Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Hogyan tudom elérni, hogy a férjem beszélgessen velem?

kommunikáció

Emögött a kérdés mögött az esetek többségében az van, hogy azt szeretnénk, hogy a párunk olyan dolgokról beszélgessen velünk, amik bennünket érdekelnek. Például akár a kapcsolatunkról.

Férfiak és a beszélgetés

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy általában a férfiak beszédkészlete (szavak, gesztusok, mimikák) durván harmada a nőkének. Azaz, amikor a férjünk hazajön a munkából hétköznaponként, pláne, ha nem egy szalag mellett állt és csak fizikai munkát végzett, akkor nagy valószínűséggel ő az egész kommunkációs készletét elhasználta aznapra. Eleve kevésbé beszédesek a férfiak, mint a női.

Akkor mégis hogyan?

Persze azért megvan annak a módja, hogy beszélgetésre bírjuk arról is, ami bennünket foglalkoztat. A beszélgetést azonban ne mindjárt azzal a témával kezdjük, ami minket érdekel.

Először is ki kell választani egy olyan időszakot, ami nyugodt és látjuk a férjünkön is, hogy jó hangulata van. Ilyenkor érdemes egy olyan témát bedobni, ami őt biztosan érdekli. Ehhez persze tudnunk kell, hogy

  • mi a hobbija,
  • ki a legjobb barátja,
  • melyik sportot szereti és követi, vagy űzi,
  • mi a kedvenc filmje, mozija, stb.

Ha feltérképeztük, mi az a témakör, amit éppen bedobhatunk, akkor kezdjük el arról kérdezni, ami ŐT érdekli. Egy darabig beszélgessünk vele arról, érdeklődjünk és valóban érdekeljen bennünket. Elvégre ha szeretjük a párunkat, akkor ő érdekel bennünket, márpedig ezek a témák is hozzá tartoznak.

Ha már belemelegedett a beszélgetésbe, akkor már szépen lassan szóba hozhatjuk a saját preferált témánkat is. Hiszen addig már ő is megnyílt és felszabadult.

Otthon, vagy házon kívül?

Ha van valami olyan közös programotok – akár otthoni, akár házon kívüli -, ami mindkettőtöket feltölt, akkor akár azzal is össze lehet kötni egy-egy ilyen beszélgetést. Persze nem mindig, hiszen nem lenne jó, ha aztán a kedvenc programhoz az kötődne, hogy akkor mindig lelkizünk.

Nekünk például az, amit nagyon szeretünk mindketten, a biciklizés. Én azt tapasztaltam, hogy ilyenkor a férjem mindig nagyon fel van töltve, mindig jó kedvű és sokszor tudunk olyasmikről beszélgetni egy-egy pihenőkor, amikről otthon kevésbé. Ezt is érdemes megpróbálni.

A lényeg, hogy

  • meg kell teremteni a megfelelő légkört egy bizalmas beszélgetéshez és ha nehezen indul, akkor
  • érdemes olyan témával indítani, amiről a párod tudod, hogy szívesen beszél.

A többi már menni fog.

Ha sikerült elkezdeni, akkor hogy ne fogyjatok ki a szóból, adok pár tippet, mi mindenről tudtok beszélgetni. Kattints a képre és töltsd le a Beszélgetéstémákat!

Ha pedig szeretnéd tudni hol és mit kell fejleszteni a kommunikációtokon, akkor kérd a Kommunikációs elsősegély ingyenes 5 részes email sorozatot!

 

Az e-book segít újra kezdeni a beszélgetéseket és sok témát felvet, hogy mostantól soha ne fogyjatok ki a témákból!

Az 5 részes email sorozatból megismerheted, hány szintje van a beszélgetésnek. Ti vajon hol tartotok?

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük