Veszekedés, de minek is?

veszekedés

Ne gyere be sáros cipővel a lakásba! Hányszor mondjam még?”

vagy

“Olyan szépen kitakarítottam a hétvégén. Szomorú vagyok, hogy már másnap alig látszik. Légy szíves vedd le a sáros cipődet, mielőtt bejössz a lakásba!”

Ugye érezzük, mekkora különbség van a két “kérés” között. Nem kérdés, hogy melyik az, amelyiknek szívesebben eleget tennénk.

Óriási különbség van a két szükséglet kifejezés között

 

A példában említett első mondat egy felszólítás, egy követelés. Ezzel gyakorlatilag “lenyomjuk” a másikat . Persze, hogy elkezd védekezni. Hiszen mindannyiunkban munkálkodik az önvédelem, ha veszélyeztetve érezzük az egónkat. Az ember úgy van összerakva, ha támadják, ha kritizálják, automatikusan védekezésbe kényszerül. Ilyenkor ugyanis személye elleni támadásnak éli meg és elkezd védekezni. Mindenki azt szeretné érezni, hogy ő jó ember és nem érzi jól magát rossz emberként.

második esetben megosztjuk vele az érzéseinket és a kérés megfogalmazásával egyben a bizalmunkat is kifejezzük, ami őt felértékeli a szemünkben. Ennek sokkal inkább szeretne megfelelni, hiszen szívesen segítünk, pláne a szeretteinek.

Veszekedés elkerülésének vannak már nagyon jól bevált módszerei

 

Nagyon fontos, hogy amikor valami nem tetszik nekünk és ezt szeretnénk a párunk tudomására hoznikét nagyon fontos szabályt kell betartanunk:

  • Egyik, hogy mindig azzal kezdjük, mi mit érzünk az adott dologgal, tettel kapcsolatban. Értsen meg bennünket a párunk!
  • Másik, hogy sose a személyét támadjuk. Elvégre őt ettől még szeretjük, hogy bejött a piszkos cipőjével. A problémánk a tisztasággal van. Akkor azt tegyük szóvá.

veszekedések 90%-a egy-egy hasonló szituációból alakul ki. Gondoljunk bele, hányszor van, hogy a veszekedés végére már nem is emlékszünk miből pattant ki, hiszen nem arról beszéltünk a perpatvar során, hanem egymást szidtuk. Akkor még nem is beszéltünk arról, mennyi sebet tudunk okozni egymásnak, ami egyébként nem volt célünk.

Mielőtt bármilyen kritikával illetnénk a párunkat, érdemes végiggondolni, hogy tudjunk ugyanezt kéréssel, egy igényünk megfogalmazásával tudomására juttatni. A jó hír az, hogy ez is olyan, mint sok más, szokássá tud válni.

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg ismerőseiddel!

Ha még nem tetted, tarts velünk a Facebook csoportomban!

Ingyenes konzultáció telefonon

Ha úgy érzed nagyon sokat veszekedtek és szeretnéd, hogy változzon a helyzet, kérj egy időpontot egy ingyenes telefonbeszélgetésre!

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.