy kartonnal.

Minden olyan gesztus elfordulás a párodtól, amikor nem társként, hanem ellenfélként viselkedsz.

A semleges, amikor kivonod magad a dologból, ami történik, vagy amit a párod kezdeményez.

Odafordulás pedig az, amikor igazi társként viselkedsz és reagálsz. Amikor az érződik, hogy mindegy, hogy igazad van, vagy se, partner vagyok a megoldásban. És ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy igazat adok, de mindenképpen társ vagyok és együttműködő abban, hogy az adott dolgot megoldjuk együtt.

 

Kettő az egyben

 

Azt gondolom, ha az egyikre figyelsz a leírtak közül, az a másik területen is pozitív hatást fog gyakorolni, hiszen a pozitív és negatív energia mindenre és mindenkire hat.

Szóval a lényeg, hogy figyeljük oda, hogy minél több pozitív megnyilvánulásunk legyen egymás felé és minél kevesebb negatív,

valamint

lehetőleg minden esetben odaforduljunk egymáshoz és igazi társai, támogatói legyünk egymásnak.

Arról, hogy hogyan kommunikáljunk, itt írtam. És hogy hova vezet, ha nem beszélgetünk, nem kommunikálunk egymással, arról itt olvashatsz.

Ha szeretnéd pozitívabbá tenni a kommunikációtokat, de nem boldogulsz vele, keress bátran! Megtaláljuk a Számotokra működő módszert.

 

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.