Kinek mi a valósága, amikor veszekszünk valamin?

párkapcsolati tanácsadás

A helyes párkapcsolati kommunikáción múlhat a házasságod, a párkapcsolatod. Miért mondom ezt? Azért, mert észre se veszik sokan, hogy ugyanarról beszélünknek, csak más szűrőkön át látják az adott helyzetet. Közben pedig ölre mennek.  A cikk végére kiderül, hogy miért van egészen eltérő valósága mindkét félnek és miért is szoktam mondani, hogy annyiféle igazság van, ahányfélék vagyunk. Ezért felesleges veszekedni.  

Mit veszünk észre a körülöttünk levő világból?

Amikor az erdőben sétálunk, ki mit vesz észre? Lehet, hogy az egyikünk a fehér törzsű szép nyárfákat, a másikunk az északi oldal moháit. Vagy az egyikünk a távolban elszaladó őzeket, a másikunk pedig arra figyel fel, hogy a közelben quadoznak. Ráadásul amiket látunk hallunk, érzékelünk, azokról is egész más jut az eszünkbe. Hiszen egész más szűrőkön megy be. A fák suhogásáról eszünkbe juthat valami zene, de az is lehet, hogy rögtön elkezdünk fázni. Az elsuhanó őzekben lehet gyönyörködni, de lehet megijedni, hogy hátha valami más vadállat is van még az erdőben.

 

Mit hozunk a múltunkból?

Ha maradunk az erdei példánál, akkor egész máshogy csapódik le annál az állatok látványa, szeretete, vagy a tőlük való félelem, hogy mit tapasztaltunk. Ha az egyikünk például vidéken nőtt fel, akkor az állatok a “barátai” lehetnek. A másikunk városban felnőv a háziállatoknál nagyobb állatokkal talán sose találkozott testközelben, persze, hogy tart tőlük. Ez megint csak egy másik “szűrő”.

Vajon hogyan szelektál az emlékezetünk?

Nem elég, hogy az adott helyzetben máshogy értékelünk eseményeket, miközben ugyanazt a dolgot látjuk, de idővel egész másra is emlékezhetünk. Az emlékezetünk nem tökéletes. Kisebb, vagy nagyobb arányban, de leginkább pillanatok, mozzanatok, részek maradnak meg az emlékeink között. A közben, elfeledett dolgokat pedig kipótoljuk megintcsak olyan elemekkel, amelyek beleillenek az adott helyzetbe és a saját eddigi világképünkbe.

A valóságot mi magunk alkotjuk meg

Fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a valóságot mi magunk alkotjuk meg. Éppen ezért mondhatjuk azt, hogy annyi igazság van, ahány nézőpont, ahány múlt, ahány féle emlékezés. Ezért felesleges pusztán két különböző álláspont eltérésén vitatkozni, ha nem ismerjük az előzményeket. Nem ismerjük a párunk másfajta nézőpontját.

Mi lehet ilyenkor a megoldás?

Először is nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy így természetes. Hogy mást ne mondjak, ez a “normális”. Hiszen máshonnan jövünk, más dolgokat tapasztaltunk, más információk égtek be a tudatalattinkba és ezért máshogy érzékelünk dolgokat. Ettől csak színesebb, érdekesebb a világ. A legjobb ilyenkor, ha

  • nyitottak vagyunk a párunk felé,
  • jóhiszeműek vagyunk,
  • kíváncsiak vagyunk, ő vajon miért látja másként ugyanazt
  • kérdezünk ítélkezés helyett. 
Amit nyerhetünk ezzel;  hogy még jobban megismerük a párunkat. 
Ha szeretnél jobban eligazodni a párkapcsolati kommunikációban, akkor kérd a Párkapcsolati Tippeket és/vagy a Kommunikációs elsősegélyt
.

Hány féle módon tudtok beszélgetni a pároddal?

Kérd az 5 részes INGYENES e-mail sorozatot!

Ha még nem vagy tagja, csatlakozz az egyre bővülő Tartósan boldog párkapcsolatban szeretnék élni Facebook csoportunkhoz!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Az üzenet küldésével elfogadod az Adatvédelmi nyilatkozatot .

Az üzenet küldésével elfogadod az Adatvédelmi nyilatkozatot .

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.